設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: qq1122yq

[1080高清電視] 蟲蟲特攻隊 之 連掃2部SONY HX950

見習玩家

Just a Reminder ONLY

師兄們 , 講下我2次嘅小小經驗 , 我四年前從深圳帶過一次電視返香港 , 過程都好順利 , 經皇崗口岸 , 那中港師機都好健談又肯幫下抬上抬落 ,  師機都好nice , 我果次仲系唔只搬一部電視咁小 , 仲有其他家俱 .

而最近的一次經驗 , 就完全大大不同了 , 師兄們如果唔系買比較大size電視 , 而同香港嘅 price difference 唔系差太大 , 其實真系要考慮下 .

我哩2次都系深圳買系因為在香港同型號嘅價錢都要貴2萬以上 , 計及價錢同保養問題都有點值得 , 而且有左第一次經驗 , 自己有點理所當然咁以為一定能夠順利過關安全帶返香港享用 .

講番咁次 , 我諗以後就算香港比大陸貴2萬以上 , 我都會系香港買了 .

這次經驗 , 最初試機都可順利 , 只系發現機身背後有些小問題 , 最後諗下睇電視最重要畫面質量 , 咁就成交了 .

之後惡夢開始了 , 電視搬上車後 , 那中港師機就開車準備去深圳灣過關 , 途中他也有說都幫客人載過幾次電視返香港 , 也隨口講左句話都唔知 d 香港人為咩要山長水遠去深圳買 , 語氣不太好咁 !

到了關口 , 車排隊到了第一度閘 , 紅燈轉綠燈準備駛前比關員驗証件 , 師機突然把車向右轉去另一方向 , 佢話剛剛有signal 要佢駛向另一邊(驗車) , 去到海關office門口 , 2 個海關人員看看車問下車上什麼東西 , 之後就話電視不能這樣過關 , 要 (扣倉) , 擇曰再去提倉自己解決 , 其間當然要比關員串下 , 睇下海關面色咁啦 .

到個中港師機 , 雖然我系付費買服務嘅 , 但人與人之間我都覺得要以禮待人 . 出問題之後 , 我已晴天霹靂一樣 , 都唔知點解決這大難題 , 一個人帶着個幾十kilo電視企系關口 , 真系死得 , 只怪自己貪便宜 .  而中港師機嘅反應就系想我立刻付全費佢自己先離開 !! 期間他還不停說他的車本來只載客 , 不運貨 , 還說跟本你d人運貨本應該收多d費用 . 我覺得首先佢接這order時 , 大家已經清楚知道要載什麼貨物 , 去什麼地點和價錢已完全清楚的 ,  反正我就要聽他很多不禮貌的說話 , 還要看他面色 , 我也沒心情理會他這些說話了.

最後沒辦法 , 只有聽從關員指示把電視搬下車推到去扣倉地方. 去到扣倉地方 , 好彩那職員很好 , 在我多次求她之後 , 她都肯願意幫我找個藉口向海關關員說先辦扣倉手續 , 付倉租後 , 立刻給我提倉離開  , 真系好感謝那扣倉職員 .

至於和那中港師機的運輸交易 , 雖然最後沒完成去到目的地 , 但我覺得都花了他時間 , 我也付了全費給他吧了 .
不過他的態度真系不敢恭為 !! !!

所以師兄們 , 有意去深圳買電視 , 要考慮下價錢同風險 , 因為大陸關員總有佢嘅(理由&權力)唔比過關的 .

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Campenella 發表於 2013-6-15 13:25

師兄們 , 講下我2次嘅小小經驗 , 我四年前從深圳帶過一次電視返香港 , 過程都好順利 ...

Thank you for ur info...  
Enjoy Music, Enjoy Life!!

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

SONY 60 & 70 R550 好似無 "地面數字一體接收功能"....要+機頂盒
YAMAHA

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

Campenella 發表於 2013-6-15 13:25

師兄們 , 講下我2次嘅小小經驗 , 我四年前從深圳帶過一次電視返香港 , 過程都好順利 ...

ching真係吾好彩係果個movement仲比個司機加多腳
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

專業玩家

大陸d 行政野......

的確係好大風險wow......

如果真係扣關係咪當無左部電視..........

專業玩家

, 顏色松散

eggcake92 發表於 2013-6-15 14:39
SONY 60 & 70 R550 好似無 "地面數字一體接收功能"....要+機頂盒

Ching Hing,

今天已跟虫虫鄭生確應.

R550 ( 60 OR 70 吋 )係磨沙面., 顏免難免較松散

而實際運行 跟 W650 及 W670 一樣, 是以 100 hz motion flow........

100 hz motion flow........

殘影明顯

估計60R550 跟以往之 60NX810 及 60NX720 質素相距甚遠..............

星級玩家

viccat 發表於 2013-6-16 13:46
Ching Hing,

今天已跟虫虫鄭生確應.

THX Ching

睇番個 Spec 仲要用番 BE3 係幾年前既 "圖像晶片"....

不考慮了......

60係 Target

再等 SHARP 出新機...
YAMAHA

新仔玩家

尋日見得閒,走左去虫虫度抬左部55"W800番黎  ~~!!!
開頭都驚番黎會唔會查車,但聽番佢地講真係極極少機會會番黎香港有問題  ~~!!!!
最後真係非常順利, 好快就番左黎~~!!
而且虫虫鄭生非常好人, 幫我試晒冇光點死點後, 我仲試左好耐佢都冇投訴,仲好鬼好傾 ~~!!
現在電視正在快樂使用中  ~~~~!!!!

星級玩家

chiwaib 發表於 2013-6-17 15:48
尋日見得閒,走左去虫虫度抬左部55"W800番黎  ~~!!!
開頭都驚番黎會唔會查車,但聽番佢地講真係極極少機 ...

搞到...好想整番部

YAMAHA

高級玩家

chiwaib 發表於 2013-6-17 15:48
開頭都驚番黎會唔會查車,但聽番佢地講真係極極少機 ...

係外地工作遲咗回港 ,無緣與師兄一起上去,可惜啊。
祝師兄買到好機,玩得開心!