設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: laz

[請教] 其實ED10同ED12有咩差距?

進階玩家

旅日HeadFi小兵

vivibo 發表於 2013-12-5 09:59
ED10非常難夾機係事實, 即使好多人話好夾SPL, 但我聽過都唔係好掂, 唯獨遇然機會下聽過一次夾金鹿真係好得 ...

你咁講好很毒架喎
imac -> Antelope Zodiac Gold ,
404LE x 007ta
WA2 & Corda Sym.2
ED8, T1, PS500, Mpro, DT880p, HD650, K702

進階玩家

旅日HeadFi小兵

t1174 發表於 2013-12-5 14:10
LAZ 兄正是有金鹿(不過那其實是羚羊來吧)。。。。。

係呀應該係金羊,不過聽講係連香港代理的Staff都跟住咁叫鹿,結果約定俗成。我叫金羊可能無人知我講乜。
imac -> Antelope Zodiac Gold ,
ED8, T1, PS500, Mpro, DT880p, HD650, K702

進階玩家

旅日HeadFi小兵

好,說好的去試,結果路過另一間大電器店,口多叫左對ED12出黎試。

以下是上耳感。(不是聽感,各大師兄請勿進入Serious Mode)

話說我是第二次來玩這台野。

第二次聽HDVD800配HD800的深海自家西裝,好左唔少,對HD800也換了新的,上一對爛得太緊要了。可能也是上一對太爛,結果連個聲都差左。今次聽落幾好,但總係有一大遍厚聲在中頻至低頻左右,揮之不去。

我是先聽了15分鐘的HD800, 再攞出自己對ED8 入HDVD800及同場的Fostex去聽了15分鐘先。原因是:

1) 洗耳洗腦,讓HD800及ED8 把聲先入左腦。
2) 我主要是想知ED12 在對有ED8之下,有沒有吸引力,所以是照著對ED8作試聽。

音源就是那部舊iPhone中的AIFF檔,由HDVD800直接解碼。

上手感:
好輕,好輕,好輕。輕好我以為攞住全膠的耳筒。咁大對耳筒有咁樣的輕度,令我打左個突。
條線係粗左,但感覺好像HD800的還是有心一些,最少個插頭深海靚好多(外觀上)
配戴來說比HD800舒服,一來對HD800我估太過新,頭Bar有些少硬,耳Pad位都係硬,ED12就好舒服。
以這大電器店的定價來說,ED12比HD800更貴,但竟然個Pad係絨。我對唔過萬的ED8都用羊仔皮,但仲貴的ED12仲用絨,令我有戴著DT880的感覺

聲感:
完全打左個突。
我以為唔係聽緊Ultrasone的耳機。和ED8差距很明顯,甚至可以話無乜接近的地方。個店員問我點呀(佢知我有ED8所以問我ED12如何)我有點尷尬咁講「微妙な......違う」
但......但......聽左六七首歌左右。(全部是華語流行歌,有男有女)我搵唔到ED12有乜個性。講空間講闊,完敗於HD800之前,講力水講速度也不是ED8的感覺,可以話佢係一支正正常常的耳筒,信息量係唔錯,所以你唔會覺得虛,人聲也幾好。係有些少位人聲有時時聲的尾音,但唔太過份,我就當係HDVD800唔太夾對ED12. 還有就是好似各類音色是各自表述,人聲有人聲在唱歌,低頻有低頻在發功,高音又去呀去。但好似大家各走各路咁。(不過呢個感覺唔重)

對ED12 係好好好新,可以推斷係完全未煲過。
對我而言唔太係杯茶。唯有去試下ED10。
希望下次去另一店,有Zodiac試10仔同12仔。

評分

參與人數 1威望 +28 金錢 +20 收起 理由
hiyori + 28 + 20 一定要加分

查看全部評分