設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: hiyori

[討論] [拋磚引玉] 大家點樣砌而家套出街系統? (附上小弟見解)

星級玩家

hiyori 發表於 2013-4-19 00:05
ACG  + 聲優 soundtrack啊,同好呢

exk係一隻我幾鐘意但係玩唔好既耳機,我之前試左唔同組合 ...

高頻刺耳我就冇乜感覺,反而齒音就真係冇計,我聽果啲歌除左水樹確實冇齒音外,其他歌手(聲優)唔多唔少都有。至於會唔會入 pico power,Ching 係指連埋 dac 果一部??? 果部野都幾貴下,回完氣後先再考慮 ,暫時用住馬老闆果部先,呢部野叫做對得住個價,就我口味黎計,冇 hornet 咁好但係又好過 rx mk2 (以差不多價位黎計)。ipc(alo copper22 LO) + hornet + exk 呢個組合其實我都幾滿意,特別係聽魔塔大陸果一類歌或者魔法少女奈葉o既 soundtrack,反而唔知點解水樹o既專輯,音樂會幾吵耳(特別係以前果啲專輯,呢幾年出果批就好番啲),咁o既情況下我了解到有裝備但係冇好o既錄音都冇用(我有幾隻 CD 啲歌衰到會爆音.. ),所以我依家都唔係話太過強求好裝備,因為 ACG 相關 CD 制作都唔係話認真好...

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

hiyori 發表於 2013-4-19 00:01
blindfaith3by8兄呢個係性價比甚高既組合啊
師兄有無rockbox?個lod 係自己改造定係?(記憶中好似apple個do ...

LOD係以前馬仔forum入面d ching做..用8n加blackgate電溶

apple同fuze用同一個plug..但connect pin位有吾同....

未入post76之前成日想upgrade...但一值計吾到條數
/p)  c&c bh...大把amp好過佢....可惜一計返c/p.........

未來其實會cm對10仔...但一值吾知加吾加單元好

Fs: Quad 9L2+1102 jumper/Cord SilverScreen
Cs: Quad lite ce

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

hiyori 發表於 2013-4-19 00:01
blindfaith3by8兄呢個係性價比甚高既組合啊
師兄有無rockbox?個lod 係自己改造定係?(記憶中好似apple個do ...

rockbox...未用過......我吾用任何apple既產品...因為dropbox...我有諗過轉....
fuze 都見有ching用...但dropbox多多少少有bug....

其實dropbox係咪真係好好多?

Fs: Quad 9L2+1102 jumper/Cord SilverScreen
Cs: Quad lite ce

高級玩家

好文一推, 我又講講
1. 個人喜好, 追開Band Sound, 由本地Indie到外國大型樂隊都有, 當然仲有人聲/Pop野
工作上同學習背景會聽少少Classical/中樂

2. o係聲音、便攜性、續航力中間搵平衡
而自己手上既耳機太多...本身都需要唔同風格既訊源
於是便攜方面都唔介意行雙系統
出門既時候先揀

3. 開始兩極化, 一邊係AK100、一邊係IPC+HP-P1, 然後仲有Cowon A3、iriver H340、iPod 3代做後備
Kenwood E8做返工作上既錄音機
有時出記者會想帶埋amp現場試機...但連埋相機負荷唔細...AK100解決左呢個問題
踩一部機不代表說真話, 讚一部機不代表說謊話

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

以前主力聽ACG/jpop, 現在聽kpop比較多,也喜歡聽band sound
主力是ipc+ hp-p1,有時會加埋wml
若聽古典/band sound會換solo

PS我的ACS t1死左單元
準備入ierm
總受

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

ipc+hp-p1其實己經是不錯的組合,既方便,亦因其調音的關係令它十分雜食,至少唔難聽
再加amp便是吹毛求疵
而和solo的轉換是根據口味來決定的

說話加左amp會兩邊都有線,其實拎出街真係不太方便
總受

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

gahqm 發表於 2013-4-19 03:36
高頻刺耳我就冇乜感覺,反而齒音就真係冇計,我聽果啲歌除左水樹確實冇齒音外,其他歌手(聲優)唔多唔少都 ...

水樹的cd是出名質量低ww
總受

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

jasone_ti 發表於 2013-4-19 10:53
以前主力聽ACG/jpop, 現在聽kpop比較多,也喜歡聽band sound
主力是ipc+ hp-p1,有時會加埋wml
若聽古典/band ...

ACS 那面的服務好像還不錯的說,有沒有問一下他們維修的問題?
始終UERM的聲底跟他有一段距離吧?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

44244434589 發表於 2013-4-19 03:08
小弟聽開classic同jpop多,,
暫時用住IPC+IE80
未來可能會改IPC做SSD同大電

ipc改ssd呢個比較少人挑戰
照計改左會靜d
至於大電係指加外置電?

我覺得國磚又唔同玩法
一來大部又重
而聲底同介面又同ipc唔係好一樣,師兄習慣ipc既話可能一時之間接受唔到
而ipc同ie80本身有幾夾,再上既話可能要試下ie800
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

whitefang 發表於 2013-4-19 03:26
現時是 RWAK100 直推 IERM 和 ESW11LTD
有點想玩近期的入耳, IQ, IE800, 334等... 但都不知從何入手
也不 ...

看漏了是LX版,LX版好像是純portable dac機能,不支持iDevice的版本?
todd個邊store有,我想應該還是有希望的,centrance既expectation management有時係要改善一下就是

334同uerm完全唔同特性,我覺得to go ver 比cm版更加好聲,應該係導管設計影響,只要耳型fit到佢我覺得上to go版係應該好過cm版,師兄現在身處美國?那邊是否很難有得試fitear?

ie800基本風格係偏暗,有iem難有既獨特氣勢,但大咬難玩好,試聽試唔真,而且好似幾斷貨,rwak100應該搞佢唔惦,不過配amp係一個幾大既問題
最近portable amp係比教少,日本個邊會比較多得意野,所以5月部lehmann我自己幾期待,如果佢推到ie800應該會係坑到好多人

我最近是想做多對cm,canal works 同 fitear,仲有幾間歐美廠考慮緊,whitefang兄最近有無試到得意野?

BTW,會唔會有機會出個RWAK100+ESW11LTD既報告毒害下大家?
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-