設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: tong1810

[請教] Sony 55HX850換電源線?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

john.cwk 發表於 2013-5-6 21:48
依據 Ching 的提點,做了些研究及功課,是否這樣整呢 ?  

PS. 因這屬於 Ching 的方式,為了避免誤會,所 ...

全中100%,我用文字表述,你可以圖象化做出來,你話頭醒尾大有前途,最重要係識得專重別人,做圖好靚好專業,最難得加埋我名做水印,好感動,被我出post 都出唔到咁靚圖文並茂清楚易明,往後所有TV都變成可換電源線啦。

順便一問你換咗乜電源線呀?有無驚喜,跟據晶Sir 所言,要用13A 頭加鉑金屎係最好喎,

另外換電源線之後個蓋出線孔太細,為著原正不需開大佢,換上一塊膠片貼上就是啦,個蓋及原裝電源線收好備用,有事需要還原,真是估你唔到曾經改動過,唔會拒絕維修啦。

評分

參與人數 3威望 +22 收起 理由
komiya + 6
john.cwk + 6 實在很多謝 Ching 的提點 !
jjjppp111 + 10 絕對認同

查看全部評分

高級玩家

YYSKY 發表於 2013-5-6 22:40
全中100%,我用文字表述,你可以圖象化做出來,你話頭醒尾大有前途,最重要係識得專重別人,做圖好靚好專 ...

Ching 這樣讚賞    我實在不好意思~

我也只是依 Ching 說的名稱,在 Google 搜尋圖片,再依
Ching 的構想將圖剪剪貼貼... 嘗試寫出步驟,想讓 Ching
看看是否正確...

而較早前我剛試過拿晶 Sir 篇 HDMI 中文釋本(晶 Sir 執過
字眼那篇)去研究及本地中文化一下,方便將來重溫,唯知就
讓人誤會了是我的分享

因此學乖了,加水印讓其他 Ching 認清內容是出自那位前輩的

我未換電源線的,因奏巧我也是用 55HX850,所以一看到這個 Post 便兩眼發光 !
飛奔進來爬文研究,我其實好幸興 tong 兄出這個 Post 又獲得高人指點。

讓我說句實話,我這段時間參考過好多換 TV 電源線的方法,好多人都和我
一樣,本身對電工不認識,要甩條原廠電源線出來是真的不夠膽量,好多都是
TV 愈貴... 壓力愈大,因出錯了將成家中的千夫所指。

但 Ching 這個方法,是完全不需郁動原廠電源線,為很多人帶來了署光 !

所以我很真誠的向 Ching 說聲「謝謝!

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

john.cwk 發表於 2013-5-7 02:20
Ching 這樣讚賞    我實在不好意思~

我也只是依 Ching 說的名稱,在 Google 搜尋圖片,再依

師兄造福人群,值得嘉許!

高級玩家

plnl88 發表於 2013-5-7 03:28
師兄造福人群,值得嘉許!

晶 Sir    換電源線有望了!

仲有呀晶 Sir,我昨天 e 貓問隆宇 LY-200-8 與 LY-208-8 有什麼分別
今天隆宇回覆說只是 6 插位和 8 插位的分別,電參數一樣,
說是拖板式電源中的大哥大,而且都是「電磁隔離輸出」的

這回可以慢慢... 慢慢的中毒死亡了...

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

john.cwk 發表於 2013-5-6 21:48
依據 Ching 的提點,做了些研究及功課,是否這樣整呢 ?  

PS. 因這屬於 Ching 的方式,為了避免誤會,所 ...

ching 好勁圖文並茂

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

john.cwk 發表於 2013-5-7 03:56
晶 Sir    換電源線有望了!

仲有呀晶 Sir,我昨天 e 貓問隆宇 LY-200-8 與 LY-208-8 有什麼分 ...

208-8 有D貴,唔知效果係點。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

謝各位師兄,小弟買到姆針再試

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

tong1810 發表於 2013-5-7 15:14
謝各位師兄,小弟買到姆針再試

記得帶埋原裝線對照,因為有分大細差丁咁少少,唔對照恐怕買細咗。

高級玩家

plnl88 發表於 2013-5-7 14:19
208-8 有D貴,唔知效果係點。

我都有做過下少少功課

型號            插座數量                    放大頻率    頻響闊度        定額功率   最大功率  
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
LY-206-2     4 位(電磁隔離輸出)    400 倍頻    20,000 Hz      2,200 W    3,300 W

LY-208-2     6 位(電磁隔離輸出)    320 倍頻    16,000 Hz      4,400 W    6,600 W
LY-208-8     6 位(電磁隔離輸出)    680 倍頻    34,000 Hz      4,400 W    6,600 W

LY-200-2     8 位(電磁隔離輸出)    320 倍頻    16,000 Hz      4,400 W    6,600 W
LY-200-8     8 位(電磁隔離輸出)    680 倍頻    34,000 Hz      4,400 W    6,600 W

以下純粹是隆宇文章的理論 :

人聽力範圍一般在 20Hz - 20,000 Hz,當音響闊度超出 20,000 Hz 以上時,會引發聲音突然

延伸出豐富的高頻段音樂,這些超聲波頻段具有穿透力強及能量集中的特性,會穿透大腦皮層及

頭骨,能讓人感受聽力以外更多的細節,令音響效果更接近現場感。

不知這些是否就是高階 Speaker + 足夠推力 ... 可產生細節及現場感的原因 ?

隆宇針對這個特性設計出什麼   「模擬波自然編碼分頻」+ 「功放模塊電路」技術,

籍著同時「拉闊頻響闊度」及「放大輸出功率」雙管齊下來達成這個效果。

如果以 20,000 Hz 作為臨界點,那麼 LY-200-8 及 LY-208-8 可達 34,000 Hz 的音響闊度,

出來的音響效果應該好震撼 ! (如果隆宇無吹水既話...   )

不過我睇 LY-200-8 及 LY-208-8,並非想試這個效果的 (我無音響器材   ),

只因隆宇說揀電處是以影音器材總功率的 5 - 10 倍功率來選擇,才可真正發揮器材

我預埋將來或許會加套家庭影院    那麼

( 150W(TV) + 1000W(家庭影院) ) x 5 = 5750W

只有 LY-200-8 或 LY-208-8 的最大功率可達.... 仲未計紅腸...

不過我都仲係研究 + 學習中,會睇清楚至考慮入手

高級玩家

jcpajero 發表於 2013-5-7 14:14
ching 好勁圖文並茂

Ching 見笑了~