設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: muffy

[DAP播放器] 先拔頭籌: FIIO X5 開箱啦喂!

見習玩家

muffy 發表於 2014-3-27 16:02
轉盤有咩問題? 我果部就 (touch wood) 無病無痛~

另外如果師兄講緊X3MOD我自己親身對比過, 之後放X3 kee ...

轉盤主要係轉動時"一級一級"果個感覺太輕, 有時想轉快 d 變到都唔知轉左去邊 ... (可能我個轉盤真係有問題 )

我台 X5 已昇上 1.2, 但唔覺聲音有改變 ...   

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

photosilicone 發表於 2014-3-27 16:36
轉盤主要係轉動時"一級一級"果個感覺太輕, 有時想轉快 d 變到都唔知轉左去邊 ... (可能我個轉盤真係有問 ...

你講呢個問題我明白, 我習慣左, 係有小小, 尤其係當你想轉一下好容易轉左兩下, 不過用耐左OK

至於fw問題, 可能自己太興奮哈哈, 我由1.0轉上1.2, 真係覺得聲音好左, 不過呢點有待確認

星級玩家

muffy 發表於 2014-3-27 16:00
我覺得師兄大可以帶埋自己聽開既耳機去試曬兩部
個人認為兩部取向有小小唔同

多謝師兄解答, 得閒去試吓比較吓先

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

岩岩去試左demo,但版本係0.1beta
出到黎既聲夾小弟對w4r都ok
比ipc直推更多細節,可能加埋amp會更好!
清淡口味都幾岩我,太刺激就免了haha...

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

muffy 發表於 2014-3-27 16:48
你講呢個問題我明白, 我習慣左, 係有小小, 尤其係當你想轉一下好容易轉左兩下, 不過用耐左OK

至於fw問題 ...

升左上1.2之後大約聽左1個鐘,我覺得呢個版本終於能夠完全發輝X5既應有實力,人聲明顯前左同中頻密度高左,變得更有感染力。聽張敬軒Unplugged第一樂章音樂會,現場感強烈,樂器定位清晰,彷彿正坐在第3行聽着一樣,第4首孤單公園,一男一女和音分別站在張敬軒身旁,一右一左(雖然明知是混音效果),但聽感就像真的一樣,3人一起唱時也可以清楚分辯各人所唱,諗起剛入手X5時,人聱總是有點怪怪地,尾音散散下咁,同現在煲左200個鐘既1.2版本,簡直好似兩部機咁..........,總結我覺得現在的X5比之前CP值更變得更高了。
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

44244434589 發表於 2014-3-27 22:41
岩岩去試左demo,但版本係0.1beta
出到黎既聲夾小弟對w4r都ok
比ipc直推更多細節,可能加埋amp會更好!

你試果部應該係工程版黎
同正試版有幾大既分別
到時demo到記得去試多次

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

muffy 發表於 2014-3-27 23:27
你試果部應該係工程版黎
同正試版有幾大既分別
到時demo到記得去試多次

一定會!

見習玩家

固件 1.21 beta 已經可以播 DSD, 上 X5 官方討論區有得 download 測試 ... 不過好似好多 bugs ...

仲有如果你係第一批國內 X5 買家, 依家登記核實後仲有特别禮物送, 我最想要佢個黑色翻頁式機套 !  

銀級玩家

要治本必需重口味

photosilicone 發表於 2014-3-31 12:18
固件 1.21 beta 已經可以播 DSD, 上 X5 官方討論區有得 download 測試 ... 不過好似好多 bugs ...

仲有如 ...

一陣睇睇先,睇下佢送唔送黎香港
SE5WAYR,HIFIMAN RE800

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

photosilicone 發表於 2014-3-31 12:18
仲有如果你係第一批國內 X5 買家, 依家登記核實後仲有特别禮物送, 我最想要佢個黑色翻頁式機套 !

師兄,去邊到登記啊?
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50