設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: thisismyname

[討論] 輕鬆聽音樂

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

這分享寫得很好呢。
我是這樣想的,音響性跟音樂性是能夠並存,沒有衝突。
而燒器材,喜歡玩器材跟愛音樂喜歡音樂,也是能夠共存,沒有衝突。
燒器材折騰器材跟折騰各種配搭有他的樂趣,而聽音樂欣賞音樂享受音樂分析音樂也有不同的樂趣,都是能夠共存而沒有衝突。
各種複習的心情也是能夠同時出現而帶給你各種不同感動,感受和樂趣。

我是覺得大家玩得開心,聽得開心是最重要的,哈哈。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

iamsocheap 發表於 2013-9-1 01:59
這分享寫得很好呢。
我是這樣想的,音響性跟音樂性是能夠並存,沒有衝突。
而燒器材,喜歡玩器材跟愛音樂喜 ...

多謝支持

這裡有不少的ching都相當喜愛音樂呢
就像我從小就接觸樂器和唱合唱團(也有可能因為這樣才執著於聲音的還原)都有一段時間陷入單純追求聲音質素中, 忽略了歌曲帶來的感動, 所以我覺得我迷了路, 也希望對其他ching去聽歌去選擇器材時, 有另一種睇法選擇

玩音響有時真係五味雜陳呢, 有時player又加amp又搞線, 但有時發覺不如一隻耳塞簡單地插上一部player (可能仲要唔太貴添)
有時真係要試多d甚至走錯路先揾到自己追鍾意嘅野, 希望ching們都可以分享下自己嘅一d心得, 令我地可以行少d錯路la
明日を掴むために !

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

thisismyname 發表於 2013-9-1 00:52
首先,多謝支持~

我也相信音色和音質是可以一起並進,只是最近有聽過一些機,一開聲細節很清晰明顯,但 ...

那你已經感覺有點走過籠的話,就想方法走第二個方向囉,甚至走回頭路也不是問題。路是行出來的。

雖然實在點說,我個人感你說的問題可能在不要換東西下有調整方法處理,比如我近來玩的煲線。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

t1174 發表於 2013-9-1 11:32
那你已經感覺有點走過籠的話,就想方法走第二個方向囉,甚至走回頭路也不是問題。路是行出來的。

雖然實 ...

出左成日街, 啱啱先番到嚟
多謝咁多ching支持

t1174兄, 你說的煲線是怎麼回事呢? 可否分享下?
明日を掴むために !

鉑金玩家

thisismyname 發表於 2013-9-1 01:36
多謝laikwunho兄和johnmo兄支持~

若能感受到音樂是自然流淌出來,而不是單純的器材重播聲音,就不用再折騰了
HIFI器材的功能就是還原錄音,僅此而已

高級玩家

好文
喜愛音樂既本質才是最重要
由小時候合唱團、中樂團到而家夾band
對音樂/音響都有唔同既追求
幾年前去德國sennheiser總部參加HD800發布會
現場預備既CD全部都係classic
好唔容易先搵到隻pink floyd既dark side of the moon
自己試緊既時候有個新加坡記者拎起一齊聽
(當時現場用leahmann linear插住兩隻HD800)
佢聽左10秒就擺低隻機...一副不屑既樣子對住我講「bad taste」
其實hi end係咪淨係聽得幾種歌呢?
近年聽local indie都聽多左...
當中都有認真同好聲既
o係有限條件下...而家製作水平都好高

有見過以前玩機既朋友...因為喜歡聽歌而開始玩機...識左o的玩機既人...
人地就係咁比o的發燒口水唱片佢聽...仲係咁踩佢以前聽緊既歌
幾年之後呢個人厭左玩機...連當初喜歡既音樂都提唔起興趣
(雖然係個別例子...但事實上係發生過)
尊重其他人既音樂喜好其實都好重要

我相信...每種音樂都有佢適合既器材去聽
而且有時唔止一種
唔同器材可以用唔同切入點去將音樂表現出來
最重要係睇大家點夾

享受音樂先係聽機既重點

評分

參與人數 3威望 +36 金錢 +30 收起 理由
thisismyname + 6 用心回覆
alexming0101 + 10 + 10
hiyori + 20 + 20 超正!

查看全部評分

踩一部機不代表說真話, 讚一部機不代表說謊話

進階玩家

好認同ching講既好多points

我都有呢個迷思, 就係好似大家著重音質多過對個人音樂素質的培養
尤其去到hi-end, 大家recommend你聽黎聽去都係o個D歌, 話邊個靚聲, 邊隻碟錄得好D
我承認我都一段時間迷失左少少... 見到大家話正既都會聽下
但係唸番其實音樂本身先係觸動人心的關鍵, 而唱/製作音樂的都是"人"
講到尾就係"人"同"人"之間的心聲呼應, 而唔係同機器/器材溝通
從來好的器材都係means而不是ends

我認同享受音樂好多時都唔係音樂本身或音質的問題, 更多取決於自己的心如何去回應
器材可以用錢買到, 但係個人素質的培養是可以影響一生
更甚者透過別人的音樂激勵自己, 譜出自己的歌曲, 甚至生命動人的樂章去祝福別人
我認為神賜音樂給人實在是美妙!

評分

參與人數 2威望 +16 金錢 +10 收起 理由
thisismyname + 6 好鍾意你講嘅"心聲呼應".
alexming0101 + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

thisismyname 發表於 2013-9-1 21:33
出左成日街, 啱啱先番到嚟
多謝咁多ching支持

煲線其實沒甚麼,不過是一台機器來的,插上要煲的線,因應說明長開一日到七日。之後就上回系統聽多數日就可以更能又發揮對線和平衡返音色。

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

t1174 發表於 2013-9-2 05:29
煲線其實沒甚麼,不過是一台機器來的,插上要煲的線,因應說明長開一日到七日。之後就上回系統聽多數日就 ...

煲線機好貴喎
總受

鑽石玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

很喜歡這個標題"輕鬆聽音樂"