設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: tong1810

[請教] Sony 55HX850換電源線?

高級玩家

tong1810 發表於 2013-5-7 15:14
謝各位師兄,小弟買到姆針再試

Ching,十分期待你的成果   請務必怎麼樣也要出個報告

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

john.cwk 發表於 2013-5-7 20:23
我都有做過下少少功課

型號            插座數量                    放大頻率    頻響闊度        定額 ...

電源線只是載具,所以唔使計紅腸。

高級玩家

plnl88 發表於 2013-5-7 20:55
電源線只是載具,所以唔使計紅腸。

之前晶 Sir 話過隆宇 d 線好雞   

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

john.cwk 發表於 2013-5-7 21:02
之前晶 Sir 話過隆宇 d 線好雞

電源線本身唔用電的。

高級玩家

plnl88 發表於 2013-5-7 21:31
電源線本身唔用電的。

晶 Sir 意思係咪電處個 inlet 可以唔駛理會,因純載具... 無功耗
最重要係電處 outlet 去器材果條...

1萬

黃金玩家

john.cwk 發表於 2013-5-7 21:51
晶 Sir 意思係咪電處個 inlet 可以唔駛理會,因純載具... 無功耗
最重要係電處 outlet 去器材果條... {:1 ...

不是,只有電器本身會耗用電量,所有電源線都不會耗電,除非佢線上有 主動式濾波元件存在。

高級玩家

plnl88 發表於 2013-5-7 22:25
不是,只有電器本身會耗用電量,所有電源線都不會耗電,除非佢線上有 主動式濾波元件存在。 ...

d 對答好似有點不對勁    點解晶 Sir 咁強調電源線不會耗電既 !?

思索左好耐   ...  終於想到這三句野出問題... 最後個句寫得沒頭沒腦...

真係唔好意思晶 Sir

我預埋將來或許會加套家庭影院    那麼

( 150W(TV) + 1000W(家庭影院) ) x 5 = 5750W

只有 LY-200-8 或 LY-208-8 的最大功率可達.... 仲未計紅腸...

案件重演:

john : 只有 LY-200-8 或 LY-208-8 的最大功率可達.... 仲未計紅腸...    ( 嘩... 208-8 計埋紅腸要成六仟幾大洋 )

晶 Sir : 電源線只是載具,所以唔使計紅腸。( 計耗電總功率,紅腸不需納入計算的   )

john : 之前晶 Sir 話過隆宇 d 線好雞   ( 唔用紅腸... 用番跟機條雞線... 個效果咪大打折扣 )

晶 Sir : 電源線本身唔用電的。 ( 電源線都唔用電,計耗電總功率 ...  駛乜計埋條電源線呀大哥   )

john :  (  唉~ 唔通晶 Sir 想我攪左條 TV 線先!?   隆宇條線唔好換紅腸住 !?  )

最重要係電處 outlet 去器材果條...      

晶 Sir : 不是,只有電器本身會耗用電量,所有電源線都不會耗電,除非佢線上有 主動式濾波元件存在。
            ( 條友講極都唔明    d IP鉑金放係你度都係晒料     羅晒黎     )

1萬

黃金玩家

john.cwk 發表於 2013-5-8 03:22
d 對答好似有點不對勁    點解晶 Sir 咁強調電源線不會耗電既 !?

思索左好耐   ...   ...

誤會,誤會!

高級玩家

plnl88 發表於 2013-5-8 13:56
誤會,誤會!

咁都講到幾個回合   妙哉...  妙哉...

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄,虚心請教,我都用緊850, 如果只用針插插上底板再用熱縮膠收緊,萬一拉到條電源線,會唔會個針插會鬆呢? 又或者引起短路呢?