設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: beastbill

[入耳式] 對shure香港代理的一點感想

星級玩家

金耳朵金耳朵學員

請問係咪要即場試得出先有得換??
我隻846都係咁,不過係有心情就蟄兩野咁樣
但係用手點整佢都吾會有問題

新仔玩家

我認為是這樣 : 首先SHURE這品牌沒有扮作[專業音响]營銷, 其香港進口商/維修部門亦無告訴大家他家是音响專科或專業銷售 ; 樓主不經意地購買了一款general consumer product, 差不多7/11都有得賣的, 卻誤認當作真hifi來玩, 本來無關其他人事。看到耬主只發過2個post, 卻引來其他不相干人仕發來一面倒之片面意見, 實在有欠公道 ....

它像一對鞋子, 有wear and tear不能避免 ... 怎能更換另一雙全新的呢 ??!
又比如二路三路四路喇叭, 燒了高音 又是否意味其他單元都須全部更換呢 ? 大佬, 你買的是什麼呀 !  [負責任的廠家? ]往往標榜保留相關近似數據之零件, 以期維修替換, 有嚴肅要求的銷費者請考慮這等產品, 入線費就當然無可避免的了。同理, 試問水貨又怎可得到如此[靠得住?]的維修替換呢 !

此故事告訴大家, 別把電玩當(高檔)音响, 經銷進口代理商很多時都只是trader, 跟賣隻usb手指或電腦配件無分別, 對所銷售之產品跟本沒甚麼痛癢。 賣嘢啫無得咁認真 :-))

至於水貨, 都係平常心比較好些 ; 出毛病但唔會著火那些, 便由之自然囉, 無謂那麼上心。 取電工作的器材例如前後級擴音機CD解碼等等 ... 玩認真就唔好攪喇。令我最討厭的就是經過維修後, 通電會響代表正常 ... 大佬 不要吹我吖, 我唔係細路 !

最後, 那些十九代理進口商也確實應該打屁股, 今時今日 俾些少added value得唔得 ! Service又好什麼都好, 用吓個腦得唔得, 只顧做product in a box, and then 吹水賣貨搵無知, 駛鬼俾錢你賺咩 !

進階玩家

listenwithear 發表於 2014-4-13 01:30
我認為是這樣 : 首先SHURE這品牌沒有扮作[專業音响]營銷, 其香港進口商/維修部門亦無告訴大家他家是音响專 ...

我都好少會插人, 但睇見你呢篇野, 完全係侮辱緊我地呢D聽歌人士, 咩叫 不經意地購買了一款general consumer product? SE846 成7K野, 你邊間7-11買到咁勁呀?

仲有拿對鞋黎同耳機比? 你冇野呀? 鞋係娛樂產品黎? 咁都可以拿黎比? 就算拿對鞋黎比, 我真係冇聽過可以換一隻, 最少香港冇, 對鞋有事都係成對換, 如果你個鞋底穿左要加底墊, 會唔會加一隻? 但另一邊冇事WO, 如果你覺得高低鞋都好 make sense, 咁我冇野好講, 但最少我接受唔到, 因為我係個有要求既人

仲有呀,  燒了高音關其他單元咩事? 高音同中音低音完全係三種聲頻黎, 根本就唔會影響, 除非隻耳有問題啦, 聽極都係一種聲

仲有呀, 音響同電腦產品又關咩事? 電腦產品只求work同唔work, 音響係要講求平衡感, 你換左一邊耳, 先唔講音質分別, 就係大細聲都已經聽唔落去, 個膜都仲咁緊完全係出唔到聲.

仲有呀, 而家係原則性問題, 同水唔水貨根本冇關係, 有錢佢水貨都會整, 你不如去做 Nikon CS, 好岩你嫁呢份工, 將人地D600既入塵黑點問題講到同間公司冇關, 呢D咁既服務態度叫 customer services?

最後, 我真係唔想插你, 如果你話你係SHURE 既人出黎補獲既話我都仲接受到咁樣去維護代理而去強詞奪理, 如果又冇收左人錢而講咁既野, 仲要唔係細路, 咁我真係覺得你好可憐...最少細路都會有成長既一日...

評分

參與人數 2威望 +19 金錢 +9 收起 理由
digiman + 10
天空 + 9 + 9 絕對認同

查看全部評分

新仔玩家

listenwithear 發表於 2014-4-13 01:30
我認為是這樣 : 首先SHURE這品牌沒有扮作[專業音响]營銷, 其香港進口商/維修部門亦無告訴大家他家是音响專 ...

師兄, 你係指如果846係高級音響, 先可以成對換新? Hifi 我未玩過, 等我學下野, 借問聲如果一邊喇叭或者一組喇叭壞左, 係咪可以成對或者成組換?

Shure 唔肯成對換, 的確係有不足, 不過總好過某D產品要擺低成個月去維修,而唔肯換新...

樓主唔再考慮再用Shure 產品, 亦可理解, Earphone 大把選擇, 唔玩Shure 都大把野玩

黃金玩家

我感覺846如果換線的話是很易有問題的,如果留意的話846原線是比一般的是多了一個金屬的彈弓介子,
而使用非原裝的就沒有,所以很多時候也會出現接觸不良的情況.....
(我也買了升級線而最後要用回原線,白花了千多元的路過)
音源: LUXMAN D-06u
耳放: LUXMAN P-700u,AT HA5050H
耳機: ADX5000,AWAS/f,AWKT/f,W2002,W11jpn
手提: WM1Z,SP2000黑鋼+64 U18S,64 nio,Odin
喇叭: Spendor A7+LUXMAN L-507UXII

白鑽玩家

首先多謝各位師兄的意見!
不用在此話題上爭奪抝了,我已經寫了兩封email給美國的shure總公司及香港代理mcfounder給予客戶意見,正等待回覆,如果只換單邊是公司的政策方針,我亦不會再作任何要求。
再次謝謝各位師兄!

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

冇錯每間公司有自己做法,但如果只想著自身利益而冇爲消費者著想,長遠落去結果可想而知,消費者不是傻的。
爲一對耳機搞到自己公司既型像差左,十分不智。
生意吾係得一次。
而因為代理既服務間接令到廠商的名聲變壞更加係可惜,好似以前某代理stage系列耳機的店家咁,一度令我堅持不買此品牌,
Kharma S7
Nac 202 Nap 200 DR Hi cap dr
Naim cd5xs
SC:super Lumina
IC:Venture Chloe, WW Platinum
PC:Siltech SPX800,Nordost Heimdall 2,WW Platinum
USB:AQ Diamond

高級玩家

tkkhome 發表於 2014-4-13 08:49
我都好少會插人, 但睇見你呢篇野, 完全係侮辱緊我地呢D聽歌人士, 咩叫 不經意地購買了一款general consum ...

贊同ching根本就應該換一對 就算喇叭壞單元都一定應該換一對,7k隻耳機相信點都算係高級品買得點都有要求,以代理咁態度絕對會影響我唔會幫襯呢個牌子行貨,認為冇問題果位ching應該冇玩過好發燒級音響

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我想問佢係包裝上點寫嘅,保養期內免費維修定換全新定點
明日を掴むために !

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

MCXX 好像好易出接觸不良問題, 我ED5 也有時會, 不過用CONNECT CLEANER 清潔下就OK.

評分

參與人數 1威望 +6 金錢 +6 收起 理由
黑翼菜鳥 + 6 + 6 用家心得

查看全部評分