設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: LCPD

[其他] 再見我的初戀 之 ONKYO TX-NR616,TX-NR3010 ,SUNFIRE HRS-10

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

弓起ching

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

LCPD 發表於 2013-4-11 19:18
暫時睇戲唔覺分別好大,未有時間去聽,
但睇演唱會就有較明顯既分別,

可能睇演唱會(歌)對前置喇叭要求高D吧~

呢個POST...越睇越毒~

睇黎遲D CHING會將Q轉R...HAHA

但個十仔真係好吸引=.= 你買返黎個價OK嗎?
DENON天龍AVC-X4700H
KEF R100
KEF 3005SE
KEF Q50A

UE 18 PRO

專業玩家

同我 case 一樣呀 ching , 但我上左 5010 效果已經係另一個世界 ...

但再加 2 條蛇仔俾 amp 同 sub 仔, 又會係另一個世界 !

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

keke323 發表於 2013-4-11 21:46
恭喜 ching
由 616 去到 3010 咁大躍進一定改善不小
再加埋隻 HRS10....直頭 ...

多謝師兄!

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

POWER 發表於 2013-4-12 00:40
可能睇演唱會(歌)對前置喇叭要求高D吧~

呢個POST...越睇越毒~

SUNFIRE HRS系列,
二手同全新都有個大概既價錢。

全新
SUNFIRE HRS-10 $7100 - $7500
SUNFIRE HRS-12 $8100 - $8500

二手
SUNFIRE HRS-10 $5100 - $5500
SUNFIRE HRS-12 $6000 - $6300

10"同12"大概差$1000到啦

不過睇番過去既POST,
SUNFIRE HRS 系列係一年貴過一年。
數字只供參考,不能作準,一定會有出入的。

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

kifflau 發表於 2013-4-12 07:00
同我 case 一樣呀 ching , 但我上左 5010 效果已經係另一個世界 ...

但再加 2 條蛇仔俾 amp 同  ...

師兄你好毒呀!
5010 又真係好正既,有機會要同kifflau兄你交流下,
我地咁啱又係由616升上去。

換左真係咁正?
不過小弟要回下氣先得...

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

kifflau 發表於 2013-4-12 07:00

但再加 2 條蛇仔俾 amp 同  ...

kifflau兄可否介紹下用緊咩蛇?

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

LCPD 發表於 2013-4-12 10:53
SUNFIRE HRS系列,
二手同全新都有個大概既價錢。

如果只係相差 1k 又夠地方擺既....死人都要 12" 啦
【苦盡甘來】

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

samnet1 發表於 2013-4-11 22:00
恭喜 C-Hing  

請教一下: 我剛從 608 升級去 818 , Auto Mic Set-up Subwoofer -15dB {:6_121: ...

samnet1兄客氣喇,小弟都係新手,
唔敢講指教,
自己都係上黎跟前輩學野,
大家交流下心得就好。

Auto Mic Set-up
其實我一直都唔會埋佢得出黎既結果,
但就一定會行一次Auto Mic Set-up就夠,
只會用一個結果,就係SUBWOOFER既距離。

使用Auto Mic Set-up
呢個動作係話ONKYO部AMP會計算出你既空間大小,
空間之間既反射聲等等...
我會利用佢呢一方面,等部AMP計下個空間大小,
有個大概既資料,等部AMP自己做野,
另一方面同聲學有少少關係,太複雜,唔識攪,
所以會行一次就夠。
意思係:
用家會知道實際距離,部AMP唔知,所以要比佢行一次Auto Set-up
呢一點只係小弟單純既諗法。

用完一次之後,不使用Auto Mic Set-up
其實得出黎既結果,次次都係有少少出入,
以前用616,換咩硬件都好,如:地櫃,SUBWOOFER,BDP,HDMI,SPEAKER CABLE等等...
我都會行一次Auto Mic Set-up,
但數據顯示係每一次都會唔同,
小弟每次都有記底,
收音咪位置同距離不變既情況之下,
有時連SPK距離都唔準,
既然結果唔係次次一樣,
倒不如唔用,反正自己一定會再SET過75db,
SET多幾次,
自己都會記得距離,DB,配置等等...

O記Auto Mic Set-up之後,
SUBWOOFER 既DB會去到-12db至-15db,
咁就會無料到,
自己地方細,AMP都要SET SUBWOOFER到去+6db,
音壓計先可以去到75db,
即係SPK同SUB都係75db,
好多師兄都建議SUB上到81db先叫過隱,
但SUB仔在自己屋企SET高過+6db的話,
已經聽到成間屋好大楷振聲,
房,大門,牆身等等...
自己唯有聽聲收貨。

至於點解要用AMP既Auto Mic Set-up得出既距離,
未試過自己都唔信,
當SET過SUB既相位你便會知道,
有數據支持,唔到自己唔信。