設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: hiyori

[入耳式] [閒談] Aurisonics ASG2 圈鐵耳機 及其他 Aurisonic 耳機討論串

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

chung212 發表於 2013-8-26 20:36
入手了
一開聲已經好正,高音好清去得好盡,低音好彈好過引
正過W4R好多,聽落正過去音響展時聽的846 ...

恭喜師兄入手
846在會場上的表現不是很突出
可能要換filter才可以發揮846的最大功力
到推出的時候會再去會一會846

對ASG2剛開聲的頭150小時
聲音不是很順滑
低頻會有點不受控的情況
煲到250-300小時的時候
聲音會慢慢改善
高頻會變得順滑
擴散性和穿透性不俗
音像立體感比剛開聲時強烈
低頻會變得爽快有質有量
人聲也會變得有磁性
不要因為剛開聲感覺良好便滿足
因為... 好戲源源不絕
好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

jozifkwan 發表於 2013-8-26 18:46
其實煲過200小時後會有極大差異, 但聽聞聲還未定, 我聽過對煲咗100小時加埋換線

開頭過陣真係 ...

咁呢對耳機我真係有D期待....

星級玩家

wai0803 發表於 2013-8-26 19:19
Headfi 度啲人講到隻ASG2好似集齊哂1p2,334同ie800啲優點咁,係咪真係咁勁?
(Post76 Android 手機版送出) ...

首先我真係無上headfi, 唔清楚評論既人有無曬所提及既三對耳機

作為一個負責任既用家, 我曾經有曬1P2, 334, 同埋IE800
我個人黎講, 以上呢三對都係top5榜上有名
可惜我唔認為ASG2可以KO曬任何一對, 因為每對都非常有特色

首先334既空氣感贏ASG2幾條街, 更不要提人聲同埋密度...
IE800既低頻亦比起ASG2既bass更強更有氣勢
1P2我自己可能有bias, 我覺得絕大部分都比ASG2強 (但價錢唔同無得比)

當然好多ASG2既用家都話ASG2 runin後提升真係好大, 呢點作為非ASG2用家我真係測試唔到

以上都係小弟親耳聽左起碼幾個月 (最短係1P2, 得兩個月到)既個人感受
不喜勿插...

p.s.不如大家分享下用咩組合黎推ASG2? 等我可以參考下
我自己試過ak120+385/e8+km01呢兩個組合, 後者更好聲, 但都係好矇, 同埋d聲一舊未散得開...
至於有師兄話似um1, 坦白講....我真係有呢個感覺....

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員

muffy 發表於 2013-8-27 09:49
首先我真係無上headfi, 唔清楚評論既人有無曬所提及既三對耳機

作為一個負責任既用家, 我曾經有曬1P2, 3 ...

不能認同太多

進階玩家

我聽左三次... 兩次係金'星', 一次係視聽展
金星o個兩次聽感就好似以上師兄咁講, 似係加左bass既um1(就算bass扭到最細)...可能係完全無run-in

不過響視聽展聽o個次, 用番同一套set up, 感覺已經差好遠, 清左好多. 之後有師兄借左AK120同埋siltech線試埋當然就更上一層樓啦...
不過始終都係覺得個聲場有D congested, 中頻出但係唔靚, 三頻分配唔係好balanced及smooth (個presentation我唔係好鍾意)
對比起SE846, 我都係覺得846勝一籌 (完全係個人觀感)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

有網友話原線既ASG2吾掂? ... 事實係米甘?

有的興趣想聽下呢隻塞...

銀級玩家

muffy 發表於 2013-8-27 09:49

作為一個負責任既用家, 我曾經有曬1P2, 3 ...

如果ASG2可以KO 334, 1P2的話
我想現在已經很多出現在二手市場裡
再者在未換線之前價錢已經相差一倍或以上
你說ASG2可以KO我也不會相信你
當然這個也關乎個人口味和配搭

再者Headfi上面那一篇文章不是說ASG2可以KO那一對
只是作比較... 說出各自的優點和缺點
為何會讓人覺得變成一場血腥的比併真讓人費解
當然這些評論有一些個人的觀點與選擇
看過這些所為評測 / 比較文後
最好還是耳聽為實比較好
言語和文字可以寫得很漂亮很優美
但自己的感覺是不能騙過自己呢

還有一點
ASG2在香港推出只是一段很短的時間
就算是DEMO
也是新簇簇的ASG2
動圈要煲也是眾所周知的事實
要知道聲音有多好... 除了聽DEMO
不如約其他有又煲得耐一點的師兄試聽還好吧
好聲音
沒有最好,只有更好。
PCMM1 Jun09

星級玩家

PCMM1 發表於 2013-8-27 11:45
如果ASG2可以KO 334, 1P2的話
我想現在已經很多出現在二手市場裡
再者在未換線之前價錢已經相差一倍或以 ...

哦, 因為我無上headfi架
果邊既槍文為數不少, 加上我支持本地創作ma~

ASG2咁神搞到我都想整番對添...

銀級玩家

muffy 發表於 2013-8-27 12:06
哦, 因為我無上headfi架
果邊既槍文為數不少, 加上我支持本地創作ma~

muffy兄我一直都好想試1P2
你能夠為1P2添置這麼多線材和AMP
足以證明這只耳塞實力非凡
質素足夠反映前端與器材的差異
奈何真的未有時間分身到中環HMV試聽

headfi文章我只會當作介紹文
因為很多新產品都會在那裡先行介紹曝光
我也很少作參考
還是會耳聽為實呢

ASG2對於muffy兄有1P2來說
不需要購買也可以
原因大家同樣也是2鐵一圈
但1P2在價格上已經KO了ASG2
ASG2我相信就算換了靚線也不能和1P2相比呢
好聲音
沒有最好,只有更好。
PCMM1 Jun09

高級玩家

PCMM1 發表於 2013-8-27 12:12
muffy兄我一直都好想試1P2
你能夠為1P2添置這麼多線材和AMP
足以證明這只耳塞實力非凡

昨天上了中環HMV
佢得張相放係到
係咪要問佢先有得試?