設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Drunnktroop

[入耳式] Spiral Ear 3-Way Reference開箱

專業玩家

SCLEE 發表於 2014-4-12 18:38
Ching, 可否說一下不同音樂的聽感,AK120 可推好它嗎?我都有d興趣。

120得唔得我答你唔到
我係德國冇檯機Setup俾我做Baseline比較
不過係入到耳既

暫時我對3-Way Ref用既Keyword係Smooth & Thick without excess warmth
Bass量偏多但神奇地對中/高頻又冇乜影響
除左部份好要求速度感既電子野外,大多佢都可以Handle得唔錯

星級玩家

新仔玩家

Drunnktroop 發表於 2014-4-14 03:13
120得唔得我答你唔到
不過係入到耳既

簡易精既聽感,多謝分享呢。期待師兄再多多放毒呀

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Drunnktroop 發表於 2014-4-14 03:13
120得唔得我答你唔到
不過係入到耳既

多謝分享
Earphone: SE5way,10A, 8A, 1+2, ASG2, & Er4b
Amp: 385 & minibox (mod.), Recorder/Player: AK240,  QA360 & E8, IPC

專業玩家

Weekend過奧地利前而家暫時整理一下我既Comment先
呢五六日內不停聽,應該都有四十個鐘Break-in

首先呢隻野基本上係冇Wow-Factor
佢冇暴力既細節刻畫能力,亦唔會將細節質埋你塊面到
高頻亮度亦唔會令你有刺耳到爽既效果
中頻人聲都冇妖艷既甜味

自然溫和有生氣既聲底
有D偏多但唔影響全頻清晰度既低頻
配合有足夠既細節同透明度
係稍稍埋耳既Presentation之下
佢相當有音樂感,應該好適合聽足成日既情況

總括而言就係合理而舒服,但唔適合拎去同人1-on-1單挑用

同IERM比佢少左個拉得開既Vivid Presentation,細節刻畫力度亦有不如
高頻更平實少一份空氣感
但中頻更厚更Smooth,整體更有音樂感
兩者定位上係可以互補
呢次只買不試應該冇中伏

評分

參與人數 2威望 +35 金錢 +35 收起 理由
hiyori + 25 + 25 精彩報告
斯路 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

銀級玩家

要治本必需重口味

Drunnktroop 發表於 2014-4-15 07:04
Weekend過奧地利前而家暫時整理一下我既Comment先

師兄好一個只買不試
SE5WAYR,HIFIMAN RE800

星級玩家

新仔玩家

有朋友指睇完師兄既Review,都令佢重燃對SpiralEar既興趣。

其實當初G大有講過SE系列耳機聲音好organic,令我好有興趣。但呢個用詞實在比較主觀。唔知師兄有無特別覺得SE有種自己既organic味呢?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Drunnktroop 發表於 2014-4-15 07:04

師兄對Spiral ear的描寫很精確啊,小弟也是spiral ear CM的用家,非常喜歡他的聲音,但一直深感很難去描述她的好,而這正因為spiral看似沒有令人驚豔的東西,卻每方面都相當優異,聲音真切全面,卻大異於鑑聽,她是明顯有自己的味道,用細膩溫和去概括卻不能表達出她趣味之所在。她不是為了追求一時之快或刺激感,而是一對令人去欣賞音樂的耳機。謝謝師兄的分享。

另外師兄可以考慮用3Way ref夾一夾一些vintage player,會別有一番風味的喔
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

專業玩家

斯路 發表於 2014-4-17 02:37
有朋友指睇完師兄既Review,都令佢重燃對SpiralEar既興趣。

其實當初G大有講過SE系列耳機聲音好organic, ...

Musical係,Organic太Vague好難答你

不過就算係撘AK120音色都係自然得黎相當討喜既

專業玩家

hiyori 發表於 2014-4-17 13:52
師兄對Spiral ear的描寫很精確啊,小弟也是spiral ear CM的用家,非常喜歡他的聲音,但一直深感很難去描 ...

古董Player呢D野真係番到香港先有機會借到
我自己Keep住既舊極都只係RH1

就係只得AK120我Topic先只係寫開箱而唔寫係Review
用上Review呢隻字Commitment大好多

新仔玩家

唔知3 way 聽J pop 掂唔掂呢?
我都想做支5way 可惜我耳道只係唔夠做