設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: avmilk

[討論] 集思廣益 - 電源對器材的重要

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

換個插頭已經咁大改善, 換埋條高質電源線咁咪.....
hkp1196 發表於 2009-8-19 11:15

我估係amp問題,後置同十仔都勁左,
唔通我set左野自己唔知
冇可能會大聲左咁多架喎.....

現在睇黎改一改部amp可以換PC最實際CC
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

同佢手術........
hkp1196 發表於 2009-8-19 11:41

我唔識搞手術/O\
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

d fuse又可以用黎較聲, 真多花臣!

1萬

三潮玩家

76 榮譽版主勲章76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

鐵兄.. 你換咗美式未唔洗用 fuse 囉
My E-mail:rlwk2009@post76.com
Projector:Sony VPL-VW260ES
Screen:OS Pure Mat II EX 90   
AV AMP:RX-A2040
POWER AMP:Emotiva XPA-5
BDP:Panasonic DMP-UB400
前置:Dali ikno 5 mk2
中置:Dali vokal 2 m

銀級玩家

發燒神經線與發達神棍線的分別,
發燒級電源線係一小撮人既玩意,市場細得很,如何可從中獲取暴利,係有方程式既,
首先要找出市場上有汁素而又有口碑既發燒線材OEM既工廠,老鬼有經驗好快找到,基本上日系線材離不開曰垃,估河,洋貨就離不開包躉,北方電線等.發燒線材公司唔會話比你聽佢地無拉銅廠,只係買大廠入現成貨.佢地會扮鬼扮馬,抹字灌膠加粗管做個嚇人look,配合類似既宣傳話:本產品用單晶金銀8N銅,冷凍去磁高科技製作方法,歐州多間錄音室與美國NASA皆採用同樣接線云云.
我曾經取出一小條自稱有白金成份既電源給友人既labs做物料分柝,結果白金成份係零.又試過修理一條售價過萬既名厰P.C.......拆開後條腸隱約見到浙江電鑬廠既印字.勁!!
一些天價線的出現多小係發燒友心態自己造成....我套機成佰萬,一條賣五佰既電源線佢地會懐疑咁平,會唔會插壞我套機架,條線係得既無理由咁平,同一條線開價三萬,想法就完全唔同,拿呢D價碼就門當戶對勒!條線D聲唔得無可能咁貴既!!!山雞扮鳳凰發左唔少食腦商人.

評分

參與人數 3威望 +4 收起 理由
ccs + 1
syau + 2
dweqte + 1 very nice info! ha!

查看全部評分

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

....唔介意我又亂吹下...

1. 你問d 大學教授(唔係Hi-Fi友)"佢可能話input d 電達OK, 電/線 對聲冇影嚮...
2. 問超級發燒友就什麼線/ 電 都影嚮聲...right...

我會談電時...最少要談----電壓Volt 與 電流(I,amp, 安培)
Power(watt)= 電壓 x 電流

從我老友"愛普生"玩電開始...發展至發電廠...N年前110volt為主流...但只有有錢國家/已開發國家 才能為國民用電線供電, 例如美國及一些歐洲有錢國家就玩110V:D
及後當時d窮國(N年前窮), 例 中國, 泰國...又想玩電, 但又冇錢玩110v, (因銅貴) 所以改用220V,  那銅線就可幼一半, 因 Power(watt)= 電壓 x 電流,  所以我以"喜愛玩者" 電 / 電線係有影嚮聲音...
研究-係我終生興趣
黑膠唱盤: Pro-Ject 2Xperience
CAS: CA851N
2ch amp: Luxman L-350AII Class A
9.1 AV system: LG 55, Pioneer BDP & SC-LX86, Velodyne SPL-800i, XPA-5, Energy Veritas V-6.3 x Mirage OS3

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

講得好

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

再亂吹下先...
大家可以敢諗...電唔提升器材幾多, 而是發輝器材幾多%...Ie:
器材本身係100 x 用60分的電=60分
如用更好的80分電, 器材100 x 用80分的電=80分
研究-係我終生興趣
黑膠唱盤: Pro-Ject 2Xperience
CAS: CA851N
2ch amp: Luxman L-350AII Class A
9.1 AV system: LG 55, Pioneer BDP & SC-LX86, Velodyne SPL-800i, XPA-5, Energy Veritas V-6.3 x Mirage OS3

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

所以話線材真係最賺錢既地方, 好多時新手們格盡心中器材之價格, 但往往百密一硫於一併購買的線材上...所以我認為初玩線材不妨用多人用既團購的線材, 一來價錢經濟又有質素, 二來有大把用家意見参考!

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

好大聲...客死我...now要set -28db
我尋日早上先睇過同一段....又冇搞過部amp-__-
只係我尋晚開前中置去聽左10個鐘歌仔
有冇咁神奇+_+
鐵心心 發表於 2009-8-19 11:04

鐵兄~開機前先度下background noise volume
比較埋唔同時段其影響
睇下有無咩新發現?
Vinyl & MQA Enthusia
11.2 channels surrender