設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: CDROMRW

[討論] 純音樂、輕音樂,改編咗嘅古典音樂都得

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Soundboy 發表於 2013-12-24 04:56
Persona - Liona Boyd

Classical guitarist, matched with electric guitarists Eric Clapton and David G ...

講開古典結他手同人 Crossover 又點少得佢呢,John Williams 嘅 "SKY" 又 Rock 又 PoP 又古典,隻碟最受人知曉嘅梗係俾區瑞強改編為"靚歌伴星河"嘅 Carrillon 啦

附加區瑞強嘅

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
psb + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

CDROMRW 發表於 2013-12-30 18:42
講開古典結他手同人 Crossover 又點少得佢呢,John Williams 嘅 "SKY" 又 Rock 又 PoP 又古典,隻碟最受 ...

很輕, 悠閒和舒適的正音樂...隻歌開頭讓我想起林子祥的"原野是我家我"

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

認識喜多郎,一定係由日本電視記錄片絲綢之路開始,繼而就係台灣電視劇包青天呢首過場音樂 - 古事記嘅 Matsuri 響宴嘞,隻碟從 keyboard 開始, 用 synthesizer 作出其他效果,如心跳聲,雷聲,繼而有人聲、弘樂,呢一切代表日本嘅誕生,之後多段音樂代表唔同嘅情節,到第六首 Matsuri 響宴,就係我地最熟識嘅音樂選段。

隻碟由頭到尾都咁好聽,鎮屋之寶,一定要有一隻 ^_^

除左 CD, 佢嘅 Live in America DVD 都不容錯過,有得聽,又有得睇,Youtube 成套

x

評分

sunboy + 10 + 10 超正!

查看全部評分

星級玩家

Godfather 電影音樂

[YoutubeHD]Zdt-S_Nq2BY[/YoutubeHD]

x

評分

CDROMRW + 10 + 10

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

KENXYZ 發表於 2014-1-7 00:43
Godfather 電影音樂

here is my Japanese edition copy

x
[img=240,180]http://i1268.photobucket.com/albums/jj562/ernietse/20181111_102154_zps2zgy6okj.gif[/im

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

CDROMRW 發表於 2014-1-4 13:44
認識喜多郎,一定係由日本電視記錄片絲綢之路開始,繼而就係台灣電視劇包青天呢首過場音樂 - 古事記嘅 Mats ...

here are my KOJIKI original CD+DVD Japanese edition and USA live CD edition

x

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
sunboy + 10 + 10 超正!
CDROMRW + 10 + 10 一定要加分, I have both too, but my DVD .

查看全部評分

[img=240,180]http://i1268.photobucket.com/albums/jj562/ernietse/20181111_102154_zps2zgy6okj.gif[/im

1萬

白鑽玩家

DELIGHT 歓喜        3:35        喜多郎 = 梅艷芳:  似水流年  

x

評分

CDROMRW + 10 + 10 正!

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

當年女古典結他手甚少, Liona 都算係其中表表者,呢隻精選好作品要有嘅都有,例如 Romance D' Amour、Cavatina、我最喜愛嘅 recuerdos de la alhambra 阿罕布拉的回憶 (因為好難彈得好 )

佢影相都係影側面做影後

呢幅件衫好鬼薄

x

星級玩家

CDROMRW 發表於 2014-1-9 15:48
當年女古典結他手甚少, Liona 都算係其中表表者,呢隻精選好作品要有嘅都有,例如 Romance D' Amour、Cava ...

我吾熟識古典結他
不過都入黎講下有關結他演奏…
60年代結他靚聲錄音-Los Indios Tabajaras

[YoutubeHD]sV3u6fYEkzc[/YoutubeHD]

x

評分

CDROMRW + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

我比較喜歡流行樂結他
充滿拉丁節奏,浪漫情懷
Santana-Lovs is you
即是中詞西曲  林憶蓮“早晨”

[YoutubeHD]wyDXugSVR48[/YoutubeHD]

x