設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: spanley76

[DAP播放器] [純開箱]Astell & Kern 120

進階玩家

whitefang 發表於 2013-5-19 15:21
就是我見很多REVIEW形容的AK120都很似我手上的RWAK100..
但其實RWAK100的音色取向並非我最愛, 整體聲底太 ...

如果對比RWAK,AK120的低頻的確收歛不少,量不算多,低頻下潛,整體黎講質好
但高頻表面不可期望,發覺AK120聽薄底女聲時表現是不濟的(我用Fitear 335),幸好小弟是聽男聲/電子類,所以聽得蠻過癮!
AK120+335dw
ZX1+ASG 2.5
wish list : VE6 Xcontrol

高級玩家

muffy 發表於 2013-5-18 02:24
聲音百分百比起AK100有明顯提升
我未必入既原因如下:
1. 取向唔同左, 我所聽既AK120更偏向中低頻, bass無 ...

如果冇左甜美人聲又好難吸引我e個ak100用家入手

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

天空 發表於 2013-5-22 13:12
如果冇左甜美人聲又好難吸引我e個ak100用家入手

師兄耳聽為實啦
我個人覺得無左, 可能好多人更喜愛呢!

高級玩家

muffy 發表於 2013-5-22 13:18
師兄耳聽為實啦
我個人覺得無左, 可能好多人更喜愛呢!

萬一m聽就大獲 隻ak100我5字頭買肯定蝕到喊

星級玩家

天空 發表於 2013-5-22 13:38
萬一m聽就大獲 隻ak100我5字頭買肯定蝕到喊

我自己已經放定AK100等AK120
雖然之前話未必買但而加重掙扎緊

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

新手想問下平時聽流行音樂,KPOP多(其實乜都聽下)
AK120同ARm1各師兄會偏向邊一部多D?

星級玩家

Tacca 發表於 2013-5-22 14:03
新手想問下平時聽流行音樂,KPOP多(其實乜都聽下)
AK120同ARm1各師兄會偏向邊一部多D? ...

兩部我都聽過, 以下為小小分析:
電量容量AK120秒殺ARM1, 前者聽WAV14小時以上, 內置64GB但可以加多兩張64GB卡...後者得內置32GB, 無得插卡, 電力聽WAV少於5小時
聲底AK120日本聲, 底聲好小, ARM1典型美國聲, 比較粗, 聽ROCK感覺好好
價錢差一倍...所以真係視乎你有無budget同埋對電量有無特別要求
我聽過ARM1都幾滿意, AK120係非常滿意...不過價錢上已經反映左...

進階玩家

muffy 發表於 2013-5-22 14:24
兩部我都聽過, 以下為小小分析:
電量容量AK120秒殺ARM1, 前者聽WAV14小時以上, 內置64GB但可以加多兩張64 ...

其實最大缺點真係價錢問題,同埋依家出面仲要無貨
AK120+335dw
ZX1+ASG 2.5
wish list : VE6 Xcontrol

星級玩家

spanley76 發表於 2013-5-22 14:30
其實最大缺點真係價錢問題,同埋依家出面仲要無貨

佢呢個定價係令到有心買既人進入深思+卻步既狀態...
貨就據我所知6月內會番大貨, 所以應該唔係問題黎

高級玩家

muffy 發表於 2013-5-22 13:41
我自己已經放定AK100等AK120
雖然之前話未必買但而加重掙扎緊

有時間出去睇下有冇得試比較下 但應等846到港先我好有興趣試下