設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: PCMM1

[DAP播放器] [開箱] 性價比高得嚇人的DAP - Hidizs AP100

星級玩家

話時話, 吾知第時舊電打柴, 自已换電難吾難呢。
(Post76 Android 手機版送出)

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

pcromeo 發表於 2014-6-12 10:04
話時話, 吾知第時舊電打柴, 自已换電難吾難呢。
(Post76 Android 手機版送出) ...

始終買的是行貨
有問題的話拿去店舖問便可以了

如果買的是淘寶貨就出事
要自己親身上深圳寄回原廠維修
非常麻煩呢~
試過一次都驚驚~
好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

科林玩家

PCMM1 發表於 2014-6-12 09:58
小弟做法會比較暴力
會充住電煲機
否則第二朝起牀會沒有電上班聽歌

嘩!!真的很黃很暴力喔......,MA9就話有得自行换電,D電又平,所以可以無責任喪煲 ....,但AP100係内置電,好大獲,唔通真係冇辧法之中的辦法?!
眼看為真,唔係就好金....,耳聽為實,唔係就笨實...

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

calcal 發表於 2014-6-10 13:37
我有考慮加portable amp的. 以前我夾ipc都試左好多, 都擁有過好幾部portable amp例如pico, rsa shadow, c ...

如果考慮 DX90 的話,咁不如晒 DX90 vs X5 vs QA360,呢三部中價紅旗機各有取捨,獨立睇部部都有短處,係睇下夾唔夾到!

QA360 新到步,唔好心急去試住,等佢煲下先啦!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

銀級玩家

Andykong 發表於 2014-6-12 10:15
如果考慮 DX90 的話,咁不如晒 DX90 vs X5 vs QA360,呢三部中價紅旗機各有取捨,獨立睇部部都有短處,係 ...

Andy兄講得對啊
始終AP100的價位是千多元的DAP (2000元以下價位)
和DX50 / X3 / 770同級

DX90 / X5 / QA360 / MA8等已經是另一個呢的級別 (3000元或以上價位)
所以如果師兄們有一定筆直
又未必需要試2000元價位DAP
可以直上3000元或以上價位

好聲音
沒有最好,只有更好。
PCMM1 Jun09

銀級玩家

SONIC_PIG 發表於 2014-6-12 10:13
嘩!!真的很黃很暴力喔......,MA9就話有得自行换電,D電又平,所以可以無責任喪煲 ....,但AP10 ...

辦法就是....

....

....

....

快點開始煲
就可以快點煲好收工
不怕煲壞電
因為有事可以拿回店舖修理
最怕是到放售器材的時候
也未試到器材本身的底蘊和實力
這個是擁有器材最可悲的事情
好聲音
沒有最好,只有更好。
PCMM1 Jun09

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

PCMM1 發表於 2014-6-12 10:23
Andy兄講得對啊
始終AP100的價位是千多元的DAP (2000元以下價位)
和DX50 / X3 / 770同級

搭單問句, MA8 係咪 Rockbox 左先 support aiff?
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

銀級玩家

Andykong 發表於 2014-6-12 10:29
搭單問句, MA8 係咪 Rockbox 左先 support aiff?

小弟在MA8 / 9 時只用WAV檔
所以未有試過AIFF

但如果照官網所講
http://www.hifi-et.com/hifi/ma8
原裝的FW好像不支援AIFF
可能如ANDY兄所說
要Rockbox後才支援AIFF
好聲音
沒有最好,只有更好。
PCMM1 Jun09

科林玩家

PCMM1 發表於 2014-6-12 10:25
辦法就是....

今晚起動!!!
眼看為真,唔係就好金....,耳聽為實,唔係就笨實...

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

PCMM1 發表於 2014-6-12 10:33
小弟在MA8 / 9 時只用WAV檔
所以未有試過AIFF

我未用過,一知半解炸,係 8 卦乜都刨下,當年考慮買 X5 時睇過一轉幾部 DAP 既料,唔肯定半年後 MA8 有無新 firmware 用到 aiff 所以搭咀問埋!