設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: muffy

[DAP播放器] AK240 聽感深入探討區

星級玩家

muffy 發表於 2014-2-7 15:52
師兄, 可以4+錢換5
不過你咁有米, 不如直衝5啦!!!

我都想我有米...但事實並不是呢.

個人較保守, 點都要試咗DEMO睇吓有幾大分別先決定.
Accustic Arts Drive I, PreAmp, Amp II; Orpheus Dac One SE; PMC OB1; Rudistor 030AE; Lotoo Paw Gold Touch; HiFi ET MA9; Sennheiser HD800; Rhines Stage 5; UM 3DD

科林玩家

nightscrawler 發表於 2014-2-7 15:31
交流聚會都好, 不過...240呀, $$$$$...呀

240始終都係係一部DAP, 現在MA9推IE800/Stage 4已令我好滿足,  ...

師兄所言甚是
但係如果240同ma9係聲音上平手
以240佢既外型我又覺得值得比多小小,但20k就真係貴左d
所以我都好想有師兄分享下兩部機既比較

新仔玩家

muffy 發表於 2014-2-7 15:17
師兄點解會傻笑既~
願聞其詳!!!

或者在76果到睇咗D有關AK240嘅Post,到可以有機會試果時同預期嘅感覺(聽感)有落差,就好似買馬咁,買隻1.幾倍大熱門,但跑落去冇料到,最後輸咗,就係果種感覺!

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

nightscrawler 發表於 2014-2-7 15:58
吓! 500個小時都差好遠...

咁我都要努力吓先得.

唔係呀
我頭500小時係普通邊聽邊煲...
原來唔得架....

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

clyuen76 發表於 2014-2-7 16:57
或者在76果到睇咗D有關AK240嘅Post,到可以有機會試果時同預期嘅感覺(聽感)有落差,就好似買馬咁,買隻1.幾 ...

哈哈我明你意思, 你個比喻好好

我反而好想聽下師兄既聽感, 到底個落差有幾大
我唔知其他體感啦, 不過我自己就只係用左最常用既一對耳機去試
可能有其他耳機更夾/更唔夾
所以我都好想聽多D唔同既意見

星級玩家

nightscrawler 發表於 2014-2-7 15:24
師兄, 想入就入吧, 不過Stage 5只係宣佈咗, 唔知幾時先有DEMO, 我都有小小將4升做5既衝動...   ...

我問過!今次話吾會叫stage 5 !因為分拆公司!吾知調音會點

星級玩家

nightscrawler 發表於 2014-2-7 15:37
4 的高音延伸的確好強, 而且很自然上去了, 感覺沒有盡頭似的...當我覺得IE800配MA9已很不俗的時候, 4 可 ...

人聲前定後!?厚聲暖底嗎?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

小弟昨天都去左試AK240
一上手,做工堅正 後面carbon
vol制好好扭 結果系甘扭

系統的ui寫得非常好 非常喜歡入左文件夾後有得播放全部!!! <<<IPC甘 對於懶人既我黎講唔使聽完一只碟又要攞出離

聲音上同上兩代機都好唔同下(廢話) 我音場闊左唔小 小弟用既耳機有SE530   stage2  em6 可惜無動圈in ear 得對HD600
分析力我覺得同mod左雙8741既AK120差唔多
聲音變得熱情左  更討好耳朵???
用同一粒解碼既仲有C4 但c4明顯無甘動聽 比240直白  可見AK240響調音方面左一定功夫
推力比AK100 大1/3左右  但都系無法推出em6既低頻<<<認真難搞的cm

昨天小弟只帶了ak100 亦只得ak100  窮啊
整體上同ak100系有一段頗大的距離
但ak100還是有一樣野贏了  我輕過你啊

雖然由內至外AK240都比人耳目一新既感覺,但我還是冷靜地離開了 因2萬多元這個價錢真的有點太高,如果下調至14-15k左右對我更有吸引力

付圖一張
to 76.jpg

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
nightscrawler + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

Kharma S7
Nac 202 Nap 200 DR Hi cap dr
Naim cd5xs
SC:super Lumina
IC:Venture Chloe, WW Platinum
PC:Siltech SPX800,Nordost Heimdall 2,WW Platinum
USB:AQ Diamond

專業玩家

你隻335呢

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

scene030112 發表於 2014-2-7 23:00
你隻335呢

皆因ak100直推335實在太難聽,所以寧願唔帶
Kharma S7
Nac 202 Nap 200 DR Hi cap dr
Naim cd5xs
SC:super Lumina
IC:Venture Chloe, WW Platinum
PC:Siltech SPX800,Nordost Heimdall 2,WW Platinum
USB:AQ Diamond