設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: hiyori

[討論] [拋磚引玉] 大家點樣砌而家套出街系統? (附上小弟見解)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

MakCato 發表於 2013-4-19 10:22
好文一推, 我又講講
1. 個人喜好, 追開Band Sound, 由本地Indie到外國大型樂隊都有, 當然仲有人聲/Pop野
工 ...

可以引到cato兄上來分享太好了(笑)
我也很喜歡AK100,真的是很難得的player,size,音質各方面平衡得很好

不過原來cato兄平時仲有keep h340啊!
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jasone_ti 發表於 2013-4-19 10:53
以前主力聽ACG/jpop, 現在聽kpop比較多,也喜歡聽band sound
主力是ipc+ hp-p1,有時會加埋wml
若聽古典/band ...

jason兄的acs很可惜...

其實uerm之外,會唔會考慮下新版jh 16pro,好似有好大唔同,變成好平衡,而且分析力又好高,卻又有音樂味,係未敢去馬,最衰好似未有demo,完全唔試就去有d心理關口要過…

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

hiyori 發表於 2013-4-20 02:59
jason兄的acs很可惜...

其實uerm之外,會唔會考慮下新版jh 16pro,好似有好大唔同,變成好平衡,而且分 ...

香港有DEMO了...某間代理...

星級玩家

hiyori 發表於 2013-4-20 02:53
齒音正正也是我玩唔到EXK既主因,如果解決到exk其實真的是很不錯的一對耳機

原來師兄有聽ar tonelico!  ...

> 魔塔大陸果四位主要歌手,志方あきこ、霜月はるか、みとせのりこ 同埋石橋優子,頭三位唱功同聲線都有中上水平,加上魔塔大陸o既歌曲風格,一二代o既 CD 係非常之好聽,石橋優子就梗加唔駛講,我非常之鍾意佢唱果種高音,特別係 "星詠~ホシヨミ~ -Ar tonelico hymmnos concert Side 蒼-" 入面果首 "York of Love",我就係聽左呢首歌之後先買石橋優子o既個人專輯 (可惜有幾首歌爆音,唔係就完美喇 ),反而三代o既  CD,"咲夜琉命 ~Ar tonelicoIII hymmnos concert side. 蒼~" 叫做保持水準,而 "珠洲ノ宮 ~Ar tonelicoIII hymmnos concert side. 紅~" 真係有少少趕客。

> 轉檔上亦都有好多功夫可以做,portable就更加多好玩野,所以師兄唔好放棄呀
因為用緊 EXK 關係,所以暫時冇打算繼續燒錢 ,就聲黎講 exk 係好啱我口味,但係佢衰在隔音唔係咁好,變左有啲歌o既細節會俾嘈音冚左,配帶又唔係咁舒服,我依家搵緊有冇啲 IEM ,聲音係類似 EXK 而又隔音好、配帶又舒服。唔知 Ching 有乜提介係附合我條件呢?? 另外我用 CD 轉 FLAC 或者 ALAC 都係用 foobar 去轉,有人話  foobar 同 eac 分別唔係咁大,所以我都係用比較方便o既 foorbar 去轉。

進階玩家

QQ
如此好的分享文小弟也來參一腳
我還是分為portable和transportable系統, 畢竟澳洲比較悠閒, 而且圖書館或咖啡店等可以坐一整天的地方比較多, transportable還是有它的用處
平常上堂夏天的話會是ck4mod + walker mini + 牙塞/4A, 或者ck4mod/ipad + exk/cx980, 冬天的話一般都是ipad + zik, 方便, 還滿保暖的w
如果是去圖書館/咖啡店/學校打算坐一整天的話, 以前會是technics XP7, 不過現在掛掉了, 所以可能會d515 + walker mini + 牙塞/1601
有時甚至是電腦 + mx1 + walker mini + 牙塞/1601, 不怕吵到別人的地方也可能會是hd580
基本上我對隨身系統的要求還是適得其所, 以用家為本, 我的習慣令我可以經常使用transportable系統, 但可能其他人很少機會長時間坐下來, 那transportable系統再好聲對他也沒意義了
我現時還是希望添一隻封閉式的hp用作transportable, 耳塞還是很想試S2

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

hiyori 發表於 2013-4-19 12:44
ipc改ssd呢個比較少人挑戰
照計改左會靜d
至於大電係指加外置電?

大陸好多改SSD既範例
所以我先想試下
大電係改入面粒電

我覺得PLAYER既介面同操作IPC係最正了
換既真係可能唔慣

其實我對80換左線
由IPC直出既聲我已經接受到了~
上IE800就免啦
因為鐘意IE80呢種掛耳+換線既耳機

其實我想買個耳罩係屋企用
用左2年幾SHP2000真係覺得非常抵用
再上就應該考慮下換ATH-A700X果D級數
太高級唔啱我

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

t1174 發表於 2013-4-19 13:51
出街, 現在冇乜要求了, 功能輕便為上.

一對IE8I + 電話, 冇要求, 反而之前天氣凍, 想找 HEADSET 一直冇心 ...

t1174兄會唔會考慮下Zik
音質真的很不錯,設計又好?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

whitefang 發表於 2013-4-19 14:16
M8 是 iDevice USB + 電腦USB
M8 LX 是 Optical + 電腦USB
所以LX可以接AK100

334 好睇你幾fit到佢個設計
我自己覺得唔係太bass,334算係平衡的,k3003 whitefang兄是在什麼system上聽的?

3003如果可以改到條線,同埋落番1k USD,我覺得其實很值得,聲音獨特也很難有替代的

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

stevenyu2000 發表於 2013-4-19 15:50
小弟聽流行曲多,canton pop, jpop 都有,歐美都有。。。

尤其喜愛女聲,fish, jenice, reina, yui, alan, ...

希望有機會見識下steven兄既重裝備,雖然我想像自己唔會有咁既力同耐性,希望唔好一聽中毒啦

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

andy04665547 發表於 2013-4-19 19:59
我仲停留係SE535+ J3 ,一買完用到而家,出街都少用,奏合下用就算

andy是否覺得而家d機唔太岩用?定係都係覺得出街聽歌麻煩?