設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: scott0208

[~ 原創影評 ~] <超人-鋼鐵英雄The Man of Steel>觀後感

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

<超人:鋼鐵英雄>Dolby Atmos 全景聲音效另一番享受,3D都是夏天在街看個夠吧(O_o),為伸延下一集,倒塌Lex Luthor大廈,撃毀韋氏衛星,無理性的強勁爆破,開首的成長鋪排,薩德將軍對命運申訴的可觀性更強!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

QQ
買了明天Dolby Atmos 版,希望啲音效......

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

Hon 發表於 2013-6-30 12:43
今朝睇完, 好正, 絕對啱晒我睇, 因為我對超人知d唔知d, 依家總算明晒個大概.

NOLAN有份寫個故事真係好有戲 ...

CHING唔好意思,有些少野唔太認同 首先打鬥絕對唔係超人片必要既元素,其實因為超人太強,根本就無對手...打來打去都係打左德同DOOM.... 所以其實這套新版已經係打得最勁的一套超人電影,但就反而係設定上力量最弱的.....(例如要閃子彈,同比子彈打跌....)

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

nicebeebee 發表於 2013-7-6 00:12
CHING唔好意思,有些少野唔太認同 首先打鬥絕對唔係超人片必要既元素,其實因為超人太強,根本就無 ...

其實我一路睇就有種watchmen既感覺.....

打鬥係必要, 但唔係為左表示佢好勁, 反而係佢有呢種特點, 而點樣令呢樣特點去改變別人對自己既接納, 甚至係改觀, 所以最後就表達左個意思出黎

星級玩家

nicebeebee 發表於 2013-7-6 00:12
CHING唔好意思,有些少野唔太認同 首先打鬥絕對唔係超人片必要既元素,其實因為超人太強,根本就無 ...

作為半個漫畫迷,據我所知之前就係因為漫畫越畫越勁,最後講到超人能夠打爆個月亮,吹熄個太陽,情況有點失控,變成無敵、無對手,大家睇到悶,所以出左man of steel呢本漫畫,將超人的力量重回起點,速度快過子彈、力量大過火車頭,有錯請指證。
話說回來,開頭講佢尋根都有點像batman begins,打鬥雖然好睇、勁,但感覺長左少少,原因係打黎打去都係果兩個,雖然想表達兩人力量相約,變成千日之戰都未必有結果...但有點重覆,即撞完呢幢大廈,跟住又撞果幢,畫面、角度都差唔多,但成套戲整體算ok,唔悶。上次套強戰回歸就真係悶到抽筋,要中途離場了
-

鉑金玩家

Hon 發表於 2013-7-6 01:02

打鬥係必要, 但唔係為左表示佢好勁, 反而係佢有呢種特點, 而點 ...

其實我只想說超人電影最重要唔係打鬥 超人同其他超級英雄最大分別係佢本身一開始已經係最強,所以敵人係唔會正面打佢,佢都唔喜歡戰鬥,在電影SUPERMAN 中係無打鬥的,"超人再起"都係無打鬥(我意思係超人正常力量下同人打)只有超人2中係有同左德3人組打過下,但因為超人一路都唔係好戰型,佢本身唔喜歡打鬥,所以最後為了其他人,佢係一走了之 但在新的這套電影佢打到好似未日一樣,最後仲'Q"左左德 ......我覺得套電影係好看,但佢仲係唔係超人呢?定係超級西爾人呢?

鉑金玩家

freestylemen 發表於 2013-7-6 02:34
作為半個漫畫迷,據我所知之前就係因為漫畫越畫越勁,最後講到超人能夠打爆個月亮,吹熄個太陽,情況有點 ...

無錯超人設定上太強,所以近年不斷改弱佢.... 如果唔係真係無野難到佢....在電影SUPERMAN中佢竟然可以回到過去..... 改變歷史!

鉑金玩家

Hon 發表於 2013-7-6 01:02

打鬥係必要, 但唔係為左表示佢好勁, 反而係佢有呢種特點, 而點 ...

CHING 其實我係100%超人FANS ,我兩年前已經好期待,都提過超人係好難拍得好...內容如下:

寫實的超人!好深!好深!超人在設定上太強,所以要拍到一套好超人電影唔易!
首先超人的力量係,超大力,千里眼,透視眼,堅硬到好似鑽石,接近光速(仲可以時光倒流),眼射死光.....(只怕克石....)去邊到找人同佢打?點寫野難到佢?
用克石對付超人?電影電視用了多次,但其實係無可能的,因為克石影響超人得2至30米,佢有千里眼加透視眼,仲有光速,請問點出克石?用鉛盒?打開時,佢用光速都唔知去了多遠了,而且超人見到有鉛盒都一早知咩事LA...遠遠射死係先la!
所以從基本設定上就出現問題,無一套超人電影係合理,不過超人同MRAVEL系的英雄係唔同的,超人不是戰士,係和平主意者!(即係講多過做)
雖然唔合理不過我就好喜愛佢,要令佢寫實,但仲係超人真係好難... 期待X1000

其實這套新版我都已經好滿意 只是....點都好似..欠了些神韻

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

QQ
睇了Dolby Atmos 版,我覺得呢隻音響最大特色係包圍感強,而環繞效果亦加強咗!當然要套戲既場面有得發揮先感受到!响呢套戲入面能夠發揮既場面不多,希望打後既電影可以充分發揮Dolby Atmos 既優勢!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jeremymak + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

今日終於都係戲院睇左......無我預期咁好睇
尾段真係打到痴左線.......用黎試機一流
雖然今集交代返超人既身世來源.....但感覺上好似上集強勢回歸好睇 d
【苦盡甘來】