設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: spanley76

[DAP播放器] [純開箱]Astell & Kern 120

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員

spanley76 發表於 2013-5-17 16:31
第一RWAK100唔係飛線,第二PW用果條線唔係Crystal cable

怪小弟懶惰, 老實講PW用咩線我沒有興趣
反而想知兩者既分別
重點是看看港MOD, 同外國MOD有何分別
當然飛兩下線就叫做好聲...其實係幾難令人值得掏銀包的
所以很想了解RWAK100是MOD了什麼
某年某月某日迷上了聽機, 經過幾年的學習, 現在有機會寫寫聽感, 分享心得, 一齊討論研究研究 :-)
觀看所有 Head-fi Guppy 的文章

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

guppyguppyguppy 發表於 2013-5-17 23:55
怪小弟懶惰, 老實講PW用咩線我沒有興趣
反而想知兩者既分別
重點是看看港MOD, 同外國MOD有何分別

同意啊
例如而家外國又走多個新既mod,用上viard 銀線,headfi有人用toxicating來形容佢既人聲表面,真係唔試過都唔知
http://www.mezzohifi.com/index.php?mo=28&id=1060239

AK120, AK100, AK100mod(RWAK100, Viard AK100, 本地AK100 etc)都有幾種,真係花多眼亂呢
如果有機會可以搞到個iriver AK系列mini聚,或者來個類似blind test 式既玩法(好似某網站搞過既usb 線大戰),應該相當好玩
唔知會唔會有咁既機會呢?

…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

可能期望過高, 試聽完AK120之後, 雖然好滿意但加上價錢既因素未必會入手啦

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

muffy 發表於 2013-5-18 01:30
可能期望過高, 試聽完AK120之後, 雖然好滿意但加上價錢既因素未必會入手啦

是因為C/P值低...??

星級玩家

Jerry_Banana 發表於 2013-5-18 01:45
是因為C/P值低...??

聲音百分百比起AK100有明顯提升
我未必入既原因如下:
1. 取向唔同左, 我所聽既AK120更偏向中低頻, bass無話可說, 以機仔黎講十分滿意, 但AK100既獨特甜美清脆既人聲無左...
2. Overall既提升雖然明顯, 但不足以彌補接近double既售價
3. 未被開放既功能雖然好正, 但對於我既added value唔高

以上我估2會講中好多人心聲, 但1同3真係小弟非常個人既意見

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

muffy 發表於 2013-5-18 02:24
聲音百分百比起AK100有明顯提升
我未必入既原因如下:
1. 取向唔同左, 我所聽既AK120更偏向中低頻, bass無 ...

Hifi野真的沒辨法,越貴c/p越低!
我自己反而較喜歡AK120的人聲,
AK100的人聲相對我自己的口味是薄了一點。

我自己雖然比較少DSD file,
但見今年廠商很積極推支援DSD的機,
加上一路只支持PCM的Weiss都全線update支持DSD,
我硬是覺得買定support DSD的機是無衰的

星級玩家

Jerry_Banana 發表於 2013-5-18 13:17
AK100的人聲相對我自己的口 ...

所以我話1同3好個人~~~
其實AK120真係幾好架, 如果我有金手指無限金錢我已經買左啦...
而加AK100放左唯有入定部其他機頂住當先
可能等DX50或者其他機
MOD部960都未定~

進階玩家

hiyori 發表於 2013-5-18 00:46
同意啊
例如而家外國又走多個新既mod,用上viard 銀線,headfi有人用toxicating來形容佢既人聲表面,真係 ...

師兄你搞既話我第一個去
AK120+335dw
ZX1+ASG 2.5
wish list : VE6 Xcontrol

進階玩家

Jerry_Banana 發表於 2013-5-18 13:17
AK100的人聲相對我自己的口 ...

認同,而且機仔可以玩DSD已經好吸引,不過HEADFI果面有評論話AK120低頻假,無實體,師兄你點睇?
AK120+335dw
ZX1+ASG 2.5
wish list : VE6 Xcontrol

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

spanley76 發表於 2013-5-18 18:35
認同,而且機仔可以玩DSD已經好吸引,不過HEADFI果面有評論話AK120低頻假,無實體,師兄你點睇? ...

AK120表現出來的低頻是一大片的,量多而下潛較淺,線條比較鬆,
我不會說它的低頻假,不過在我個人而言,質一定不算是高!

所以我在較早的post也提到可以試一下銀製的headphone線,
相信可以改善這方面的聽感。