設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 其實ED10同ED12有咩差距?

進階玩家

旅日HeadFi小兵

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
除左個價錢外。

睇Spec當然係些少唔同。但我因為未有機會試聽過這兩只。(ED12我還想到有地方可試,ED10就真係難)很難想象。加上網上ED10的評價各走極端。
imac -> Antelope Zodiac Gold ,
404LE x 007ta
WA2 & Corda Sym.2
ED8, T1, PS500, Mpro, DT880p, HD650, K702

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

至大分別是 ed10 會叫人好舒服好 hea 的音色,ed12 減少了好多吧。

進階玩家

旅日HeadFi小兵

t1174 發表於 2013-12-4 01:29
至大分別是 ed10 會叫人好舒服好 hea 的音色,ed12 減少了好多吧。

這個很有趣。
因為12已經是舒服的音色。10再強那有點難想像
imac -> Antelope Zodiac Gold ,
ED8, T1, PS500, Mpro, DT880p, HD650, K702

銀級玩家

laz兄你用開u家,試聽應該好快有決定。
其實未必要和ed10比較,反正未必會用這個價錢買吧?
ed12就比ed10親民得多。我都想試試,不過始終擔心u家用來聽古典音樂不太對味。
Schiit Jotunheim, Sennheiser HD600, Neumann KH120A, Tecsun PL-310ET.
ZiShan Z3, ---.

進階玩家

旅日HeadFi小兵

chowyeung 發表於 2013-12-4 10:28
laz兄你用開u家,試聽應該好快有決定。
其實未必要和ed10比較,反正未必會用這個價錢買吧?
ed12就比ed10親 ...

非也。
係呢處比m壇好就是能直說價錢xd

ed10 全新現在是萬六。
二手一萬(跌價非常!!! 係edition系列中二手價最差的一只)

而ed12 則是一萬左右二手,全新萬一二(阿jan)

所以我其實關注的不是價錢,而是其實係咩音。
上網睇ed10的review 實在好得人驚,嘈爆的極多,當然也有盛讚的。
通常針對ed10的批評是極為刺耳的高頻,完全不舒服,令人不想聽下去。(最少大多美國佬都唔鐘意ed10)

而ed12 則好像是平淡了的版本。
望落去,有著ed8的話入ed12 好像沒有甚麼玩味可言。

不過我已找到一間二手店,又有zodiac 又有ed10 ed12,我想我可以叫老細俾我玩下先決定xd 不過12月忙到...... 可能都係2014年的事。

(btw 有一日你又唔再玩對t1 話我知,我排隊

評分

參與人數 1威望 +12 金錢 +12 收起 理由
hiyori + 12 + 12 等LAZ兄報告!

查看全部評分

銀級玩家

---> "btw 有一日你又唔再玩對t1 話我知,我排隊"
Schiit Jotunheim, Sennheiser HD600, Neumann KH120A, Tecsun PL-310ET.

銀級玩家

---> "找到一間二手店,又有zodiac 又有ed10 ed12"

咁就正喇 ! 等你報告 !

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我一直對ed10的印象都是非常難夾機,而且有頗強的辟性,如果夾不對出來的聲音會刺耳,尤其音場定位也會很奇怪,不過有些夾到機或覺得對味的師兄會非常喜歡,比較公認的ED10強項是鋼琴的還原力,不過可能小弟試過的組合還不夠多,至今仍未能體驗到ED10的魅力,我想t1174兄應該玩ED10應該很有心得,也許可以推薦一些能發揮ED10的系統給大家參考

比起ED12的聲音相對來說平易近日和中性得多,也有旗艦耳機的質素,只是個性不如ED8/7/9那麼明顯,感覺上是每隻edition系的味道都有吸收了一些,但ED12我玩的時間不夠長,我覺得應該頗有潛力再上的
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

laz 發表於 2013-12-4 10:42
非也。
係呢處比m壇好就是能直說價錢xd

如果Laz兄是喜歡ed8的味道,ED12可能你也會覺得不錯,但味道會淡很多
期待laz兄的新春分享
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

新仔玩家

師兄們令我記起這段影片~