設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: spanley76

[DAP播放器] [純開箱]Astell & Kern 120

專業玩家

Jerry_Banana 發表於 2013-5-19 00:33
AK120表現出來的低頻是一大片的,量多而下潛較淺,線條比較鬆,
我不會說它的低頻假,不過在我個人而言, ...

本來已經決定入手AK120
睇完各位報告反而唔想入了...
最怕bass散和有量無質

JB兄, 看你好似一樣喜歡Weiss, 你覺得我會喜歡AK120嗎...

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

whitefang 發表於 2013-5-19 02:16

其實如果只是比較AK120和202u ( phone out 0.9v, filter B),
我會說整體風格和實力很接近,
AK120在高低頻動態和下潛會較202u差。

所以whitefang兄如果追求的是202u phone out 的實力,
又覺得AK120的價錢是可接受的話,
我覺得是可以去馬的。

或者你會問為何我昨晚寫AK120的低頻表現好似好差的?
其實這個差我會說是相對的差,因為相對一些手提amp,
例如我自已試過又覺得滿意的iQube(不過太大件我一定不會買),
我會覺得IQube推我的UE11pro會較AK120,甚至202u 的phone out 好。

AK120始終是部一體機,有它自己的限制,新玩portable gear 的朋友一定要多試多聽

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Jerry_Banana 發表於 2013-5-19 13:05
其實如果只是比較AK120和202u ( phone out 0.9v, filter B),
AK120在高低 ...

P.S.
只用了UE11pro對比AK120和202u,注意使用不同的IEM / CIEM,聽感上會有很大的差別。
試聽的音樂: Meet me in London by Antonio Forcione & Sabina Sciubba - Why can't we live together (24/192)

進階玩家

Jerry_Banana 發表於 2013-5-19 13:05

Ching口味同我差唔多!我又係好LIKE iQube.
btw,有無試過佢個Professional inspired EQ?
AK120+335dw
ZX1+ASG 2.5
wish list : VE6 Xcontrol

進階玩家

whitefang 發表於 2013-5-19 02:16

whitefang兄,小弟也擁有RWAK100,建議你去AB TEST,如果你喜歡RWAK100的聲底的話,相信你會入手
AK120+335dw
ZX1+ASG 2.5

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

spanley76 發表於 2013-5-19 13:52
Ching口味同我差唔多!我又係好LIKE iQube.
btw,有無試過佢個Professional inspired EQ? ...

開了那個pro eq,聽感上好像較開揚,
不過如果你要我做ABX test,我應該會分不出

進階玩家

Jerry_Banana 發表於 2013-5-19 14:35
開了那個pro eq,聽感上好像較開揚,
不過如果你要我做ABX test,我應該會分不出  ...

開左之後高頻延伸好左,但係分別真係好難聽得出
AK120+335dw
ZX1+ASG 2.5

專業玩家

spanley76 發表於 2013-5-19 14:32
whitefang兄,小弟也擁有RWAK100,建議你去AB TEST,如果你喜歡RWAK100的聲底的話,相信你會入手  ...

就是我見很多REVIEW形容的AK120都很似我手上的RWAK100..
但其實RWAK100的音色取向並非我最愛, 整體聲底太暖, 我是希望低頻更收歛一點, 高頻更明亮清晰
(我是超愛iQube)
不過硬質素, 介面, 便攜性, 容量等等我都滿意, 所以才決定用RWAK100的
所以就算AK120是RWAK100的聲底再全面提升, 對我而言還是有點美中不足, 花成萬我就覺得未必值了
要細心考慮, 希望在美國有機會試到

專業玩家

多謝ching詳細解釋, 剛用返firewire聽202, 加上ching的補充, 算對AK120心裡有數了
相信如果入手ak120, 要用其他耳機來配才可達到我想要的聲, 用UERM應該會太暖
代表又要花另一筆...(嘆氣)

專業玩家

sounds good...... 希望可以有機會一試