設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Drunnktroop

[入耳式] Spiral Ear 3-Way Reference開箱

進階玩家

支持開箱,不過SE除咗5way之外其他都好似無咩特別,好多用家都反映SE系列既耳機音色都偏暗,欠缺清淅度,音場比較細小,唔知樓主有無呢啲問題呢

星級玩家

新仔玩家

Drunnktroop 發表於 2014-4-11 04:20
首先要講既係我至今都好滿意IERM
要中性平衡既音色同高質素我唔為有幾多對CM會贏到
所有入第二對CM時考慮 ...

對於UEIERM我都有相當有好感,本身有部耳放除左增益過大以外相容性極高,有過好一段時間好想入返對。好在我三心兩意,而且亦唔算有好多流行資金,所以都係得個試字。有時間會期待師兄簡單埋IERM呢。

至於師兄既目標我都相當有共鳴。ACS T1係我係香港試過最有好感既耳機,亦為左簡單止痕入左對ACS T15,但完全唔同層次。師兄所提及到既壞耳機問題都令我好卻步,但聲音黎講T1真係相當岩我。Spiral Ear G大聽講係前ACS員工,而當初問佢SE2-War既時侯都有直接叫我去試聽T2就算,真係相當無禁忌。

G大所提及到既意見都同師兄所講一樣,基本上問親佢邊對佢都話唔係特別聽用黎聽歌用 佢都真係幾霸氣。期待師兄對3-Way Reference既分享,睇下係咪應該搞返一對先。

專業玩家

kennyddd 發表於 2014-4-11 11:36
支持開箱,不過SE除咗5way之外其他都好似無咩特別,好多用家都反映SE系列既耳機音色都偏暗,欠缺清淅度,音場比 ...

音色稍暗 Yes
音場細 嘛,係冇IERM咁Expansive
但欠缺清淅度一定唔係
唔係好似某D一單元耳機咁逼D Sparkle出黎先叫Clarity嫁嘛

評分

參與人數 1威望 +30 金錢 +30 收起 理由
jasone_ti + 30 + 30 "唔係好似某D一單元耳機..." like!!!!.

查看全部評分

進階玩家

波蘭Spiral Ear,這家無言 無言,要訂該家耳機,必須要歐洲的可寄送地址才有辦法訂購,無法直接把耳機做好之後寄往歐洲以外的地方。

既然這麼麻煩,直接無視 直接無視。

Spiral Ear : SE 5-way Reference目前旗艦耳機,因為五個導音管的問題,所以不是每一種耳型有辦法製作,若是耳型無法製作的話就沒辦法了。

目前台灣有人做Spiral Ear: SE 5-way Reference 旁邊路過留一留

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Drunnktroop 發表於 2014-4-12 00:44
音色稍暗 Yes
音場細 嘛,係冇IERM咁Expansive
但欠缺清淅度一定唔係

清析度與定位應是市場最前列,亦是SE5.0強項,聽過8A, jH16pro(demo), ve6(demo),335 demo), TG334, 1+2都不及它,音塲個人覺得恰當,反而市場有音塲大著名的,只覺有點假。
Earphone: SE5way,10A, 8A, 1+2, ASG2, & Er4b
Amp: 385 & minibox (mod.), Recorder/Player: AK240,  QA360 & E8, IPC

星級玩家

冷門牌子

進階玩家

SCLEE 發表於 2014-4-12 06:33
清析度與定位應是市場最前列,亦是SE5.0強項,聽過8A, jH16pro(demo), ve6(demo),335 demo), TG334, 1+2 ...

多謝樓上兩位師兄既講解,不過"清析度與定位是市場最前列"是以那一方面作標準? 因為師兄所聽過的耳機,以我所知1+2,16pro都是以清析度與定位見稱的,其實還有很多牌子都具備以上的條件,例如UE的IERM, hidition的NT6pro,JH的13pro,fitear的private系列,所以對你的說法很感興趣,謝謝

專業玩家

kennyddd 發表於 2014-4-12 12:56
多謝樓上兩位師兄既講解,不過"清析度與定位是市場最前列"是以那一方面作標準? 因為師兄所聽過的耳機,以我 ...

注意佢講SE 5-Way
我講既係3-Way Reference

3-Way Reference樂器Imaging會大過IERM,線條感冇咁重
Presentation拉得冇咁開
兩樣加埋會做成逼D既感覺
但定位感仍然好明確

Clarity一定差過IERM少少
但七千蚊,我唔認為佢呢方面衰過Stage 2/ES3X/JH10X3/11之流

BTW 1+2/Stage 4之流既定位同音場...
IMO 好聽講就係Over左,難聽講就係假

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Drunnktroop 發表於 2014-4-12 18:06
注意佢講SE 5-Way
我講既係3-Way Reference

Ching, 可否說一下不同音樂的聽感,AK120 可推好它嗎?我都有d興趣。
Earphone: SE5way,10A, 8A, 1+2, ASG2, & Er4b
Amp: 385 & minibox (mod.), Recorder/Player: AK240,  QA360 & E8, IPC

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

SE的cm很吸引呀
可惜對小弟來說實在有點貴

也許那天心血來潮的話我也訂一對好了
總受