設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: hiyori

[入耳式] [閒談] Aurisonics ASG2 圈鐵耳機 及其他 Aurisonic 耳機討論串

星級玩家

muffy 發表於 2013-8-27 16:16
唉..................................

期待asg2 與 1+2 的比較
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

pcromeo 發表於 2013-8-27 16:33
期待asg2 與 1+2 的比較

ASG2咁多前輩都有...
小弟唔敢亂黎...望師兄見諒...

銀級玩家

唉..................................

恭喜
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

muffy 發表於 2013-8-27 15:37
小弟訪問過Dale, 佢透露過話下年會有...

哈哈,一早都講muffy兄會入架啦,但我覺得1p2好D囖{:9_429:}
Kharma S7
Nac 202 Nap 200 DR Hi cap dr
Naim cd5xs
SC:super Lumina
IC:Venture Chloe, WW Platinum
PC:Siltech SPX800,Nordost Heimdall 2,WW Platinum
USB:AQ Diamond

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

恭喜XD

高級玩家

恭喜 + 期待報告

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

muffy 發表於 2013-8-27 16:36
ASG2咁多前輩都有...
小弟唔敢亂黎...望師兄見諒...

muffy兄
不如分享下換線後ASG2的聲音變化  
好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

星級玩家

lamhokin 發表於 2013-8-27 22:40
哈哈,一早都講muffy兄會入架啦,但我覺得1p2好D囖

HMMM兩樣野其實取向唔同
雖然1P2真係好強, 但ASG2以價錢黎講都已經算係有D接近
而且聲音都幾好, 我會分享小小

星級玩家

多謝大家既祝福...
短期內已經無錢再入其他野, 琴晚一玩就玩左個半小時...對ASG2呢對IEM有左進一部既了解
以下為小小個人既意見

首先多謝某個朋友仗義幫忙, 半推半迫我買左對Stealth版...接近6張牛既情況下我一定會有期待...
番到去...二話不說, 相都唔影 (因為有曬開箱文...) 即刻接上我既裝備試聽...
一聽之下...死啦咁濛架...頂個bass好鬼肥 (馬上set去最低果格), 之後都係超級厚聲...難道...今次奶野?!?!

好, 話說剛剛拎左小弟咁多年以黎最愛既一條線番歸, 馬上換左落ASG2度...一聽真係不得了...
原來原裝線係可以令到對野差得咁緊要...換線後唔可以話唔濛, 但起碼好左3倍...
之後試曬佢既耳膠, 兩節插得唔夠入...單節戴得唔舒服...膽粗粗將對ortofon耳膠嘗試戴上, 發覺原來都用到...今次一聽真係黎料!!!

以下分享係用Siltech Duchness Crown cable, 8 core jumper同埋ortofon耳膠所測試 (唔好叫我試番原裝線同耳膠...真係聽唔番):
首先佢既音場可以話係超級無敵闊, 比起當年既旗艦10PRO更闊, 比起1P2更深, 簡直係一個大型theatre入面聽緊歌咁
其次佢偏厚既聲音好有韻味, 有小小濛但我接受到, bass算係偏多但其實質量唔差有待runin...
佢既中頻原本好單薄, 但我呢條線既其中一個強項就係美化中頻, 所以佢而加剛剛好, 聽男聲都唔差
最後高頻我覺得最受耳機線同耳膠影響, 換之前係一舊舊, 偏遠而且一般, 無乜特色; 換後近左好多, 有帶甜味, 散開左好多而且唔標...唯一係有D齒音 (我調耳機線同jumper都未runin), 有機會係因為全套野都未runin

總括黎講就算以接近6張牛既售價, 我都覺得佢對得住個價錢, 不過有幾樣野覺得大家入手前可以留意下
1. 佢原裝配上既耳膠我覺得見仁見智...因為我留意到大家都係討論緊用佢附上既邊對, 其實大可以考慮下其他品牌既耳膠/耳棉
2. 佢條原裝線真係好抱歉呀...強烈建議大家換下線再一齊煲...我覺得金銀應該係一個幾好既配搭
3. 佢對音源既要求其實好高...而檔案既quality亦都非常緊要, 我會建議一D飽滿D既設備, 最好密度高小小, 咁樣會比較餵得飽對ASG2
4. 配戴方面其實ASG2可以隊得好入, 視乎你用乜耳膠/耳棉, 聲音亦會大大提升, 而bass設定我都係覺得最低果格已經夠...

其實以上都係剛剛開箱既表現, 我會非常期待進一步runin後既表現

呢對野ASG2好多資深既師兄們都入左, 小弟係度班門弄斧實在不該, 不過不吐不快, 所以冒昧獻醜...大家參考下好啦...插得細力D...
多謝收看...最後...有圖有真相!

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +10 收起 理由
PCMM1 + 5 + 10 精彩報告

查看全部評分

星級玩家

muffy 發表於 2013-8-28 10:02
多謝大家既祝福...
短期內已經無錢再入其他野, 琴晚一玩就玩左個半小時...對ASG2呢對IEM有左進一部既了解
...

多謝分享,  好正!