設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: avmilk

[討論] 集思廣益 - 電源對器材的重要

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

鐵兄。。換埋粒冷凍fuse睇下有冇改善。。
matta722 發表於 2009-8-19 02:43

岩岩又試左d野,原來fuse真係真係好重要,
我換左隻變壓牛粒fuse比個mk頭,之後再開amp試返同一首歌,
唔講都唔信,一開聲已經唔同晒,之前音場細,人聲唔清,細聲,
點知一開聲聽覺得已經比之前大聲左,音場大左,人聲清,聽得令我開心返.....
原來隻變壓牛粒fuse好野黎(可能run in左掛)
拎佢粒變壓牛粒fuse+隻mk頭後,部LX71厚左D聲,
E次死,比我試到E D野....fuse我冇團購TIM
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

進階玩家

28# 鐵心心

咁~~~ 冷凍FUSE有乜介紹呢... 又?
唔通又要出旺角~~ 我個個都MK頭... 起碼10粒8粒 ...  其實對畫面(PLASMA/BLURAY)有冇幫助?

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

我都係在十幾年前玩兩聲道用左四五十萬倒,套野一定(正)衰極有浦。而我老友就開左間線鋪。佢叫我玩下線同電啦!我重話嘩!D 線咁貴點玩呀!當時佢一條線買萬幾二萬蚊!
而有些人就話我以前都係用紅白喇叭線普通電源線咪又係咁聽有什麼分別。(當然我都用D 靚小小的線)!
我就聽左班人講無玩電呢家野。聽左半年倒覺得套機都係普通啫。其實駛唔駛咁貴呀!
後尾我打電話去太子站上面間易手店x華(唔開名)大家知邊間啦。問佢收唔收我套機時。問我點解咁快唔玩全部新型號喎!我重話無物特別啫!言過其實。。我收左錢佢地用手推車。車走左。。。。當時都無後悔架!!
後尾過左幾日上去參觀下間x華!點知我差D撞牆個頭。佢用返我套野不過後面D線唔同晒。大家知物野事啦!(聽返當時熱播的音樂。哎差D 噴血。。)
個老闆當時都唔知套機係我買比佢。因為收機係另一人,重落力sale我。後尾收我套機個人出現話返比老闆知我係原物主。。佢重問我點解唔玩。我講完後老闆話電同線都好重要架。。當時真係想問佢買返比我。。。。(這時就知道電的重要。線的重要)跟住這十多年都無接觸音響。(現玩AV當然知道要點。。。)十全十美。我就無本事。十全九美啦!!
不過分分鐘玩(AV 同HI FI .HI N) 背後D線材費。可能貴過套機。個老友就係例子。。嘻嘻
(不過當然要量力而為啦!)。。。。。。。

評分

參與人數 4威望 +11 收起 理由
ccs + 1
dweqte + 2 thanks for the experience!!
hkp1196 + 6
raymondcch + 2

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

一般家居既電源都係以手拖手形式, 當在同一組電上開著不同的電器時, 所發出的電子燥音就會影響其他, 同時間效能亦會降低, 電壓不足形成軟弱無力!
avmilk 發表於 2009-8-18 23:31

係啦, 其實最明顯既例子就係開風筒, 以前租屋年代, 一開風筒就連個TV都有雪花, 不過果陣都未知電源影響咁大, 依家就知道了!!

1. 不過我想問下, 其實牆SO換美式, 同英式SO既分別又係咩呢???

2. 係咪只要係 FUSE箱獨立開一條 FUSE出黎, 就一定汗淨架呢???

3. 其實大家都係係同一個 FUSE箱來電, 咁D污濁既電點解唔會去FUSE箱既另一個 FUSE位呢????

問題多左小小, 不過一直都想知答案!!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

>> 電源線有一好玩之處係一條線可試插不同器材玩出不同效果.

呢句真, 人地話條線點點點. 但插上自己d機, 效果都可以唔同. 貴線當然noise會少d, 但唔0岩口味, 就貴線都無用.

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

係啦, 其實最明顯既例子就係開風筒, 以前租屋年代, 一開風筒就連個TV都有雪花, 不過果陣都未知電源影響咁大, 依家就知道了!!

1. 不過我想問下, 其實牆SO換美式, 同英式SO既分別又係咩呢???

2. 係咪只要係 FUSE箱 ...
小瑟 發表於 2009-8-19 08:24

硏究第一題。好耐之前有朋友講其實英式美式無分別。只英式蘇頭內有FUSE.而美式就無。這可以最直接將全部電去晒。而英式當電到 FUSE  以過慮左。所以有人會將(FUSE cut  左)有 D師兄喜用美式。不過現在D FUSE 做的咁靚。咁就睇下有無須要。。
第二題。我自己覺得最好連大廈入屋個條電纜換左就最完美。(有錯請勿插)

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

for my 2 channel,未入電箱前飛條60a 出嚟
60a cryo,all mcb cryo,
aei to us wall sockets
獨立電效果明顯

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

先講下電源線,
+多二+年前音響接線係無發燒電源線呢個搵錢項目既,更諻論有獨立電箱,電源再生器,平衡式隔離牛.等等各種大賣電源產品.事實上當時設計電源線信念係只要有足夠AWG粗度夠電流通過就大功告成.就算今日同 ...
Westdoor 發表於 2009-8-19 00:24

進階玩家

Thanks for sharing!

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

改美式咪唔駛理粒 fuse 囉...........
hkp1196 發表於 2009-8-19 09:41

係呀心兄