設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[DAP播放器] HiFiMAN HM-802 分享文

星級玩家

新仔玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

手上有好幾隻耳機都唔錯,奈何手上播放器有唔少可挑剔之處。有一段時間留意將會推出既播放器,而HiFiMAN既HM-802吸引左我注意。

本身用過HM-801好一段時間,只用過佢跟機既老卡新卡大小炮卡。雖然對於HM-801既推力以及輸出非常滿意,但慢慢對於佢自家中頻濃厚低頻厚重既風格吃不消,最後放左出去。HM-801係一路以來唯一一部隨身播放器發揮到牙塞一定程度既實力,奈何味道並未相配。我對於HiFiMAN家既播放器印象有非常好既印象同時亦對佢有著非常明顯既抗拒。

HM-802正面

HM-802正面

HM-802正面

HM-802背面

HM-802背面

HM-802背面

特別鳴謝某師兄朋友提供照片

對於岩岩推出既HM-802,價格相宜。近來大熱既8740DAC芯片,我對大部分都並未覺得非常吸引。

眼見HM-901/802可以用上Minibox卡,雖然未聽過Minibox既耳放(實在相當可惜),但對於偏向正面既評語,我對HM-802加Minibox卡既配搭相當憧憬。最後試都無試就預訂左標配套餐,一開機感覺非常正面。經典卡下既HM-802並無以前令我生厭既「HiFiMAN味」,聲底乾淨,兩端伸延得宜,下盤健在但無過分,實在相當驚喜。

玩左一兩日之後又見有人平放張Minibox卡,直接入手。Minibox卡之下既HM-802高頻伸延推進左唔少,低頻伸延亦加強但未及高頻明顯。聽大中型編制古典樂相當唔錯。呢段時間都只係聽Minibox卡。 聽較舊既錄音時,本身錄音既底燥會更明顯,但基本上單係機器就無咩底燥。

HM-802 Minibox卡同唔同耳塞以及耳筒點評

基本上Minibox卡下既HM-802相當易配搭,能好好發揮自家推出既RE-400,具有高素質,整體偏中高頻但無犧牲整體性。HM-802MB + RE400聽鋼琴獨奏會比IE800好,中編制亦得宜。大編制唔太差,亦非無低音下潛,但相比IE800底氣相對唔足,稍稍明亮。但表現尚算相當得體。即使同IE800身價相差唔少,係呢個組合下,我覺得RE400唔會完全被比下去。

Minibox下既HM-802配IE800令我相當開心,呢個係唯一一個隨身推動Sennheiser IE800令我滿意既組合。我認為要推得動IE800既低頻非常唔易。未能發揮既IE800高頻尖中頻乾低頻散。只有係Lehmann下既IE800令我滿意,但用座台設備去玩便隨器器材又實在令我吃可消。係有HM-802之前,基本上IE800都係封塵。HM-802MB + IE800聽較為沉聲既樂器,特別係大提琴獨奏,表現就相當唔錯。大提琴聲比較實在,存在感強,特別係低頻部分下潛到位,表現相當唔錯。呢個組合聽中大編制亦相當得宜,尚算營造到場面,有一定氣勢,動態亦合格。

HM-802MB夾beyerdynamic t51p,雖然有高有低亦尚算完整,但整體presentation埋身,聽得唔舒服。而雖然推得t51p唔錯,但尚未完全發揮到t51p聲音上既密度,以及空間感同立體感,會明顯感到只係聽緊小耳機。雖然推得唔錯但係推唔開既感覺都幾明顯,比較焗聲。便攜配置既話我會傾向用其他播放器加耳放推T51P呢。

Minibox下既HM-802推Earsonics都還算可以,但夾自家RE-600或者音茶樂Flat4-KURO就會比較重味道,相當睇個人偏好。我自己就唔算好buy嘞。

HM-802 經典卡

經典卡對比起Minibox卡係較傾向以前HM-801個種「鬆甜潤」既味道,但未至於HM-801咁濃味。高頻比Minibox卡recessed,低頻相比之下下潛亦無咁深,比較鬆弛但未至於鬆散。中頻微突。整體雖然真係有少少似HM-801,但HM-802相對耐聽更多。而兩張卡相比,我覺得經典卡下既HM-802比起Minibox卡耐聽。

至於經典卡802夾RE400比Minibox卡夾RE400好聽,分別在於RE400會無咁乾以及硬,高頻收斂少少,耐聽。單單試左幾首Mr. Children效果相當唔錯。

經典卡加IE800聽中小編制都唔太差,低音弦樂有力,整體偏暖;只要唔係要求中性聲音咁802經典卡加IE800算係耐聽型。但聽鋼琴獨奏唔太好,琴聲過暖,感覺唔得乾淨。

HM-802主要問題

第一係SD卡唔係成日認到,一開頭我用3張卡3張都唔得。而換卡時亦要小心,要係拎卡前換卡前換卡後都更新一下個mediabase,唔係有時會係咁error再重新開機。

第二就係部機反應都幾慢呢

但整體黎講,HM-802又係一次我impulse purchase下成功既經歷

評分

參與人數 12威望 +99 金錢 +88 收起 理由
alawlaw + 6 精彩報告
alexandr-turban + 5 精彩報告
mkjeffc + 2 精彩報告
howardyiu + 3 超正!
PCMM1 + 5 + 10 支持開箱!!
iamsocheap + 10 + 10 精彩報告
nightscrawler + 10 + 10 精彩報告
jasonfoknxu + 1 + 1 精彩報告,有意入手
terry_1109 + 9 + 9 精彩報告
hiyori + 28 + 28 精彩報告
jasone_ti + 10 + 10 年度player好似係
gxy + 10 + 10

查看全部評分

進階玩家

支持师兄,在大陆802已经铺货了,不知道香港有没有?802好机子,素质比901差点,lo跟901差不多,声音不像801流行那么毒,感觉像是901和801的结合。配re600走平衡也不错的说,不知道师兄是否认可

星級玩家

新仔玩家

gxy 發表於 2013-12-30 20:13
支持师兄,在大陆802已经铺货了,不知道香港有没有?802好机子,素质比901差点,lo跟901差不多,声音不像80 ...

謝謝支持

說起HM-901嘛…我就只聽過原型機,推出了以後也提不起勁去試試。原型機的話感覺不錯但並沒有吸引力,素質上未見明顯優勢。但聽說正式版的901與原型機不同,所以未能下定論。

至於平衡卡,香港沒有提供試聽的地方。也會期待一下,但感覺上Minibox卡以及經典卡下的RE-600稍慢,那種醇厚的感覺我並不算非常欣賞呢

進階玩家

斯路 發表於 2013-12-30 20:16
謝謝支持

說起HM-901嘛…我就只聽過原型機,推出了以後也提不起勁去試試。原型機的話感覺不錯 ...

哦哦,原来如此,总之802好东西,售价也值了,师兄慢慢去欣赏吧

星級玩家

【科技玩家 NXU】

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

普通卡聽人聲係咪好正?有意入手~

星級玩家

新仔玩家

jasonfoknxu 發表於 2013-12-30 20:48
普通卡聽人聲係咪好正?有意入手~

普通卡可以試到呢

暫時都未試過聽有人聲既track,遲少少試試先

銀級玩家

真男人!恭喜

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

恭喜
(Post76 Android 手機版送出)

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

恭喜師兄入手新player
我都仲諗緊會唔會入portable player, 暫時觀望緊ZX1
啱啱又入左隻hp, 先煲下佢
明日を掴むために !

星級玩家

請問幾錢入手?