設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: laz

[請教] 其實ED10同ED12有咩差距?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

laz 發表於 2013-12-4 09:35
這個很有趣。
因為12已經是舒服的音色。10再強那有點難想像

的確 Ed10 是好過份下。 也就是這個極端叫 ed10 的網上評價咁各走極端。

進階玩家

旅日HeadFi小兵

Matt.P 發表於 2013-12-4 17:19
http://www.youtube.com/watch?v=L34S4Tt1EuQ&feature=related
師兄們令我記起這段影片~

haha 係呀我有睇過那個Blog添,剷到ED10上天花板XD
imac -> Antelope Zodiac Gold ,
404LE x 007ta
WA2 & Corda Sym.2
ED8, T1, PS500, Mpro, DT880p, HD650, K702

進階玩家

旅日HeadFi小兵

hiyori 發表於 2013-12-4 16:00
我一直對ed10的印象都是非常難夾機,而且有頗強的辟性,如果夾不對出來的聲音會刺耳,尤其音場定位也會很奇 ...

要很故意去夾的話就免了。難得應該找到個地方同我現有系統類似,試下上耳才會考慮一下吧。

不過正月前我有沒有這個時間是很成問題
imac -> Antelope Zodiac Gold ,
ED8, T1, PS500, Mpro, DT880p, HD650, K702

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

Matt.P 發表於 2013-12-4 17:19
http://www.youtube.com/watch?v=L34S4Tt1EuQ&feature=related
師兄們令我記起這段影片~

講ed10點可以冇tyll wwwwwwww
總受

黑鑽玩家

hiyori 發表於 2013-12-4 16:00
我一直對ed10的印象都是非常難夾機,而且有頗強的辟性,如果夾不對出來的聲音會刺耳,尤其音場定位也會很奇 ...

我反而又冇特別去夾ED10, 所以問我點夾ED10 我是夾不到的. 只是知道朋友個系統唔太夾, 我自己就只在想HEA 下時聽.

進階玩家

旅日HeadFi小兵

t1174 發表於 2013-12-4 21:57
我反而又冇特別去夾ED10, 所以問我點夾ED10 我是夾不到的. 只是知道朋友個系統唔太夾, 我自己就只在想HEA ...

不過實在有太多人話佢個高頻達刺耳級數,咁係好難Hea,你有冇呢個問題?

我睇返舊資料話171 至二百幾號出現過耳綿問題,但好似ED10個高頻刺耳情況係沒有甚麼改變。我覺得係幾神奇。我只試過Grado的耳筒推得唔好時,高頻會失控令到聽得好累。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

10同12兩只都覺得有點難玩=_=
最近愛上了LCD3
Kharma S7
Nac 202 Nap 200 DR Hi cap dr
Naim cd5xs
SC:super Lumina
IC:Venture Chloe, WW Platinum
PC:Siltech SPX800,Nordost Heimdall 2,WW Platinum
USB:AQ Diamond

黑鑽玩家

又唔覺個高有問題wor。Ed10 我想的確是有點亮, 我是比較喜歡比較薄聲,有點亮對我是 ok, 不是大白光燈就得。另外就是金屬聲這一點,只要對等地在其他樂器聲音也做返自然,咁本來就唔太叫一個問題。反正一只 舒服形的耳機,其實唔好拿去衝電結他。

就是同好多重型耳機一樣,只有用信息量可以堆密度,從而可以堆返出多點形態。但要說難玩,至少本身有點音色,點也唔會夠 MDR1 咁難。就是如果是 HD600 老版,LCD3 一派,那 ED10 基本上唔洗聽。

ED10 我同朋友一句分析就明,就是它正是一之情人機或是二奶機。它的聲音就是有點小家,唔太上到大雅之堂。

至於 Grado 唔知是那一支呢。 新機就唔知,但 Grado 的 真正名物 RS1冇i 可以玩到個高叫,咁真是好高難度下。

評分

參與人數 2威望 +19 金錢 +19 收起 理由
laz + 10 + 10 謝謝
chowyeung + 9 + 9 用家心得

查看全部評分

鉑金玩家

ED10非常難夾機係事實, 即使好多人話好夾SPL, 但我聽過都唔係好掂, 唯獨遇然機會下聽過一次夾金鹿真係好得下, 各方面都好出色, 另外高頻開差問題都無了, 係我暫時覺得最夾ED10的一部機,不過ED10+金鹿=$$$$$$$

反而ED12聲底親民好多, 聽感舒服自然, 少了發燒味, 多了音樂味!  

黑鑽玩家

vivibo 發表於 2013-12-5 09:59
ED10非常難夾機係事實, 即使好多人話好夾SPL, 但我聽過都唔係好掂, 唯獨遇然機會下聽過一次夾金鹿真係好得 ...

LAZ 兄正是有金鹿(不過那其實是羚羊來吧)。。。。。