設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 純音樂、輕音樂,改編咗嘅古典音樂都得

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

講開 “輕音樂(Light music)”,我諗佢嘅命名都係相對古典音樂而言,佢可以係以 Pop嘅形態作曲,亦可以改編古典音樂但就以輕巧 (即係短D啦)、通俗、易懂和易被人接受的特點,係音樂嘅小品文。

係我地日常生活之中,亦都經常接觸得到,例如廣告配樂,高級餐廳背景音樂 (普通果D就多數用 TV代替了),個人亦可作為舒緩壓力,抒情作用。                                    

各位師兄,師姐如有好野,不妨多多介紹,擴闊下我地嘅音樂天地、眼界。

Hagood Hardy 嘅 "Home Coming", 我諗大家都聽過啦,

附加區瑞強嘅 "客從何處來"

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
spencerchan1 + 10 + 10
Norman + 10 + 10 用家心得
KENXYZ + 10 + 10 支持!多多指教…
lamwaikit007 + 10 + 10

查看全部評分

6萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銀耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章

QQ
我想介紹吓 "The Best of Best Melody II Light Classic Music 6",聽完另我舒緩吓......

x

評分

參與人數 1威望 +9 金錢 +9 收起 理由
CDROMRW + 9 + 9 正!

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

teddyng637 發表於 2013-12-20 12:41
我想介紹吓 "The Best of Best Melody II Light Classic Music 6",聽完另我舒緩吓......  {:6_23 ...

古典選段,好呀

我都有好多隻

鑽石玩家

玻璃之城電影原聲大碟, D音樂幾正!配樂有80年代美國小品電影配樂感覺。曲調簡單的管弦樂聽落都幾舒服...黎明唱 "今生不再" 也唱到那分韻味

全碟洋溢淡淡哀愁,很有學院味道, 十分美麗...很能配合那份電影味道, brings back lots of memories...

x

評分

參與人數 1威望 +8 金錢 +8 收起 理由
CDROMRW + 8 + 8 呢隻真係唔錯 ^^

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

爵士音樂家 Bob James 改編 比才 (Bizet) 嘅 L'arlesiana (阿萊城姑娘)組曲其中一段 Farandole 為爵士版本,發表係佢 #2 大碟內,TVB7X 年代電視劇"龍虎豹"主題曲,7X年代龍虎豹,咪心斜呀,一聽就知嘞

成隻碟都好好聲,好好聽

講開又講,我果隻日本版黑膠俾人一借無回頭呀,

x

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Norman + 10 + 10 超正!

查看全部評分

鑽石玩家

這張CD舊年在二手店十八元買下,當時都唔知係寶,放落去CD-player,一聽再三聽,嘩,正嘢來也。

評分

參與人數 2威望 +55 金錢 +55 收起 理由
sunboy + 50 + 50
CDROMRW + 5 + 5 咁抵,要聽多D嘞 ^_^

查看全部評分

我是個直言的人,有很多人都愛聽-美麗悅耳動聽的話,我做不到,黑就黑,白就白,這是我的個性

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Dan Fogelberg 嘅 Longer 就係人都識嘞,佢玩野之作又唔係咁多人識,呢隻係佢同 Tim Weisberg (吹橫笛嘅) 合作嘅正碟 Twin sons of different mothers,其中幾首歌都俾電台攞左嚟做開場曲,其中一首靜態嘅 Paris Nocturne 巴黎小夜曲,我就最鍾意嘞

x

星級玩家

Somewhere in time 全碟音樂吾知算吾算呢?
旋律浪漫情懷帶點傷感

x

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
CDROMRW + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

KENXYZ 發表於 2013-12-22 02:31
Somewhere in time 全碟音樂吾知算吾算呢?
旋律浪漫情懷帶點傷感

算,梗係算啦,你唔介紹我都會攞出嚟。呢隻碟當年係美國買,戲就係碧麗宮睇,喊到唔識收聲

鑽石玩家

CDROMRW 發表於 2013-12-23 15:35
算,梗係算啦,你唔介紹我都會攞出嚟。呢隻碟當年係美國買,戲就係碧麗宮睇,喊到唔識收聲  ...

講起這套戲,我係少咗一個字  麗宮 睇,悶到睡著咗還流埋口水添!

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
sunboy + 50 + 50

查看全部評分

我是個直言的人,有很多人都愛聽-美麗悅耳動聽的話,我做不到,黑就黑,白就白,這是我的個性