設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: muffy

[DAP播放器] AK240 聽感深入探討區

黃金玩家

muffy 發表於 2014-2-17 15:23
唔係wor, 我其中一個朋友係百記買, 有12個月分期呀

可能比人買晒!!哈哈!

黃金玩家

weekend,終於有時間試AK240。

試呢部兩萬蚊DAP,我有個前設......
「喂大佬,AK240你咁X貴,究竟俾唔俾到家用head-fi個quality我先?」
「你起碼要近似中價CD盤落sennheiser  HDVD800再upsample 24/96出HD800啦!」

(各大hmv有booth試聽,其實唔難!)

我聽慣錄音機,用開KORG mr2直出JH 16pro,貪佢細緻度還原力高;
之前亦玩過吓MK100mk2 & ak120,偏暖聲,極順耳不過略嫌無力。

我仲未上網訂JH Roxanne,今次試AK240,只用上原廠Westone 4R,玩3.5mm only。

先聽16bit/44.1khz……
「嘩X!真係同forum班玩家所講,係AK120嘅另一層次喎!」

印象最深刻係聲音密度高,所以低中高頻顯現更多detail,聽感更細膩,Bass推力又啱啱好;
聽Piano粒粒音清脆,泛音非常自然 (呢個point真係大顯身價!),
另外講樂器定位,我聽慣mr2,橫向sound-stage於我而言就無太大驚喜 (不過唔代表ak240唔掂吓各位!)。

再聽24bit/96khz and DSD……
「嘩我X你XX!呢舖真係portable Hi-Fi喎!」

聽古巨基《眼睛不能沒眼淚》,捽結他string或拍木結他聲,
只用上Westone 4R,已聽出當中嘅結他質感,
完全拋離我聽過嘅Sony PCM D100、ZX1+PHA2同HiFiman 901,
最厲害嘅,係我竟然喺240入面,發現hi-Fi佬講求嘅「空氣感」。
(如果係jazz lovers或classical fans,又經常追聽經典live recordings,你應該明我意思!)

OK喇,我爽夠喇,除低4R再share多少少感受…
玩開HiFi同狂聽Jazz and classical music嘅朋友,包括我,可以狗衝!
至於聽開Pop嘅朋友,個人認為可以忍忍手,除非你好X有米!

另外,入AK240之前,我認為應該入返對勁嘅IEM、headphone或CM先,
其次要解決24bit/DSD音源問題,
我就有幾百隻albums嘅WAV files唔知點convert……
呀其實我知,錢解決到靚DAC嘅問題就唔係問題啦!
(唔好吓吓illegal download啦,音樂人set up studio錄音唔X使錢咩?)
如果唔係都幾本末倒置,同埋預定錢玩2.5mm平衡升級線啦 (聽店東講又係另一個世界!)!

法官大人,當24bit唔再係問題,我狗衝!

星級玩家

dezispop 發表於 2014-2-17 17:42

HAHA!我都同ching一樣勁中意聽眼睛不能沒眼淚
d 樂器聲超正
我果首24/96 !
尼部機真係可以一部到位!買左吾使再諗其他機
專注搵其他耳機同玩平衡

黃金玩家

physicx 發表於 2014-2-17 18:33
HAHA!我都同ching一樣勁中意聽眼睛不能沒眼淚
d 樂器聲超正
我果首24/96 !

我仲苦惱緊點轉幾百隻albums~
16/44.1 to 24/192, 點搞好呀?

專業玩家

原本最多得16/44.1
格硬上24/192唔知效果點呢??

黃金玩家

scene030112 發表於 2014-2-17 19:02
原本最多得16/44.1
格硬上24/192唔知效果點呢??

用靚dac玩upsampling, 又要使一筆, 不過點格硬都有效果

btw you can check hdtracks.com & acousticsounds.com for upsampling files.
online 買 DSD of MJ's thriller, 很想要吧

科林玩家

dezispop 發表於 2014-2-17 17:42

神奇,我唔知你所謂既中價盤幾銀,當你一萬
cdp+hdvd800 都貴過ak240啦
我唔知你用cdp+hdvd800 +hd800做例子既原因係你覺得差唔多價定你覺得咁樣好聲
但係差唔多價錢,家用好過隨身好多唔係常識黎架咩
咁比有咩意思,定你想特顯ak240好得呀,再吹大d
btw你真係金耳,w4依d地底泥都聽到咁多野,真係佩服
(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

mu779uppy 發表於 2014-2-17 22:03
神奇,我唔知你所謂既中價盤幾銀,當你一萬
cdp+hdvd800 都貴過ak240啦
我唔知你用cdp+hdvd800 +hd800做例 ...

Okok我自膠同修飾好啲字喇...

家用機正就當然正過portable組合,
我意思係ak240 + roxanne (maybe升埋2.5mm balanced cables)
價錢around 35k, 對比落我所講嘅sennheiser組合quality近唔近榜,
因為我都心思思轉家用headfi, 不過出街聽歌時間實在太多,所以先繼續追portable.

至於4r係咪地底泥,我無comment, 因為暫時用住先。

二萬蚊聽jazz, 細緻有hifi味 (你就當我自己一個覺得喇),收貨啦。
鬼唔知家用機好咩,我拖部weiss 202出街好唔好?

個人聽感only, 討論區打字都要落disclaimer真係…………

黃金玩家

dezispop 發表於 2014-2-17 22:54
Okok我自膠同修飾好啲字喇...

家用機正就當然正過portable組合,

唔使理佢,佢把口好臭,語不驚人誓不罷休,佢可能音響知識及經驗好豐富,但是成日挑剔人哋個啲論點,唔知佢有無聽過 AK240,好希望佢都去試聽下,寫下聽感!不過佢一定會話 AK240 是垃圾!

黃金玩家

jackorh 發表於 2014-2-17 23:12
唔使理佢,佢把口好臭,語不驚人誓不罷休,佢可能音響知識及經驗好豐富,但是成日挑剔人哋個啲論點,唔知 ...

我又真係講得唔清楚嘅。

再打多句個人聽感only。