設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Rakehell

[討論] 有冇人好 enjoy 去德"8" ?

關閉 [複製鏈接]

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

tobis 發表於 2013-6-11 17:49
冇意冒犯
討論下乍

絕無冒犯...我都係討論下o者...
我舉例o既時候...都係用自己o者...並無針對任何C兄之意...

如果你問我作為售貨員...對於生客點報價
我可以講...正常會跟公司指引o既街價報左先
亦唔怕老實講...如果遇著心情唔靚...可能照報個建議價都唔定
不過...就一定唔會唔報價
因為...報價根本就係售貨方面o既責任
我真係唔知由幾時開始...報價反而變左係顧客o既責任囉...

評分

參與人數 2威望 +19 金錢 +9 收起 理由
kenmok + 10 絕對認同
komiya + 9 + 9 絕對認同

查看全部評分

i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

1萬

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

等我都握番幾分先

初初我都覺得咪高賣野好寸.....................如果唔知價就真係唔好入去問價,有時會覺得有比人玩弄的感覺!

但當你在此鋪買過野或習慣左佢果套賣野手法,又唔覺得有問題
Naim CD5xs
Naim 202/200  Hi cap
Onkyo Av 5010  Oppo 103
ProAc D20R    Sonus Faber Venere中置
Chartwell BBC LS3/5
Mirage OMD 5後置     REL T 7
Graham 3/5閒置

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

我明白德8既分針既 ...
佢想做 "你最後入去並做得成生意果間鋪".
所以佢想知你出咩價 (即係你行左十五間鋪後得出既最抵價)
佢仲有錢賺既 , 就賣俾你囉. 水位太低既 , See you next time囉.
呢個模式可以 capture 到好多明白/鍾意呢個模式既師兄 , 因為做好功課 , 最後去德8 就可以試到再低既價. 兩家歡喜.

但係呢 , 我呢D唔鍾意呢個 model 既平民...
其實只係: Sales出個價合理 , 個樣唔似呃X我 , 俾我覺得你已經平左俾我, 我就俾錢架啦.
所以德8 未必可以 capture 我呢類 "行街問價被動式" 既買家...

講真 , 消化完CHingssssss 既 Comment. 而家當佢係特有既 Bid and sell 既模式玩 , 自然會理解.

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
manKi + 10

查看全部評分

Yamaha CX-A5100 / MX-A5200
Elac FS 407 / Elac CC 241.3
Elac BS 243.3 / Mirage OMD-5
Klipsch RP-140SA / Velodyne SPL-1000 Ultra
Oppo BDP203

見習玩家

香港買野幾時變左好似去左東門咁架

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
manblood + 10 絕對認同

查看全部評分

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章

買嘢吾駛怕羞,佢問你幾多,你咪問佢番佢幾多,咪照吹下水~
佢地理位置正,又方便~買完碟又可共入去八掛下

申報利益:我未同佢買過嘢(因為倾好哂價,佢打上倉問冇貨),
依家到我冇哂子彈

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章

ask ching what is the market price before you go to there to buy something
山無稄, 地無缺, 才敢與76絕!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

quntinchan 發表於 2013-6-11 12:43
讚成, 賣野5標價! 對5住, 接受5到law.

一定5會幫襯佢, 仲講價....即

呢0的咁0既做生意手法,系回歸左幾拾年前電器街咁做生意,射牌子,飛牌,吹水差唔多,..而家無拉閘姐!
CDP:ARCAM-CD17
TUBE PRE AMP:MC-7R
POWER AMP:DIY 300B
TUNER:LUXMAN 007
SC:DYNAUDIO FOCUS 110/QED GSS
IC:CC:SILVER RCA
英式全古河FUSE

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

quntinchan 發表於 2013-6-11 12:59
所以當初D師兄咪叫版主去格價先,
其實老老實實標個面價出來都5係乜野大問題, 起碼比客人知道你D係行? 係 ...

哈哈,...最憎做生意"鬼鬼鼠鼠"啦,.....
英式全古河FUSE

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ilavbnm 發表於 2013-6-11 13:15
其實格價...咪就係考慮買/決定買之前要知道個價囉
作為店鋪當然有權報"建議價/零售價/靚價"...總之報咩價 ...

價格你想知幾錢?....好Q難啦.....你同我吹.......下.............兩嘴先啦
英式全古河FUSE

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

quntinchan 發表於 2013-6-11 13:55
就正如無底價, 不過5到價我5賣,,,,,哈哈!

無底價無面價,...價!...哈哈
英式全古河FUSE