設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: CDROMRW

[討論] 純音樂、輕音樂,改編咗嘅古典音樂都得

星級玩家

CDROMRW 發表於 2014-1-25 10:34
對呀!我仲有嘅例如

用高胡演奏

我最後介紹…又係武俠片
黃飛鴻的將軍令音樂係人都識,吾駛講
咁就講呢首…

[YoutubeHD]8JPILU3zqes[/YoutubeHD]

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
CDROMRW + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

星級玩家

電影曾使用過古典音樂做配樂,容易較為人熟識
以下呢隻吾知岩吾岩師兄口味…

EXCALIBUR 電影

[YoutubeHD]JhUXRzhfjy8[/YoutubeHD]

“10” 電影

[YoutubeHD]4LLylhgR3uM[/YoutubeHD]

APOCALYPSE NOW 現在啟示錄

[YoutubeHD]g7jXx6UwFNM[/YoutubeHD]

x

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

KENXYZ 發表於 2014-1-26 01:45
我最後介紹…又係武俠片
黃飛鴻的將軍令音樂係人都識,吾駛講
咁就講呢首…

呢隻嘢我冇,有興趣揾番隻先

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

KENXYZ 發表於 2014-1-26 03:28
電影曾使用過古典音樂做配樂,容易較為人熟識
以下呢隻吾知岩吾岩師兄口味…

古典我都啱!你果隻有D歌係唔同嘅古典精選入面都好容易發現,好似以下:

Wagner
現代啓示錄最經典果幕直昇機,好有氣勢

除左上面果隻,結婚進行曲果隻"成個老襯,從此被困",都係出自華格納
#6 Lohengrin
後段 6:28

Belero, Pachelbel Canon 同 O Fortuna 點都要有隻係屋企嘅

卡農

布蘭詩歌

x

評分

KENXYZ + 10 + 10 精彩報告…又學到嘢!

查看全部評分

星級玩家

CDROMRW 發表於 2014-1-27 12:45
古典我都啱!你果隻有D歌係唔同嘅古典精選入面都好容易發現,好似以下:

Wagner

隻PACHELBEL’S,咁多碌砲…1812

剩低我地咁互隊,吾夠你嚟,又沒其他師兄入來參與

[YoutubeHD]qR7b-khYaDA[/YoutubeHD]

星級玩家

好耐都無聽古典,今晚搵咗隻雜錦CD,d聲吾係咁靚,但勝在吾駛轉碟

電影”2001太空漫遊” 配樂Also sprach zarathustra
夠晒澎湃、震撼來形容這一篇樂章

[YoutubeHD]Ok32VyEQYYc[/YoutubeHD]

x

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

KENXYZ 發表於 2014-1-28 00:49
隻PACHELBEL’S,咁多碌砲…1812

剩低我地咁互隊,吾夠你嚟,又沒其他師兄入來參與

哦!因為呢隻嘢共有8隻唔同樂器演奏嘅cannon,所以show 8 碌炮出嚟囉

得我地兩條友係度吹水無所謂呀,好過我係度自隊

x

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

KENXYZ 發表於 2014-1-28 02:09
好耐都無聽古典,今晚搵咗隻雜錦CD,d聲吾係咁靚,但勝在吾駛轉碟

見你隻碟有 William Tell, 你有無聽過 Glen Campbell 用結他彈 William Tell Overture 呀?值得一睇一聽

真係玩到出神入化。

呀,伴奏嘅係 Royal Philharmonic Orchestra 嚟o架,唔係小野!

評分

KENXYZ + 10 + 10 精彩報告…咁攪嘢^^

查看全部評分

星級玩家

CDROMRW 發表於 2014-1-28 02:59
哦!因為呢隻嘢共有8隻唔同樂器演奏嘅cannon,所以show 8 碌炮出嚟囉

8碌砲?圈片得6碌之嘛…莫非+我地每人1碌x2=8碌砲
呢隻真係吾識

Glen Campell的William Tell好似係以前“黄金的旋律“聽過
William Tell逢賽馬曰電視都聽到
這首…我另外擁有另一張CD,可以講很多樂迷都會有
仲有埋The Magnlflcent Seven,以前香烟廣告都用佢

[YoutubeHD]9iteRKvRKFA[/YoutubeHD]

x

評分

CDROMRW + 10 + 10 好野嚟!

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

KENXYZ 發表於 2014-1-29 01:10
8碌砲?圈片得6碌之嘛…莫非+我地每人1碌x2=8碌砲
呢隻真係吾識

係8=6碌炮+2個碌, kakaka!   

Round Up 就一定要有啦  

啱啱睇報紙話拍萬寶X煙廣告果個牛仔肺癌香左,佢14歲就已經食煙呀