設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: scott0208

[~ 原創影評 ~] <超人-鋼鐵英雄The Man of Steel>觀後感

專業玩家

scott0208 發表於 2013-7-6 19:01
睇了Dolby Atmos 版,我覺得呢隻音響最大特色係包圍感強,而環繞效果亦加強咗!當然要套戲既場面有得發揮先感 ...

我今晚都睇左atoms版

但我有少少覺得浪費左天花板果2排喇叭
好似好少場面有獨立 / 主要咁用呢2排喇叭, 本來我期望飛機/飛彈/超人飛入鏡會比普通戲院優勝
但感覺又唔太突出, 係咪我個人聽力問題呢

超人平身我唔太留意, 因為印象中佢好屈機, 幾乎無敵, 係怕粒石仔, 所以變化唔會太大
今次都係衝著atoms而入 ($150一張飛呀 )

我無乜睇超人漫畫, 有個問題想問下的
開頭係超人故鄉果到, 我唔係好明點解超人竟然會係用槍的? 佢地d力量唔係好超班咩.......做乜要玩槍的.......
而係故鄉果到又唔覺佢地有用超能力, 無眼死光無飛 (老豆都係靠隻飛(龍?) )
係黎到地球先用到???

仲有流放班叛軍時, 點解會俾埋隻艦佢地的 , 送佢地都流放地方咪走得囉,
攪到而家佢地可以利用呢隻艦黎攪事啦.......係咪為寫而寫的............

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

QQ
keke323 發表於 2013-7-8 00:43
今日終於都係戲院睇左......無我預期咁好睇
尾段真係打到痴左線.......用黎試機一流
...

我反而覺得強戰回歸幾悶,我覺得果套似超人返地球想追番女主角,再加番佢同宿敵既恩怨,文戲悶,動作場面少又設計普通!至於新果套其實如果將文戲同動作場面既分配好啲!唔駛頭一半全文戲後一半係咁打,可能出黎效果仲好!

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

scott0208 發表於 2013-7-8 10:22
我反而覺得強戰回歸幾悶,我覺得果套似超人返地球想追番女主角,再加番佢同宿敵既恩怨,文戲悶,動作場面 ...

係....佢前部份差唔多全文戲....後部份又打得太過誇張.....平均返會好好多
【苦盡甘來】

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ryan2012 發表於 2013-7-8 01:51
我今晚都睇左atoms版

但我有少少覺得浪費左天花板果2排喇叭

套戲入面咪交代左, 超人BB黎到地球之後, 細胞會吸收黃色太陽既幅射咩?

專業玩家

ThomaxLM 發表於 2013-8-17 00:24
套戲入面咪交代左, 超人BB黎到地球之後, 細胞會吸收黃色太陽既幅射咩?

(記得係) 吸收左幅射係會弱左嘛

太耐了, 有冇記錯呢?

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ryan2012 發表於 2013-8-17 02:32
(記得係) 吸收左幅射係會弱左嘛

我記得係會強左喎@@ 我睇左兩次都冇錯呱