設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 10bucks360

[討論] 這圖和76背道而馳

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

komiya 發表於 2014-5-6 18:21
呢偏嘢余啦,难道買貴價缐全部都係儍仔?

寫手唔同我地
就以本地音響技術做例子
佢一條奧丁試1百萬既機係佢 試幾萬既又係佢
自己聽又得開放比人聽又得 1d都唔失禮
如果買平線好似我地呢度咁唔夾機又話換乜線物線
線材2手價低迷
換多幾次就會變傻仔
不過一世唔換野唔試野果d就當然冇所謂
不過咁樣仲叫唔叫玩音響或者發燒友呢

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
louis001 + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

愛上Post76

qk8082900 發表於 2014-5-6 18:38
寫手唔同我地
就以本地音響技術做例子
佢一條奧丁試1百萬既機係佢 試幾萬既又係佢

請問呢度有幾多師兄買得起一百萬的機?
LG  55EC 9300

黃金玩家

金耳朵銀耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

fatkie 發表於 2014-5-6 17:40
師兄話: 因為跟據電力條例,香港是用 英式插座,當然用轉接頭再用 美式插頭 便應該沒有問題,否則旅客便 ...

如果插牆的拖板是英式. 但器材插的拖板插座是美式, 那拖板當然可被看成轉接頭 ... 但 ... ... 那又多了一樣破壞電源純度的東西,那根本沒有人會這樣吧?!英 轉 美 的接頭我都未聽過有人會用於 HIFI / AV ... ...

我說的是不少師兄由 牆身開始已用美式,那應該是犯例,吾知保險賠吾賠 ... ... 因為如果保險不賠,不單是閣下自己的事,如燒及鄰居,那便自己算一算是否賠得起,兼且分分鐘因犯法要去坐牢

順帶一提,用拖板,跟例應該 拖板上有 FUSE 或 其他過載保護,否則應該都是犯例(不100%確定,有A牌或以上的經驗師傅請賜教),所以 "拖板插座是美式" 也要用 FUSE。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

各有各玩,尼個討論無絕對啱或錯,每個玩家不論改動邊部份都會有正面改善,用幾大資源去建立個系統都不會清楚知道器材重要還是線材重要的。

將線材看成器材係系統一部份會易有答案。

鉑金玩家

komiya 發表於 2014-5-6 18:48
請問呢度有幾多師兄買得起一百萬的機?

唔好話買 想試都難
所以話d寫手諗既野同現實有距離
升級批文係批1萬蚊 1係玩 1係就唔好玩
1萬買線已經可以好靚用到壞都唔何年何月換左2-3次機佢都仲係度
1萬蚊買機?/想升級都唔知買咩好

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
chuwing + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

金耳朵銀耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

YYSKY 發表於 2014-5-6 18:55
各有各玩,尼個討論無絕對啱或錯,每個玩家不論改動邊部份都會有正面改善,用幾大資源去建立個系統都不會清 ...

對,各有各玩,只要不犯法便可以 ... ...

有人喜歡 玩線,有人 喜歡 玩機 ... 重點是 依經濟能力,不借錢去 玩,又玩得開心便可

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
Stanley5387 + 10 + 10
billy829 + 10 + 10
louis001 + 10 + 10 絕對認同
keke323 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

做人,咁執著為乜?
興趣,應該係令心情放鬆
你鐘意玩機,佢鐘意玩補品,點解一定要有衝突,一定要別人認同?
錢是你的,你要點使,別人管不著

評分

參與人數 6威望 +60 金錢 +60 收起 理由
ww1338 + 10 + 10 絕對認同
billy829 + 10 + 10 絕對認同
komiya + 10 + 10 絕對認同
keke323 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

器材: 法國合併機+法國小喇叭+祖國宇宙盤
電處: 美國電源再生+英國濾波+日本隔離牛
電線: 美國波蘭日本香港聯軍

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

alpinweissM 發表於 2014-5-6 19:24
做人,咁執著為乜?
興趣,應該係令心情放鬆
你鐘意玩機,佢鐘意玩補品,點解一定要有衝突,一定要別人認同 ...

非常同意.....正如有人喜歡膽機....有人喜歡石機.....咁邊樣好 d {:9_419:}
呢個世界永遠都係公說公有理婆說婆有理架啦
玩具係自己既.....自己玩得開心咪就得囉.....又唔洗同其他人交代既   

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
ww1338 + 10 + 10 自己玩得開心咪就得囉.....洗唔洗同其他人.
alpinweissM + 10 + 10

查看全部評分

【苦盡甘來】

專業玩家

bigair 發表於 2014-5-6 15:01
我覺得器材係6成
線材及補品係2成
環境空間係2成

Agree space is important
(Post76 Android 手機版送出)
AV: Marantz SR7007 / Marantz UD5007
2CH: Luxman 505ux / Cambridge 840C
Speaker:  KEF R500 / R200 / C1
Sub-Woofer: Velodyne EQ-MAX 10

黃金玩家

窮人茂 發表於 2014-5-6 16:54
音樂先係目的,器材都係工具only。my two cents

完全認同。無自已喜歡既音樂再好既器材都唔算係享受。