設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: muffy

[隨身耳擴] 冷門野系列 - Amaze Audio 6.8

見習玩家

76767 發表於 2014-4-3 22:38
WA 咁多師兄擔心安全呢D問題
小弟就識小小電 希望可以答下大家D懷疑喇  如有錯嘅請各大師指正下呀

師兄的解答好清楚 , 但有時在設計上又不可以同人地計成本幾多錢 , 個人覺得和買藝術品一樣 , 只要有人賣有人買就得 .

但小弟有一個問題想問問師兄 , 如果其中一粒 9V 電壞了會點?

高級玩家

owenlee 發表於 2014-4-4 14:21
有 "zap zap" 聲應該是 buffer 未set好吧

Raspberry 硬件上當然有不足 (得512mb ram), 但咁既價錢 老實 ...

奧雲大大都嚟左,你好呀!你set嗰套出街系統真係令小弟大開眼界呀!你哋所講嗰啲聲係扭音量時先出現?
(Post76 Android 手機版送出)

高級玩家

甜鬆潤 發表於 2014-4-4 13:43
Raspyfi 同 volumio 都有zap zap 聲
同埋volumio 應該先係 raspy fi 嘅改進版,不過我都係睇人講。

甜兄你好,我好鐘意睇你啲開箱文咖!又中肯,又易明!
(Post76 Android 手機版送出)

高級玩家

jackorh 發表於 2014-4-4 09:38
我文筆太差,唔識寫開箱文。

哈哈,sorry 我好似打漏左嘢,我係話睇左muffy大大d開箱文至開ac,掛住問師兄係咪去過muffy 大大度玩無睇多次自己打咩,sorry sorry

高級玩家

hiyori 發表於 2014-4-4 11:51
謝謝76767師兄的詳細分析,有如此懂電子的朋友來到76,實屬76的福氣

另外小弟再補充小小

睇左兩次,明多左少少,多謝版主

高級玩家

甜鬆潤 發表於 2014-4-4 13:43
Raspyfi 同 volumio 都有zap zap 聲
同埋volumio 應該先係 raspy fi 嘅改進版,不過我都係睇人講。

我連砌黎BT嘅錢都無  :P

只可以睇大家玩咋

科林玩家

午餐肉 發表於 2014-4-4 14:45
師兄的解答好清楚 , 但有時在設計上又不可以同人地計成本幾多錢 , 個人覺得和買藝術品 ...

要睇下個線路有無做虛地喇 同埋輸入輸出電容
如果以上3者都無嘅就會輸出一個  9V/2 4.5V的DC 即係會出煙

詳細D嘅我今晚再講下

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

一日無上, 估唔到已經去到咁多頁...

望番"幾位師兄"既"你一言我一語", 再搜尋一下, 我相信明眼人都會明白發生咩事
做為一個用家既我唔想牽涉係(商業)糾紛入面, 但我會從用家角度去評論下件產品, 就係咁多
負責任地講句, 暫時部6.8聽到呢刻, 連runin大概150小時左右, 亦用過幾款唔同既9V電池
我平時主要用黎聽入耳, 包括手上比較容易驅動既K10, 亦試過大食之HD800, 暫時都無任何問題發生
如果將來(touch wood)有任何不幸既事情發生, 我一定會追究到底, 亦會公開告之大家, 只不過今次我覺得唔係咁簡單, 不過唔再評論啦, 明眼人都估到咩事, 怪只能怪有D野黎得過於明顯

至於聽感既野一向好個人, 我永遠都係主張耳聽為實, 與其係度"打"字用"手"黎聽歌, 倒不如親身去試聽重好!
以POST76今時今日既人氣, 我都驚唔少人會被用手打既聽感而非用耳聽既誤導, 當然聽既未必能夠作準, 但絕對好過齋用手打
一部隨身AMP可以去到幾盡, 呢個係一個永遠無答案既問題, 因為科技既野只會越黎越進步, 所以自己玩得開心就得
6.8有佢既優點亦有缺點, 不過搞到而加咁, 我再繼續更新聽感亦無意思, 有興趣而又唔怕因種種(商業)原因而燒耳既師兄大可以約我出黎一齊交流, 或者去位於SSP既RIGHT SHOP試都得!

講到呢度咩都夠曬, 唔會再回呢個POST

高級玩家

muffy 發表於 2014-4-4 17:56

望番"幾位師兄"既"你一言我一語", 再搜尋一下, 我相信明眼人都會明白 ...

可唔可以解釋下到底係發生咩事先?
你咁樣講幾句就走對我地好唔負責任喎
有時粗粗地, 有聲咪算囉
FINE!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

muffy 發表於 2014-4-4 17:56

望番"幾位師兄"既"你一言我一語", 再搜尋一下, 我相信明眼人都會明白 ...

小弟很高興看到有本地廠商挑戰便攜耳擴市場,首先,小弟深明公開線路原理的風險很大,而且在商言商,這並非義務。

而在有限的線路資料,有師兄根據其自身對電子知識,提出一些「小心注意」的提示和speculation,可能在他的知識之下,這個「會燒」是他的經驗令他作出如此推理,這不必然是正確,如果其他比較保守的人可能會用「有會燒的風險,最好先留意一下」這個說法,也許這會令大家更易接受,而我想這位師兄大概是有點肉緊,若大家懷疑他提出這論點的理由,其實可以簡單題問「點解師兄覺得會燒」就可以。

當然,小弟的理解是,在不知線路的情況下,絕不能去斷定廠方有沒有問題,我猜76767兄是估計和嘗試「合理懷疑」(因兩種opamp原理不同,不一定能用於同一線路上),但事實上,也是有很多設計,是容許的。因此amaze audio 6.8是否有設計問題,我覺得在廠方沒有公開資料之下,最好的做法,是先不去斷言,因為事實上也沒有足夠的資料去作判斷,有懷疑的朋友,建議去向廠方查詢,這樣可以玩得安心,而且廠方保證過後卻出問題時,也能向廠方追究。

其實這種情況在國外也很常見,有時甚至會吵得很火熱,提出speculation的人很多時態度強硬但未必有惡意,有不少例子也真的發現了廠方沒有預見的問題而令他們修改設計,香港的玩家比較溫和,也和廠家比較遠,因此像今次這類討論比較少見。

其實身為玩家,最傷心是買到會燒機的產品,muffy兄有眾多貴價高端玩具,因此我明白有師兄會肉緊提示muffy兄的理由,但買到會燒機的產品,絕不是玩家如muffy兄的責任,不如說,真的出事的時候,muffy兄才是最大受害者。muffy兄一直對本地品牌都很支持和給予很多機會,身體力行去支持,有心有力有魄力,更期望muffy兄可以保持下去,給大家更多精彩開箱。

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
calcal + 10 + 10 絕對認同
黑翼菜鳥 + 10 + 10 絕對認同
甜鬆潤 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-