設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Eyesmuri

[電源線] Wireworld Platinum Electra Power Cable

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76-FC 藍寶石勲章

Eyesmuri 發表於 2013-4-1 01:22
照Ching禁講
Plantium electra應比較適用係bluray, cdp, pre-amp

小弟確實如此認為, 如果放係畫面到用更係一流, 問題只係咁貴值唔值得呢? 可以換部機仲實際都未定

1萬

鉑金玩家

plnl88 發表於 2013-4-1 01:28
以大家未開聲計, ww真係同一條普通線無咩分別, 焗, 無分別力, 無力, 無動態, 完全唔想聽.  ...

當時小弟唔係以3200做base, 因為小弟果時都有用aet, inakustik, oyaide.
最主要只係聽下每條線有咩優點, 有咩缺點, 優點有幾優, 缺點有幾缺, 同其他線材比較, 每一條聲音定位如何, 用係邊到最岩.
放落小弟套器材既得失接唔接受到.

如果唔客觀咁多方面, 長時間, 多次測試, 根本好難知道每條線既能力去到邊, 亦無可能知道岩唔岩自己.
小弟覺得只有利用自己隻耳仔細心於同一時間用多條線材去同做比對, 先可以公平為每一條線評價, 從而為自己套器材, 聆聽空間尋找出較理想既組合.

而晶爺所提出既3200同ww se比較, 小弟就無正式係2ch上空接比較過啦~~~

不過都係果句, 大膽假設, 細心求証, 咁先係小弟玩hifi最享受既過程.

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

ropresident 發表於 2013-4-1 01:44
當時小弟唔係以3200做base, 因為小弟果時都有用aet, inakustik, oyaide.
最主要只係聽下每條線有咩優點,  ...

2. 小弟用現有器材, 用sahara同Silver Electra(occ silver頭尾插)放係dac比較.
     由於testing果時兩條都係全新線, 所以各自放係拖板煲100小時, 因為兩條都唔係自己的, 所以只有短煲.
     以大家未開聲計, ww真係同一條普通線無咩分別, 焗, 無分別力, 無力, 無動態, 完全唔想聽.
     反而sahara就好大反應, 動態強, 量感明顯, 高低頻伸廷明顯比3200勁好多, 氣氛都好唔同.
     但係兩者都係亂, 無定位, 無質感, 分離度唔好. 但正常的, 邊有未開聲既線會好聲.
     煲左100小時之後, ww只係進步左20%左右, 但係power同動態都唔達到小弟既要求, 味道方面都取悅唔到小弟, 雖然佢話係silver,  但係一d silver既感覺都無 , 而且neotech既silver感比佢仲好.
     反之sahara由頭到尾都係好吸引, 比人一種不能抗拒既感覺, 亦係小弟仲毒既開始.

???? 乜唔係同時比較架咩?

1萬

鉑金玩家

plnl88 發表於 2013-4-1 01:53
2. 反而sahara就好大反應, 動態強, 量感明顯, 高低頻伸廷明顯比3200勁好多,
     由於testing果時兩條都 ...

晶爺, 您究竟想點?
係唔係小弟得罪左晶爺您d咩?
如果小弟真係得罪左晶爺您既話, 小弟係到同晶爺您先行道歉

1萬

鉑金玩家

小弟唔係出報告, 亦唔可能將每一次細節都盡錄出黎吧~~~
小弟相信樓主都係希望得知每一條線有何優缺點, 是否適合放既位置, 而非小弟如何得出結果既細節吧......

小弟亦相信晶爺您都無可能每一次進行分享都可以將所有細節寫出來吧~~~

希望晶爺唔好介意小弟心直口快, 小弟都係實話實說.

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

ropresident 發表於 2013-4-1 01:58
晶爺, 您究竟想點?
係唔係小弟得罪左晶爺您d咩?
如果小弟真係得罪左晶爺您既話, 小弟係到同晶爺您先行道 ...

師兄並無得罪小弟。師兄誤會了。
小弟只是想搞清楚師兄所講的背境/環境條件罷了。
因師兄所講的與前文有d地方不符。令小弟覺得奇怪而已。

1萬

鉑金玩家

plnl88 發表於 2013-4-1 02:09
師兄並無得罪小弟。師兄誤會了。
小弟只是想搞清楚師兄所講的背境/環境條件罷了。
因師兄所講 ...

小弟都奇怪, 對上一次見晶爺雖然都已經兩年時間, 但印象中既晶爺應該係平易近人, 學識廣博.
點解今晚無啦啦好似有d野咁呢????????

如果小弟唔提出黎問, 可能都唔知道文字上要表達自己感情真係好難, 好易令人誤會

1萬

黃金玩家

ropresident 發表於 2013-4-1 02:17
小弟都奇怪, 對上一次見晶爺雖然都已經兩年時間, 但印象中既晶爺應該係平易近人, 學識廣博.
點解今晚無啦 ...

師兄不如澄清下,shara/wwse 是否同時比較啦。
因為真係好令人混淆。
一時話 shara vs 3200,shara 好好多。
一時又話 wwse 無同 3200 比較,無用 3200 黎做 base。
睇到小弟如墮五里迷霧,一頭霧水,不知所向。

1萬

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

連晶爺都頭雲

黃金玩家

gikifk 發表於 2013-4-1 09:59
連晶爺都頭雲

x2