設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[入耳式] Spiral Ear 3-Way Reference開箱

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

係到Spiral Ear應該算相當冷門?
2014-04-10 20.40.31.jpg
2014-04-10 21.22.31.jpg
Carrying case比JH舊盒稍大,內有Bubble Warp
連Insertion Instruction一張同Cleaning tool

意外地我而家手中既IEM三隻都係三單元三分頻既Setup
不過三隻聲底都唔一樣

配載係冇硬模CM咁快可以一拍就入,但隔音上全軟模CM真係冇得輸
聽感我要等佢Break-in一陣先寫
不過我無法保證我得AK120一部Source時寫既聽感完全準確就是了

貪平用Deutsche Post就咁寄耳模
前前後後都搞左接近個半月先到手
SE實收EUR690,價位上同我現有既IERM比都相差無幾...

---------------------------------------
Weekend過奧地利前而家暫時整理一下我既Comment先
呢五六日內不停聽,應該都有四十個鐘Break-in

首先呢隻野基本上係冇Wow-Factor
佢冇暴力既細節刻畫能力,亦唔會將細節質埋你塊面到
高頻亮度亦唔會令你有刺耳到爽既效果
中頻人聲都冇妖艷既甜味

自然溫和有生氣既聲底
有D偏多但唔影響全頻清晰度既低頻
配合有足夠既細節同透明度
係稍稍埋耳既Presentation之下
佢相當有音樂感,應該好適合聽足成日既情況

總括而言就係合理而舒服,但唔適合拎去同人1-on-1單挑用

同IERM比佢少左個拉得開既Vivid Presentation,細節刻畫力度亦有不如
高頻更平實少一份空氣感
但中頻更厚更Smooth,整體更有音樂感
兩者定位上係可以互補
呢次只買不試應該冇中伏

評分

參與人數 5威望 +74 金錢 +79 收起 理由
hiyori + 35 + 40 精彩報告
goodabc2010 + 9 + 9 一定要加分
iamsocheap + 10 + 10 超正!
Budget-fi + 10 + 10 支持開箱
斯路 + 10 + 10 期待分享

查看全部評分

星級玩家

新仔玩家

Spiral Ear因為難以郵遞問題而係歐洲以外地方好似較冷門,但我認識既2-Way Pro/5-Way Reference用家都讚口不絕。聽感就慢慢等師兄更新啦,但未知師兄會唔會可以先分享下點解會入手3-Way Reference而唔揀3-Way Pro或其他型號呢? 當初同G大溝通過一段時間,最後諗唔定入邊對所以打算慢慢再諗最後無左件事

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

看來轉左新盒呢,我都好想知SE2-way pro同 SE3-way reference分別係咩聲。
我識有外國朋友本身有SE5-way,之後整左3-way reference 不過唔知係唔係整左3-way pro俾佢,雖然check過話唔係,不過佢話隻野高頻好暗,整體好悶焗令佢好失望呢。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
斯路 + 10 + 10 實用分享

查看全部評分

專業玩家

斯路 發表於 2014-4-11 03:49
Spiral Ear因為難以郵遞問題而係歐洲以外地方好似較冷門,但我認識既2-Way Pro/5-Way Reference用家都讚口 ...

首先要講既係我至今都好滿意IERM
要中性平衡既音色同高質素我唔為有幾多對CM會贏到
所有入第二對CM時考慮既考慮係試軟模同較高既Fun Factor

軟模基本上就係Sensa ACS同SE
Sensa要買的話我不論在歐洲定香港都唔知點搞,而且近年能見度太低
搞搞下就自自然然Rule-out左
ACS我見過一對整左N次既T1,已經被嚇疾
餘下既就係Head-fi Hype得幾勁既SE

5-Way因為Budget問題首先否決
4-Way為Basshead同Drummer加強過低頻,Grzegorz唔建議Head-Fi用
3-Way Pro會比5-Way更薄更亮更Anaylical,Grzegorz都唔建議Head-Fi用,不過我比較Concern佢同IERM定位衝到問題
佢既建議係3-Way Ref or (if your ears (and wallet) allow it) 5-Way Ref
不過我係睇ljokerl個Review先決定訂3-Way Ref
"Overall, the 3-way Reference eschews the more analytical tendencies of many other BA-based earphones and its smooth, powerful, and full-bodied bass response is something that defies all BA stereotypes."
咁既講法反而幾引起我既興趣

評分

參與人數 2威望 +35 金錢 +35 收起 理由
hiyori + 25 + 25 精彩報告
斯路 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

專業玩家

iamsocheap 發表於 2014-4-11 04:01
看來轉左新盒呢,我都好想知SE2-way pro同 SE3-way reference分別係咩聲。
我識有外國朋友本身有SE5-way, ...

新既3-Way Pro應該重亮過對5-Way嫁喎

用IERM做基準
3-Way Ref Presentation係暗同埋身D
冇心理準備下聽覺得會焗D都正常,不過一開聲其實冇我Expect咁暗

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Drunnktroop 發表於 2014-4-11 04:23
新既3-Way Pro應該重亮過對5-Way嫁喎

用IERM做基準

我唔肯定有無記得佢整PRO變REF聲,定整REF變PRO聲,總之係唔多對路。
我問返佢確認完再返黎更正返吧。

係head-fi有啲人話SE家高頻"好暗/延伸差",其實我覺得只係因為佢無咩中高頻刺激嘅大sparkle,所以會有啲人認為好暗。

專業玩家

iamsocheap 發表於 2014-4-11 06:20
我唔肯定有無記得佢整PRO變REF聲,定整REF變PRO聲,總之係唔多對路。

係冇乜Sparkle,但At bottom line唔係Westone個種令人討厭既焗

唔怪得你問我有冇失望啦...

BTW, TWcu V3 OM隊入去唔覺有問題,Pin Length而家應該正常

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

iamsocheap 發表於 2014-4-11 06:20

非常同意。另SE 真的比較煩,我都要搭英國朋友幫手,英國郵政差到唔信。不過SE 的分析力真的強勁,音樂上我覺得可合各種類型,Classical 都有相當層次,算很難得,只人聲可能沒VE6 及K10 吸引。而以價格論,相對而家動輊過萬,算是合理了。
Earphone: SE5way,10A, 8A, 1+2, ASG2, & Er4b
Amp: 385 & minibox (mod.), Recorder/Player: AK240,  QA360 & E8, IPC

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

SCLEE 發表於 2014-4-11 07:24
非常同意。另SE 真的比較煩,我都要搭英國朋友幫手,英國郵政差到唔信。不過SE 的分析力真的強勁,音樂上 ...

我指SE5way
Earphone: SE5way,10A, 8A, 1+2, ASG2, & Er4b
Amp: 385 & minibox (mod.), Recorder/Player: AK240,  QA360 & E8, IPC

銀級玩家

要治本必需重口味

期待師兄分享更多聽感