設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: tong1810

[請教] Sony 55HX850換電源線?

高級玩家

YYSKY 發表於 2013-5-11 00:16
先多謝John.cwk兄圖文並茂地描述及測試,證明穩固安全,其實真的用針接實用一層熱縮膠已夠,啲針拮實唔易 ...

考試嗎?   這方法不知是否可行     已經盡晒力.....

PS. Family Day,要明晚才可再回來了

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

john.cwk 發表於 2013-5-11 20:07
考試嗎?   這方法不知是否可行     已經盡晒力.....

PS. Family Day,要明 ...

John.cwk兄係幾有創意,你呢個創作我都需要時間了解下,有幾點提出建議,好處係隨時可換電源線及製作時容易處理,

首先(唔知叫做乜)=接線玉或叫駁線玉,電視底板加咗呢件配件有可能放唔落,其次係發燒友係最有要求最奄尖的人,無要求的亦唔會換線亦唔可稱為發燒友,所以有要求的是不能接受條線中途串連其他線材,

底板可能放唔落>可以將個膠體除掉,只要套上熱縮膠就唔擔心短路,
中途串接其他線材>可以換粒大啲接線玉,電源線膠皮開長啲,直接穿過第一棵羅絲到達第二棵羅絲與乸針重疊夾實,因為直接接觸到支針,咁就不是串連其他線材啦,若太粗放不入個針座,咁要用另一方法,亦即是我的方法。

先將線材開皮,長度大概支針接觸位加埋個座的高度再加2mm,將最外面線芯剪短,接觸支針幾長及個座幾高就剪幾長,剩下線芯粗度剛好放得入支針被它的耳仔用尖咀鉗鉗彎曲夾實,用老虎鉗夾住條線令支針向上,跟住用含金銀錫線焊穩固,支針頂部與線材被剪短的外層用錫圍住上焊,當然線芯亦要上焊,然後支針外面再用金銀錫上焊,留意勿將支針開口處焊封,因為插入個座時作申縮彈弓作用,再套熱縮膠就完成啦,呢個符合發燒友原則,條線直接到達只隔層針座銅片。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
john.cwk + 10 + 10 實在感謝 Ching 的幫忙!

查看全部評分

見習玩家

ching 的report好精彩

高級玩家

YYSKY 發表於 2013-5-12 07:14
John.cwk兄係幾有創意,你呢個創作我都需要時間了解下,有幾點提出建議,好處係隨時可換電源線及製作時容 ...

1.「發燒友是不能接受條線中途串連其他線材」

2.「電源線膠皮開長啲,直接穿過「接線玉」第一棵羅絲到達第二棵羅絲與乸針重疊夾實」
唔該晒 YYSKY Ching  

我終有機會拆部 TV 電源位睇睇,果隻「接線玉」真係放唔落 !

而針座亦唔可以包熱縮膠,即之前果 2 次測試,根本係... 「阿茂整餅」

YYSKY Ching,我已盡量去理解您的方法,替您出左個 topic 及流程圖,

希望有多 d 像我這樣,有換 TV 電源線問題的新手們也可以受惠, 希望您不要介意  

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=157419&extra=page%3D1

但自己始終係有限公司,流程圖那裡錯了請告知我,讓我可作出修改

我在最後加上一個「受拉扯力位」,因覺得 Anka 兄提出的點子,

是有必要提醒,若完成了所有事情,卻因意外拉扯而功虧一貴既話 ...  

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

john.cwk 發表於 2013-5-13 22:38
1.「發燒友是不能接受條線中途串連其他線材」

2.「電源線膠皮開長啲,直接穿過「接線玉」第一棵羅絲到達 ...

是有必要提醒,若完成了所有事情,卻因意外拉扯而功虧一貴既話 ...  

實屬不幸。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
john.cwk + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

星級玩家

請問,熱縮膠可承受幾多電流?乜可以直接收縮在線蕊上?
貧民影音組合
索尼 46HX850
Oppo 105D for Movie
菲利普9700 for CD
天龍 2313
KEF 3005se + atmosXT
Belkin Isolator 6 > ISOL-8 LC > 208-8

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

dpcs 發表於 2013-7-1 04:08
請問,熱縮膠可承受幾多電流?乜可以直接收縮在線蕊上?

熱縮膠係用作阻隔電力防止短路或觸電。

星級玩家

YYSKY 發表於 2013-7-1 10:31
熱縮膠係用作阻隔電力防止短路或觸電。

哈,原來係咁,
我嘅認知以為係只可包線蕊用在DC,
乜原來AC都得。
貧民影音組合
索尼 46HX850
Oppo 105D for Movie
菲利普9700 for CD
天龍 2313
KEF 3005se + atmosXT
Belkin Isolator 6 > ISOL-8 LC > 208-8