設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 現在用緊入門級onkyo同dali,想升級,有什麼好提議?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

數年前在風宅買了set入門級AV,onkyo 607 加 dali cocept系列,最近換了部philips bdp 9700,又想學人搞下升級,各位師兄有咩提議?
我聽歌睇戲是50/50,係咪應該換amp先? 換929玩下先定換5010? 如繼續用onkyo amp,喇叭方面又邊隻牌子夾d? kef好嗎? 謝謝

黃金玩家

用返 dali 啦 dali 同安橋都好夾 我之前都係用 dali ikon2 夾 609 聽歌睇戲冇投訢

的cocept仔 可以用返黎做射冷 主力買返對好的既中前置 放得落座就 ikon 6 7
放唔落就書架 ikon 2 mk 當然 kef r300 都係好選擇
但無謂晒左的cocept 仔啦

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

睇吓你用幾大budget先.  AV面積多大.

我個人就直上5010.  因為AMP出讓折讓大, 玩幾年升級唔見好多.  

KEF(R series) 聽砍睇戲都好, 覺得比較平均

不過5010 + KEF + 十仔.  條數唔細咖.
OPPO 105
Onkyo TX-NR5010
KEF R700 (AQ Type 8)
KEF R200C (WW Mini Eclipse 7 Bi-wire)
JL 110 (AQ Sub3)
KEF T101 (Supra 1.6)

星級玩家

師兄, 可以諗諗升級部有pre-out 功能既AMP 先. 到時想再升級聽歌就影音分家. 想升級睇戲可以加後級. 多好多野玩嫁

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實我都諗過今次升級預埋影音分家衣條路,甘係咪上5010會好d? 我個廳大約7尺半闊x11尺闊長,還有我個低音現在用緊威力登十吋的,謝謝

補充內容 (2013-10-30 19:38):
我個廳是7尺半闊x13尺闊長至啱~

補充內容 (2013-10-30 20:12):
未計飯廳

黃金玩家

wadee 發表於 2013-10-30 16:52
其實我都諗過今次升級預埋影音分家衣條路,甘係咪上5010會好d? 我個廳大約7尺半闊x11尺闊長,還有我個低音 ...

咁畢值幾多先

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

wadee 發表於 2013-10-30 16:52
其實我都諗過今次升級預埋影音分家衣條路,甘係咪上5010會好d? 我個廳大約7尺半闊x11尺闊長,還有我個低音 ...

Ching 你個情況同我有D似.

但我無乜水, 最後AV Amp買咗 Yamaha A2030, 留budget買喇叭(KEF R500) & 後級 (Yamaha A-S2000).

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ching 同我情況差不多.....

用緊608, cambridge S30 做前置, bose VCS10 做中置.........想upgrade....但財力不多.............

睇緊marantz 6糸,kef r500, r200................但直係好貴

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

打工仔始終畢值有限,所以就考慮換amp先定換前置喇叭先,畢值方面我諗住遂步黎,如買左5010,我就遲d先換前置,如929的話就可以amp同前置一齊換,另外如我用onkyo amp,又聽歌又睇戲我既選擇係咪得dali或kef?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

wadee 發表於 2013-10-30 18:01
打工仔始終畢值有限,所以就考慮換amp先定換前置喇叭先,畢值方面我諗住遂步黎,如買左5010,我就遲d先換前 ...

但amp 年年有新野出,當你買左amp,唔知要儲幾多年錢先可以換R500

買到R500時又心思思換AMP。