設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: PCMM1

[DAP播放器] [開箱] 性價比高得嚇人的DAP - Hidizs AP100

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

可惜Cal兄不是加Port. AMP用
AP100的Phoneout質素
雖然還是不及貴1200元的DX90
但Lineout質素面對DX90可拼過你死我活

1850元的價格
和DX50和X3比
個人感覺AP100 Phoneout音質比較好
絕對是高性價比之選

好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

黃金玩家

calcal 發表於 2014-6-10 00:00
原本想入zx1. 聽左完全唔對味. 再聽calyx M, size同個ui 令我有d卻步.

找時間試埋幾隻萬元以下的ak系列 ...

calcal兄,其實都要睇下夾唔夾機既,你用咩耳機去試?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

PCMM1 發表於 2014-6-10 08:42
哈哈
其實現在國內品牌的細磚仔Player
性價比是不錯的

我好耐之前試ak100直推w4. 的確不是清爽聲底. 最後都係keep返ipc到而家. 後繼的ak系列都係差唔多聲底?
(ak240個價錢我實在過唔到自己果關)

上次試zx1夾ultrasone iq. boost mode係好聽d. 不過感覺味精好重. 聽交響時感覺麻麻. 聽pop/rock我覺得可以的.

而家手頭只有w4 (ultrasone iq 已出) 找時間再去旺角sony showroom試一試.

黑鑽玩家

chiyuen1205 發表於 2014-6-10 09:11
calcal兄,其實都要睇下夾唔夾機既,你用咩耳機去試?

zx1試的時候用ultrasone iq.

黑鑽玩家

PCMM1 發表於 2014-6-10 09:01

我有考慮加portable amp的. 以前我夾ipc都試左好多, 都擁有過好幾部portable amp例如pico, rsa shadow, continental等等. 後來都係因為考慮到便攜問題而選擇直推.

其實一心唔想麻煩入過晒d歌都想玩返portable amp. 剛剛前幾日試左近期大熱的typhoon夾我部ipc推w4. 坦白講都幾失望. 只可以講唔係我杯茶. 一d都無清爽到. 我聽到感覺有d濛濛地咁. 低音下潛很不錯. 中高不怎麼樣. 放棄!

因此, 而家都係找返部高d quality的dap先, 聽一排再夾下amp. 耳機其實都想玩w60或者es60. 漫漫長路有排玩!   

黑鑽玩家

PCMM1 發表於 2014-6-10 09:01

謝謝師兄推介.

不過如果ap100同埋dx90在phoneout and lineout整體都係dx90好d的話我都係會選擇dx90了. 起碼當我唔帶portable amp出門的話有個好聲phoneout!

btw, ap100都未試過! 又可以試埋! 不過我覺得自己都係喜歡touch screen. 其他interface可能對我黎講有d 難用!

銀級玩家

calcal 發表於 2014-6-10 13:41
謝謝師兄推介.

不過如果ap100同埋dx90在phoneout and lineout整體都係dx90好d的話我都係會選擇dx90了.  ...

Cal兄去試下AP100 / ZX1 / AK100mkII夾你的耳機吖
試完後再回來和大家一起分享

小弟不能否認
DX90的Phoneout和Lineout
在3000元的價位都是有著很好的質素
AP100的Phoneout音質
絕對不是DX90的對手
但Lineout音質就可以鬥過你死我活
當然價錢也是關鍵
否則DX90不會貴過AP100呢~

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
calcal + 10 + 10

查看全部評分

好聲音
沒有最好,只有更好。
PCMM1 Jun09

星級玩家

CHING , HOW MUCH ?? TKS !!

銀級玩家

alawlaw 發表於 2014-6-10 18:37
CHING , HOW MUCH ?? TKS !!

你是指AP100嘛?
售價1850港元
好聲音
沒有最好,只有更好。
PCMM1 Jun09

科林玩家

AP100 LO真心值這價,甚至超過.......,人聲好實在,又夠味.....,一上AP100 LO..,已即放下使用多年之人聲向IMOD4 ...,利申:不排除AP100只是太夾我的M4 balance amp同IQ而已.......
眼看為真,唔係就好金....,耳聽為實,唔係就笨實...