設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 集思廣益 - 電源對器材的重要

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
最近見好多版友都對電源方面好有興趣...輕則動手換下牆蘇, 重則重本投資電源處理器! 就連我地小瑟大大都不甘後人一嘗美色(式) 不如大家就分享一下點樣改善電源質素來玩盡我們的器材吧!

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

Q1. 為何當部amp, 風扇同時開着時特別衰聲? (假設大家在同一組電上)

專業玩家

我一開始就玩電源,
因為知道要有好效果, 一定要從源頭開始.
我試過在wall change US plug to 隔離牛再拖電源處理器.
一個字. 正.

1萬

三潮玩家

76 榮譽版主勲章76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

我就嘜都唔識,最近學人試吓美式,換咗兩個咁嘅嘢比 AMP,SUB LCDTV,BDP 用
My E-mail:rlwk2009@post76.com
Projector:Sony VPL-VW260ES
Screen:OS Pure Mat II EX 90   
AV AMP:RX-A2040
POWER AMP:Emotiva XPA-5
BDP:Panasonic DMP-UB400
前置:Dali ikno 5 mk2
中置:Dali vokal 2 m

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

初玩影音學人玩濾波拖扳+電源線 ,換咗之後聽唔出又咩分別 ,心諗貴嘢同平嘢都無分別,網上面D Ching 真係誤導人 ,咁就用咗一年多,個濾板突然壞咗,咁咪換返個幾+蚊個D拖板,嘩 一換嚇咗一跳  ,成套系統完全唔同,D聲盟晒,畫面暗晒,SUB 胡胡聲,呢D係我小小經驗分享!

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我從前真係唔信電源線既效果,更加認為只是一少崒發燒影音玩家追求少少既改善 ...  但係估同以為係無用,真係要親身感受! 唔試又至可,一試就知到原來真係好堅。所以今日奉勸大家,你可以唔信我講,但就一定要親身試試之後先好否決一齊可能!

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

講到電源, 一定要請 Westdoor 兄出來講解, 小的不敢班門弄斧..........
hkp1196 發表於 2009-8-18 23:02

至在大家分享+討論, 希望集合多d意見俾新手上路!

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

一般家居既電源都係以手拖手形式, 當在同一組電上開著不同的電器時, 所發出的電子燥音就會影響其他, 同時間效能亦會降低, 電壓不足形成軟弱無力!

星級玩家

初玩影音學人玩濾波拖扳+電源線 ,換咗之後聽唔出又咩分別 ,心諗貴嘢同平嘢都無分別,網上面D Ching 真係誤導人 ,咁就用咗一年多,個濾板突然壞咗,咁咪換返個幾+蚊個D拖板,嘩 一換嚇咗一跳  ,成套系統完全唔 ...
maner394 發表於 2009-8-18 23:07

我又係呀
開頭換左有源喇叭既電源線...聽得出改變好大
滿心歡喜諗住換埋拖板同拖板線, 點知冇乜分別
係咪換拖板改善細d既呢?

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

我又係呀
開頭換左有源喇叭既電源線...聽得出改變好大
滿心歡喜諗住換埋拖板同拖板線, 點知冇乜分別
係咪換拖板改善細d既呢?
fansullivan 發表於 2009-8-18 23:35

換左咩拖板同拖板線?