設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: hunterboy

[請教] 想買入門膽合併機,請各位師兄給點意見

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

If you would try both amp & speaker together there, just try them, at least this is "what you hear is what you get".

NOS (New Old Stock) vintage tubes are pricey in HK.  However, if you're fine with used tubes, they will only cost you a few hundred.  Even for NOS, if you know a reliable source, you can get a 60's Mullard 12AX7 from overseas at HK$580 only

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

hunterboy 發表於 2014-5-13 02:15
師兄咁又唔係喎,顏色我剛下去看過,只有黑色,沒得選

另外我主要係比老婆聽,佢都係聽主流既歌多,都會聽下k ...

Mini galaxy 冇記錯之前睇AV biweekly介紹是有白色的,之前都有考慮過,AV Biweekly介紹過幾部入門膽機,評價不俗,且價格相宜,我都是新手,建議樓主耳聽為實,自己耳仔喜歡最重要,當然考慮升級空間相信這裡很多師兄能比中肯意見

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

jastudio 發表於 2014-5-13 02:34
其實,el84呢d機仔,去工聯會報名有堂上學整一部
(Post76 Android 手機版送出) ...

千奇,千奇,千奇米 水準極差,極度不建議
研究-係我終生興趣
黑膠唱盤: Pro-Ject 2Xperience
CAS: CA851N
2ch amp: Luxman L-350AII Class A
9.1 AV system: LG 55, Pioneer BDP & SC-LX86, Velodyne SPL-800i, XPA-5, Energy Veritas V-6.3 x Mirage OS3

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我個人覺得3- 麗磁加大陸2k 全頻喇叭很適合你需要
研究-係我終生興趣
2ch amp: Luxman L-350AII Class A
9.1 AV system: LG 55, Pioneer BDP & SC-LX86, Velodyne SPL-800i, XPA-5, Energy Veritas V-6.3 x Mirage OS3

銀級玩家

Einstein 發表於 2014-5-14 03:15
我個人覺得3- 麗磁加大陸2k 全頻喇叭很適合你需要

我覺得2/3都ok。。。視乎你想玩乜野膽
<font color="Silver">Source: CDM9pro/CDPRO2/LX55/XMOS
DAC: 雙ES9018/雙TDA1541A/雙TDA1547/
雙AKM4399/雙WM8741
Pre: DIYMarantz/DIYAudionote M7
Amp: 300B/ICEPOWER250A/UcD400 dual mono
SPK: MEZZO6[/colo

銀級玩家

Einstein 發表於 2014-5-14 03:10
千奇,千奇,千奇米 水準極差,極度不建議

系呀? 我其實唔知水準點,只知道用料系非常standard 既料而已
<font color="Silver">Source: CDM9pro/CDPRO2/LX55/XMOS
DAC: 雙ES9018/雙TDA1541A/雙TDA1547/
Pre: DIYMarantz/DIYAudionote M7
Amp: 300B/ICEPOWER250A/UcD400 dual mono

鉑金玩家

jastudio 發表於 2014-5-14 11:30
系呀? 我其實唔知水準點,只知道用料系非常standard 既料而已

呢到D師兄勁得多
研究-係我終生興趣

銀級玩家

FelixTheCat 發表於 2014-5-13 23:23
If you would try both amp & speaker together there, just try them, at least this is "what you hear i ...

yes agreed! listening is believing!

但如果考慮used tube,就好靠彩數。我以前買過一對AU7,用多10零個小時就沙聲細聲,到左佢生命既盡頭啦。。。  

科林玩家

首先感謝各位師兄賜教,昨天上個去試聽hebe 300 唔知係唔係我個人問題,最慘係試聽的時候我一點都感覺不到有喜歡的感覺,

那套用之前有師兄說,最緊要自己聽落舒服的前題下,要試下第二間再說.(補充:唔係人地既機唔得,可能係我個人問題)

另外想請教各位師兄,有朋友的朋友放一對 kef iq5 喇叭給我,$1000,值得買嗎?

專業玩家

一定要聽下先
理論上單端麗磁聲比PP科寶細緻
但實際我聽過覺得麗磁調音音樂感不及科寶,冇乜膽機果種鬆弛溫潤,偏硬,尤其人聲,科寶反而聽得下
Impluse我係覺得金工唔靚,外觀太DIY, 調音亦較平淡

呢三部都係我之前考慮過,試過
最後買左科寶連JJ及金獅果set, 聽左大半年都好滿意,跟住換埋古董膽又有大提升,冇左新膽火氣,再半年身痕成部摩曬,已入魔

建議如果買科寶買大陸膽4280呢set就夠,聽一排換古董膽,我用二千幾執齊6支都好多好選擇,冇話四千蚊機唔可以用二千蚊膽,古董膽又唔係乜神器,只係現代膽比唔到果種聲所以炒貴,但六千買部機用曙光定四千買部機加兩千買mullard好聲,我會話後者,古董膽買左將來換機又用得番

仲有如果唔介意金色,1998用料及聲比galaxy好,可以問下仲有冇賣,galaxy個usb好廢,送都唔好用