設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: @肥狗仔@

[討論] 電玩地獄灌水團

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

大佬John 發表於 2013-11-18 14:53
Rev3話PS4 COD 1080唔流暢,
年幾大既話, 流暢緊要過1080

最早Polygon果邊有插到~但果陣PS4未更新patch~drop幾多同點drop法真係無從稽考。我都係等遲下Eurogamer的報導。不過COD呢....唔玩亦可啦~

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

路過入嚟留吓腳毛先......

評分

參與人數 1威望 +40 金錢 +40 收起 理由
@肥狗仔@ + 40 + 40 一定要加分

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

報到先~~

評分

查看全部評分

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

@肥狗仔@ 發表於 2013-11-18 16:27
最早Polygon果邊有插到~但果陣PS4未更新patch~drop幾多同點drop法真係無從稽考。我都係等遲下Eurogamer的 ...

因為近期好多數據都有問題。
如ps4用GDDR5及xbo用DDR3,睇落P4較強,但程式員指出DDR3會比GDDR5穩定,而xbo其實仲多左條32MB eSRAM做後著。唔好睇小條eSRAM,雙向是102GB/s頻寬

而銷量預測: PS4 大勝 XB1的文章中指年尾出貨量有20萬部差距中,卻並冇指出PS4是全球32個國家發售,而XBO係13個國家,在相差大半國家的情況下只多出20萬,那個比率較大,我想Piers Harding-Rolls唔會唔識計。

等等,都係數字遊戲....

尋晚同D鬼佬傾開,佢地考慮因素,最要係基於MS太霸道,而PS4較體貼,而畫面唔係冇野講,多數都係COD PS4靚D,但BF4 XBO大勝(720 vs 900),那如何用畫面比較呢..?我想是取決於開發方面。

其實等實機先慢慢比,但反正比黎又冇意義,xb粉就永遠都xo,s粉就永遠都p4,好喇,到比出結果,對方又會話「我唔介意/冇所謂」,直到小勝一兩場就會話「廠商已掌握開發技術」,而最後廠商就會開發出新開發軟件將強的一方要求降低來遷就弱的一方減少相距,達至全機種發行。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ryanytwong + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

黃金玩家

壞人黃

76 榮譽慈善家勲章金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

marcolau 發表於 2013-11-18 18:32
如ps4用GDDR5及xbo用DDR3,睇落P4較強,但程式員指出DDR3會比GDDR5穩定,而x ...

絕對認同

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章

我唔知咩事, 淨係見到11月24
http://p-ch.jp/

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

marcolau 發表於 2013-11-18 18:32
如ps4用GDDR5及xbo用DDR3,睇落P4較強,但程式員指出DDR3會比GDDR5穩定,而x ...

我咁睇啦,其實邊部機能較強,玩家從來都未有直接受惠得到。部機出之前廠商列左成張List出黎,show自己究竟有幾勁,然後D玩家開始自high互插。但其實果張List根本就唔係比玩家睇的,而係比開發團隊有個大概印象。但即使製作人睇岩邊部機能較強嘅機都冇用,因為哩家喺邊部機開發咩game只係由發行商話事。相比起遊戲機規格同官方描述(咩模擬地球果D),10樓同13樓對玩家的影響力會大好多,哩樣都係點解我話唔睇硬件數據,純粹睇測試結果就夠。

當然,主機規格出街,自己賣花讚花香之餘都難免會俾個位人入。DDR3 VS DDR5果度。無他的,兩部機的硬件特別CPU架構部份都有自家調整過用黎fit返佢嘅GPU同RAM。插DDR5果D人我覺得某程度上都係想掩飾使用低功耗低成本的DDR3背後動機。eSRAM與GDDR5我就覺得冇太大衝突。反而XB1下下將D加速引擎﹑eSRAM同CPU限制分得咁清。之前睇分析都有講製作人一開始喺PS4度開發遊戲已經好快上手,但XB1就要先研究一下。情況同當年X360與PS3差不多。若果真係計bandwidth,據說XB1加埋會高D,但兩者GPU的差距足以彌補PS4的稍為延遲。有得揀我寧願要高品質貼圖好過果十幾格。

講到尾,發揮機能都係靠第一方,當年PS3又格仔牆又自動乾衣機,之後一隻隻獨佔game出爐,就冇咁多人再講哩個問題。之前有訂左XB1版CODG嘅玩家聽到Activision話XB1版得720p之後發爛渣退訂,我笑咗出黎,唔知佢地本身訂左PS4定覺得隻game唔值得俾錢買720P版至真。消費者追求物有所值幾時都係真理,所以有插畫面插機能哩種現象我覺得都係正常(支持者另計),不如話因為哩段過度期先會有哩類精彩新聞出現,大家討論下遊戲技術心得都冇壞。我哩家就係想知XB1幾時會出行版姐。其他野我由佢啦 < 遊戲黨

黃金玩家

大佬John 發表於 2013-11-18 21:58
我唔知咩事, 淨係見到11月24
http://p-ch.jp/

你果日唔洗出街都得了~等佢公佈

黃金玩家

隻game都出左4年了~哩家仲有冇Ching有興趣買佢本英文版art book?

http://www.amazon.com/The-Eyes-Bayonetta-Art-Book/dp/1926778421/

6萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銀耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章

QQ
我又報到先 !!!

評分

查看全部評分