設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[其他] 再見我的初戀 之 ONKYO TX-NR616,TX-NR3010 ,SUNFIRE HRS-10

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

更改主題,方便用家搜尋 : 再見我的初戀 之 ONKYO TX-NR616,TX-NR3010 ,SUNFIRE HRS-10

由於很多很多圖,請各位耐心等候...

2012年6月...
我地係一個不經意間係埋一齊,一直都好開心,
而我呢個新手,
本身仲有兩個月就可以同你過一週年紀念,

但世事難料...
只因小弟曾經接觸過,感受過[佢]既味道,
對果一份感覺,一直念念不忘...
有一日,係汒汒人海裡面,竟然比我與上[佢],

其實佢地性格唔同,表現唔同,
應該係來自兩個世界既,
但偏偏就係因為[佢]既出現,
令到我地分開....

鏡頭一轉,番返黎現實先!
其實小弟在朋友到屋企聽過SUNFIRE HRS-12,
果種氣氛,包圍感,下潛力真係好正,
就算聽過JL F112,都仍然忘記唔到果一份感覺,
我知道,[佢]就係我杯茶...

原來真係幾細隻

[佢]既玉背

準備

出發

一番到屋企試聽,本來滿心歡喜,點知...
一開聲,死氣沉沉,無晒氣氛,
奇怪,明明試左無問題,點解會咁?
之後將個相位由0度拎去45度試下,當然不能作準啦!
(因為呢個位置之前測試過相位度數)
再播一段戲,係好左少少,但都係唔夠氣氛,
D聲又濛,聽得唔清楚。

第二日,再播其他戲都係一樣,
跟本就唔係SUNFIRE既表現,
呢個時候做左一個決定!

是時候了

吻別616

都幾大個箱

好心急

各式配件,保用証

機身SIZE比例

ONKYO TX-NR3010

戰場

開機

先行一次自動音場

O記3010 一開始就係SET SUBWOOFER

其實收機果陣有D驚,個紙箱其中一邊係開過既,
之後再CHECK下部機,無花,操作正常,
試左幾個HDMI位先無咁驚,
跟手試REMOTE,各SPEAKER出到聲,出到高清音效等等...
有成6,7個地區既說明書,
但就係無中文說明,是否正常?
綱上都搵唔到中文說明書。
大概簡單咁用收音MIC,SET左三個位,
配置同616一樣,
SET埋75db呢D基本工作之後,係時候播套戲睇睇....

價錢不便透露,請見諒!!
唔想賣廣告,
買機地點係最近有個POST,有師兄話有舊機回收果度。

TO BE CONTINUED
継続する

評分

參與人數 15威望 +145 金錢 +135 收起 理由
qq1122yq + 10 + 10 超正!
leo25 + 10 + 10
Einstein + 10 + 10 精彩報告
bigair + 10 + 10
corolladv + 10 + 10 絕對認同
louis001 + 10 + 10 精彩報告
mantam121 + 10 + 10
keke323 + 10 + 10 精彩報告
rlwk2009 + 10 + 10 精彩報告
esdep + 10
bbsai + 10 + 10 超正!
patchiu + 5 + 5 一定要加分
hhkcom + 10 + 10 精彩報告
KENXYZ + 10 + 10 用家心得
chhanthony + 10 + 10

查看全部評分

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

再見我的初戀(2)

一部入門,一部高階,級數係唔能夠直接比較,
但也可以講下兩者既分別。

以下是一個簡短報告:
- ONKYO TX-NR616
- ONKYO TX-NR3010
- SUNFIRE HRS-10
- 傳統7.1測試
- 音量46
- 地方約80呎
- 皇帝位距離約5呎

*所有設備位置,配置,db,距離不變。

試機片段: 強戰世界

小弟既第一隻試機碟,亦不段有重溫,
每次睇呢套戲既試機片段,總會比到一種壓迫感,
一種震撼既感覺,此碟音效表現出色,
相信亦唔需要多講。

好喇,我地就由呢度開始:

chapter4
內容講述男主角由屋外再入條小巷,再出後花園睇閃電
ONKYO 616+SUNFIRE HRS-10
閃電既威力無晒,連續劈落黎果幾下,只係最尾一下先有料到
ONKYO 3010+SUNFIRE HRS-10
未出晒條小巷已經聽到風聲,再到後花園既時候,已經係比D風圍住,
閃電一下一下清楚地由上方劈落地,十分有氣勢。

chapter5
內容講述一大班人好奇去睇閃電,其中一段路上既對話,之後會有大地震
ONKYO 616
呢段對話,其實我一直都聽得唔清楚,一舊舊,D聲好弱,
初初由MINX 20做中置,之後換KEF Q200C,換8471 SPEAKER CABLE,
最後換埋SUPRA CLASSIC 4.0 人聲先聽得比較好少少。
ONKYO 3010
一開始聽人聲已經非常清楚了,之後大地震一幕,
出到既爆玻璃聲好清脆,地下列開既聲亦比較自然,
而 616 既感覺會比較大聲同嘈。
SUNFIRE HRS-10 既表現就無HRS-12潛得咁深,
HRS-12 係由地震開始到完結都KEEP住有一浸浸低頻,HRS-10就無。

chapter6
內容講述三腳怪出現,不停放死光,市民不段逃跑
可能SUNFIRE HRS系列,真係要有部中階/高階AMP先控制得好,
呢段真係無乜力水。
十分驚喜!死光劈落地既每一下,力量非常強大,
係會感覺到隻sub好似未用盡佢既power咁,
死光一直追住市民既時候,
同收尾果下[逢]一聲,係可以感受到 SUNFIRE 1000w既威力。

chapter7
內容講述鏡頭會影住d死光一下下射落條橋,之後會有後,左,右三下連爆
ONKYO 3010 每一下死光射落條橋果一點,定位非常準確,清晰。

chapter9
內容講述佢地一家三口走左入間屋仔到避難,之後會有閃電聲,爆炸聲,怪獸叫聲,風火既聲音
ONKYO 616
呢段初時會靜晒,之後突然有好多種音效出現,好有壓迫感,
不過用616聽既時候會比較嘈。
ONKYO 3010
聽感上,每一種聲效都分得比較清楚,無左嘈既感覺,
音效幼細好多,應該就是分析力吧。

chapter13
內容講述三腳怪追殺,市民上船逃亡
一開始呢度係大空間,音場闊。
音場闊之外,有被包住既感覺。

chapter13
上船之後會遇上三腳怪,然後反船
呢個位置係聽到一班人跌落水既聲音,只有[沉]一聲。
呢個位置係聽到有幾多個人,一個個咁跌落水。

chapter14
趺落水之後,再游到岸邊
ONKYO 616
聽到遠處有微弱既慘叫聲。
ONKYO 3010
清楚聽到遠處既慘叫聲,仲聽到慘叫聲之後既回音。

其實一直都好滿意616既表現,
係估唔到換左SUNFIRE之後,
會發揮唔到,
換左ONKYO 3010之後,當然係好滿意啦,
不過就要食足唔知幾耐樹皮...
自己都要慢慢摸索部新機,
好多野仲未得閒試。

以上都係一個新手不專業既分享,
只能作參考用途,
多謝收看。謝謝!

(完)

評分

參與人數 13威望 +122 金錢 +104 收起 理由
calvincjsa + 9 + 9
qq1122yq + 10 + 10 精彩報告
smith14 + 3 + 5 精彩報告
bigair + 10 + 10
joelcan + 10
louis001 + 10 + 10 精彩報告
Samson2011 + 10 + 10 精彩報告
keke323 + 10 + 10 用家心得
reallyfatboy + 10 + 10 精彩報告
KENXYZ + 10 + 10 精彩報告
JKC710 + 10
pinkspider + 10 + 10 精彩報告
POWER + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

黃金玩家

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄有冇試過換電源線?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

C 兄 点解唔上5010.

鉑金玩家

弓起ching有新玩具~

想問下呢, ching果d一塊塊既到刺, 有咩用ga?

黃金玩家

good88690 發表於 2013-4-11 14:16
弓起ching有新玩具~

想問下呢, ching果d一塊塊既到刺, 有咩用ga? ...

可能係防止隻貓貓擒上去....

鉑金玩家

bpihk 發表於 2013-4-11 14:23
可能係防止隻貓貓擒上去....

表演心口碎大石~

黑鑽玩家

金耳朵基本學員76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

一定有cat cat

hrs good

我當年係hrs12

好正
TV.  :Samsung es8000, HDMi:Ultraviolet 6, AMP:pioneer 87 ,Rotel 1070, BDP :103D 前Wharfedale Monitor MFM7 中:Focal 1000cc , Sub: SVS & kk12012

黃金玩家

hrs我都有難忘經歷