設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: @肥狗仔@

[討論] 電玩地獄灌水團

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

係wor~唔記得左有Witcher3。如果有中文版都入得過~

[YoutubeHD]TZ_G6XiHoUA[/YoutubeHD]

10162620130625_170501_2_big.jpg 10162620130625_170501_4_big.jpg

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章

PS4 放平 會有一隻角唔掂地, 打棟放喇.

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

昨晚係旺角見好多人都以為PS4玩到PS3 game, 唔知訂左行的人知唔知玩唔番舊game的呢?
(Post76 Android 手機版送出)

鉑金玩家

肥版主開吹水post, 當然要進來捧場.

評分

參與人數 1威望 +40 金錢 +40 收起 理由
@肥狗仔@ + 40 + 40 一定要加分

查看全部評分

TV : P50VT30H
AV AMP : SR6005
Int AMP : CREEK 50A
CD PLAYER : CREEK 50CD
BD PLAYER : BDT110
MEDIA PLAYER : HD300B PLUS
SPEAKER : Audio Pro M3/M4/ALLROOM/SUB-3

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

@肥狗仔@ 發表於 2013-11-19 00:37
我咁睇啦,其實邊部機能較強,玩家從來都未有直接受惠得到。部機出之前廠商列左成張List出黎,show自己究 ...

從數據上,兩者一家靠硬件,一家靠技術,而對用家來說,玩單機嘅人就要求畫面,打對戰多就要求幀數隱定。
如COD 720 vs 1080就大事宣揚,而BF4 XBO 720p明顯靚過PS4 900p又唔多見人講,大陸網直頭指鹿為馬,似乎係遺留上代S粉嘅基因作祟,但COD或BF4差別,我認為未能定奪,似乎初期開發方面嘅問題據多,如halo 5都可以行1080p,而是否仍然720p定1080p就睇往後發展。

我D鬼佬朋友直頭係舖頭門口問人會買邊部(因為出新GAME D舖頭門口都排長龍),大多數都係PS4,無他,都係同MS霸道有關。
MS冇左老標,而加D友都係霸權主義太重,再換埋個PK CEO,後果自招。

但從開發商走勢,採取中間開發態度機會較大,畢竟都係全機種開發。而要SHOW機能就要睇獨佔,但一講到獨佔就冇野好講,因為我有你冇。好似BEYOND: Two Souls最後條p4實機片真係勁到冇朋友,在下都不知幾期待新機推出。

雖然話兩部都會買,只係先後問題。取決於朋友傾向同習慣。
好似我同條女咁,佢手機 android 平板 iPad,我就相反,手機 iPhone 平板 android。佢就成Q日叫我用佢部,我就習慣用 iPhone,成世都唔岩牙....

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

阿定 發表於 2013-11-19 07:33
昨晚係旺角見好多人都以為PS4玩到PS3 game, 唔知訂左行的人知唔知玩唔番舊game的呢?
(Post76 Android 手機 ...

我諗係D街客唔知啫。

銀級玩家

@肥狗仔@ 發表於 2013-11-19 01:05
係wor~唔記得左有Witcher3。如果有中文版都入得過~

Witcher 幾好,但我怕怕喇,第二集佢個系統勁PC,唔岩手制,而且好複雜。
睇漏一段內容已經唔知佢想點......

3萬

鉑金玩家

RoNaLdO

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

暫時睇ps4吸引唔到我,最想知kinect2 功能可以有幾勁{:9_423:}

評分

參與人數 1威望 +40 金錢 +40 收起 理由
@肥狗仔@ + 40 + 40 用家心得

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

marcolau 發表於 2013-11-19 20:31
從數據上,兩者一家靠硬件,一家靠技術,而對用家來說,玩單機嘅人就要求畫面,打對戰多就要求幀數隱定。 ...

都岩嘅。記得以前大陸某某巴士經常發誤導文章,特別係唔同版區的新聞組好似唔同陣營咁,扇風點火常有發生。哩家我都睇外國網多,但當年本人機齡尚淺,的確曾經有段時間確信入面嘅所有文字(嗯~黑歷史)。比畫面我唔傾向先入為主去睇,由PS2到哩家我都覺得遊戲畫面正唔正基本上係兩成靠機能,三成靠技術,五成靠美工。哩家開發商話就話充分利用次世代主機機能,但現實係佢地嘅目標都係順利將遊戲移植到新平台上算。從AC4同CODG的PS4都係發售後先出patch升級做1080P就知道開發組根本未有足夠時間模清部機。

至於1080 VS 720。CODG多人講無可厚非,大部份玩家係先睇數字再睇畫面,先入為主加上肉眼望落去亦十分明顯,搵個外行人都可以拎張圖出去大做文章啦。但BF4,暫時兩部機嘅貼圖品質同解像度都有種唔合正比的違和感。上次睇左DF的比較圖同片段,感覺都係公說公有理,婆說婆有理。果陣個測試係demo版(至少XB1未係正式的)。一黎,有機會係XB1版將個contrast較大黎掩飾細節上的缺憾,二黎XB1的demo版係冇左AO,EA話正式出街後會加返,到時就唔肯定map多一個layer落去後隻色同細節會唔會有改變。不過睇對比圖,感覺PS4的貼圖的確冇XB1黎得突出,而DF話PS4的多人遊戲同CODG一樣唔太穩定,不過BF4個MP哩家咩版都係仆街。對此我冇太大意見,其實相比畫面。或者我會想見到更多新主機在玩法上的突破。但可惜事與願違,PS4感覺都係行機能,XB1的Kinect應該有潛力的。但X360時期隻Kinect在商用遊戲以外的發展更大,希望今次硬食可以令到有關情況改變。

個人冇幾多fd打機,最多都係Total War及P&D哩類非主機遊戲,基本上買機都唔會考慮同fd連線的問題。主要都係睇遊戲吧,暫時PS4都未有一隻獨佔可以吸引到我。(Uncharted果D太遠了)~反而XB1已經有四~五隻必買了。每講到哩度就想插MS一次

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章

youtube見PS4可以用手制黎做cursor 打字, 即係好似用move 射野咁, 出返D point and click game就正