設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: muffy

[DAP播放器] 先拔頭籌: FIIO X5 開箱啦喂!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

44244434589 發表於 2014-3-27 01:47
X5夾W4R會唔會同IPC一樣?
只係推力,支援格式比較好?

我作為X5, IPC, W4R用家,如果只講IPC同X5比,X5無論係分析力、樂器人聲的立體感、低音控制力都已經係另一層次,無疑IPC個介面真係比X5聰明,但IPC唔會再有更新,另一樣考慮真係支援格式,當你發覺係部手提機都聽到24/192音樂檔,品味到個種細滑棉密既口感(借用一下"甜ching"既言語 ),真係有種幸福感,不過用W4R你可能會覺得X5比IPC仲淡口味,不過我都幾鍾情日本菜,食極都未厭

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

pspiwant 發表於 2014-3-27 10:43
我作為X5, IPC, W4R用家,如果只講IPC同X5比,X5無論係分析力、樂器人聲的立體感、低音控制力都已經係另 ...

睇黎值得一試!
淡口味我非常接受到
加上自己開始多FLAC 24/96既歌
仲想體驗下係DAP上面播DSD既效果

黃金玩家

muffy 發表於 2014-3-27 09:24
我覺得齋講聲直推比IPC明顯更好
師兄可以帶埋W4R一試, 我估好快有DEMO

直推對我黎講好緊要
如無必要都唔想拎炸彈出街

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

pspiwant 發表於 2014-3-27 10:43
我作為X5, IPC, W4R用家,如果只講IPC同X5比,X5無論係分析力、樂器人聲的立體感、低音控制力都已經係另 ...

師兄對於X5既形容我都好贊同
話說出左1.2, 聲音有幾名顯既提升, 師兄有無試過?

星級玩家

44244434589 發表於 2014-3-27 10:55
直推對我黎講好緊要
如無必要都唔想拎炸彈出街

我而加出街都好輕便
一部X5加對K10就滿足

黃金玩家

muffy 發表於 2014-3-27 11:09
我而加出街都好輕便
一部X5加對K10就滿足

我仲想問下呢, 如果想好似ipc咁random播歌
係咪要用資料庫呢樣野? (同rockbox相似?)

星級玩家

44244434589 發表於 2014-3-27 11:36
我仲想問下呢, 如果想好似ipc咁random播歌
係咪要用資料庫呢樣野? (同rockbox相似?) ...

其實可以揀佢有個play all songs, 再shuffle
我自己都係咁, 兩張64GB, 不停shuffle, 唔arm聽就next
唔洗拎部機出黎, 好方便

黃金玩家

muffy 發表於 2014-3-27 12:14
其實可以揀佢有個play all songs, 再shuffle
我自己都係咁, 兩張64GB, 不停shuffle, 唔arm聽就next
唔洗 ...

哈哈.... 我都一樣係咁
咁既話都唔錯啵, 期待大貨到有demo試

星級玩家

44244434589 發表於 2014-3-27 12:43
哈哈.... 我都一樣係咁
咁既話都唔錯啵, 期待大貨到有demo試

聽歌有時候都係求方便

當然加AMP表現會更上一層樓

見習玩家

X5 淘左返來經過一個月狂煲, 試晒成堆 cheap 嘢之後, 發覺聽來聽去最順耳嘅竟然係隻大食怪 9900 ....