設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: wadee

[請教] 現在用緊入門級onkyo同dali,想升級,有什麼好提議?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

LCCI 發表於 2013-10-30 18:09
但amp 年年有新野出,當你買左amp,唔知要儲幾多年錢先可以換R500

買到R500時又心思思換AMP。 ...

師兄講的亦是我心所想的,但如換喇叭先我部amp會唔想唔夠力?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

LCCI 發表於 2013-10-30 17:49
ching 同我情況差不多.....

用緊608, cambridge S30 做前置, bose VCS10 做中置.........想upgrade....但 ...

大家情況差不多,又係用onkyo amp可以一起研究下~

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

wadee 發表於 2013-10-30 18:16
大家情況差不多,又係用onkyo amp可以一起研究下~

其實我仲苦惱中,一對好喇叭可以玩十年八年,部AMP 好以年年有新野玩咁。愈睇愈心寒。
(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

LCCI 發表於 2013-10-30 23:48
其實我仲苦惱中,一對好喇叭可以玩十年八年,部AMP 好以年年有新野玩咁。愈睇愈心寒。
(Post76 Android  ...

電子產品邊有得追~

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

wadee 發表於 2013-10-30 23:59
電子產品邊有得追~

係呀!我知無得追。所以打算一次過upgrade 晒,唔想唔拖唔水。換左喇叭又唔夠力推、換左amp 推返原本喇叭又好以分別唔大咁。

ching你心目中有咩心水?

黃金玩家

LCCI 發表於 2013-10-31 09:44
係呀!我知無得追。所以打算一次過upgrade 晒,唔想唔拖唔水。換左喇叭又唔夠力推、換左amp 推返原本喇叭 ...

兩位師兄既情況 如果係我 會先買對好的既前置 再慢慢 一步一步升級
我自己就用左差唔多兩年時間先慢慢全部換好
可以分享一下經歷
我係入門amp 開始 玩住現有器材 然後
前置 bdp 中置 十仔 最後今年換埋amp
慢慢換一來可以享受唔同時間既改變同樂趣
二來又唔駛一次過大出血 av路係漫長既 但...............係值得既
不過最重要係爬多的文 同埋出去聽多的 了解自己既需要先出手會好的

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

louis001 發表於 2013-10-31 09:58
兩位師兄既情況 如果係我 會先買對好的既前置 再慢慢 一步一步升級
我自己就用左差唔多兩年時間先慢慢全 ...

謝謝師兄先
我知如換前置先一定是出黎效果會好好多,但我想知我部onkyo 607夠唔夠力推daki ikon 5 mk2 或kef r500? 如唔夠力甘就一定要換amp先~

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

wadee 發表於 2013-10-31 10:46
謝謝師兄先
我知如換前置先一定是出黎效果會好好多,但我想知我部onkyo 607夠唔夠力推daki ikon 5 mk2 或 ...

x2............

我都好想知............

另外ching...daki ikon 5 mk2....咩價位

黃金玩家

wadee 發表於 2013-10-31 10:46
謝謝師兄先
我知如換前置先一定是出黎效果會好好多,但我想知我部onkyo 607夠唔夠力推daki ikon 5 mk2 或 ...

iKON 系列應該都唔算太難推 (個人覺得KEF R系應該難推的)
我以前609 推 IKON 2
我都收貨 當然而家換左AMP 就更上一層樓
唔夠力我都推薦 先換喇叭先會好的 唔夠力推 但個性仍在
最少會好過而家本身對前置聲先 都叫有進步架啦
其它野 一步一步黎 最緊要係買岩野
前置選擇好重要 因為佢會影响將來你買AMP 十仔既取向
DALI 呢個牌子有一樣好 就係 你無論俾幾多力水 佢都可以照單全收
係一個唔錯既牌子黎 放得落就 IKON 7啦師兄

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

LCCI 發表於 2013-10-31 09:44
係呀!我知無得追。所以打算一次過upgrade 晒,唔想唔拖唔水。換左喇叭又唔夠力推、換左amp 推返原本喇叭 ...

我想daki ikon 5 mk2 或 kef r500, 但自己用開dali, 可能會優先考慮, 因可以粗粗地用返台中置同後罝, uprade左用對concept 1玩7.1又得, 唔知我方向有冇錯呢?

其實自己又掙扎緊929定5010, 如929的話, 可以一次換埋前置, 5010的話就可能半年後先再換前置~

同埋又想今次升級條路要預行遠d, 如影音分家, 甘5010又好似實d~

自己乜都唔識, 真係想吸收大家的意見~