設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Budget-fi

[隨身耳擴] [以機會友] 短聚小試 Amaze Audio 6.8

科林玩家

biid 發表於 2014-4-8 01:40
關於部機個聲底,我諗再試多d opamp會準d,
依家只可以話部機+4627嘅聲底吧

唔係話換左opamp咪好似換左聲底咁
咁就真係有排試

(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

Budget-fi 發表於 2014-4-8 02:34
唔好咁啦muffy兄, 我期待你復出架

師兄此言言重啦...
小弟只係一名用家, 最近其實有點而心淡而已...

星級玩家

由於琴晚屋企得對HD800而小弟勇氣欠佳, 所以今日番到公司後, 鼓起勇氣用另外一對耳牛試多次問題1既"扭過12點爆聲問題"
奇怪地, 用番相同既組合, 就算扭到盡都無任何聲音, 只有輕微底燥
我中途無拆開過機, 所以關於呢點真係無確實答案, 建議大家先持觀望態度, 我有時間會再約budget-fi師兄作進一步測試, 當然包括其他opamp之下6.8既表現以及安全問題等等

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

尋晚小弟再去試左一試6.8+HD800
因為只試左平時都有聽開既其中一首比較刺激既歌
再加上小弟係木耳。。所以只敢講出有咩聽感

一開聲就覺得啲野點解“拿埋一舊“咁
雖然後面既快鼓都聽得到,但係前面既鼓同電結他就拿埋一齊
音場亦好窄,整體仲有亂既感覺。。

咁小弟就放低耳機如實同負責人講出呢個聽感
佢換左啲好似電阻既野,之後再比返我聽
咁第二次就緊係有啲期待,因為佢換左啲野嘛

再聽,咦!好左好多
所有野都分返開,音場亦闊左
後面既快鼓仲係度,前面既樂器都分開返晒
不過就同第一次一樣,都係有亂既感覺,同埋有啲尖

咁我就問返負責人換左啲咩
佢就話係改左ohm到150

以上,因為小弟真係木耳
多多指教

高級玩家

76767 發表於 2014-4-8 08:44
唔係話換左opamp咪好似換左聲底咁
咁就真係有排試

Opamp本身都有佢聲底,當然amp線路部分亦有,
以我經驗,opamp對唔同線路嘅影響亦唔同
有d情況,換opamp對整機表達出嘅聲底有甚大影響
而我覺得呢點係試可換料機嘅一個重要環節,清楚佢嘅可能性大約去到邊,
當然唔排除換完都嘥氣啦,不過呢點暫係未知數
而只用一款opamp試出amp線路本身嘅聲底同埋換opamp影響,
我諗除非好熟粒opamp, 米個人覺得真係甚有難度

至於呢部點,我個人唔清楚啦,
不過換多幾對opamp,相信可以更易試清咁解
大家都係玩portable/headfi/hifi嘅,
相信都明見倒咩器材都想諗計玩盡佢嘅精神啦

星級玩家

44244434589 發表於 2014-4-8 10:29
尋晚小弟再去試左一試6.8+HD800
因為只試左平時都有聽開既其中一首比較刺激既歌
再加上小弟係木耳。。所以 ...

多謝師兄既分享
你記唔記得果陣用咩opamp試?
我一路都仍然物色緊自己最喜歡既聲音, 任何聽感都非常直得參考呢!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

muffy 發表於 2014-4-8 10:48
多謝師兄既分享
你記唔記得果陣用咩opamp試?
我一路都仍然物色緊自己最喜歡既聲音, 任何聽感都非常直得參 ...

因為尋晚去試果陣佢地都就收鋪,
所以都無乜點問..  不過就見到係金封黎

科林玩家

biid 發表於 2014-4-8 10:36
Opamp本身都有佢聲底,當然amp線路部分亦有,
以我經驗,opamp對唔同線路嘅影響亦唔同
有d情況,換opamp ...

所以我覺得換opamp 來講太多變數
用番原配先會有可比性
始終 627 637咁貴 仲要個價唔包.......
下下都用627 637 來話隻amp咩聲就真係 好似差咁左d lor

唔知有無大大試左原配49710呢?

小弟呢排病左 想試都試唔到

星級玩家

44244434589 發表於 2014-4-8 11:06
因為尋晚去試果陣佢地都就收鋪,
所以都無乜點問..  不過就見到係金封黎

如果有機會可以一齊去試下~
反正我手上既opamp一定唔夠鋪頭多...

高級玩家

76767 發表於 2014-4-8 11:23
所以我覺得換opamp 來講太多變數
用番原配先會有可比性
始終 627 637咁貴 仲要個價唔包.......

咁又有道理嘅,特別係sm個價真係唔平,
就算試倒換627/637sm真係好聲,
有興趣嘅師兄真係要注意呢筆“額外”洗費

我個人依然抱住等睇人玩盡佢嘅心態等大家嘅報告啦