設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: wkwkevin

[請教] 請問中置係咪一定要擺正中間?

禁止發言

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

牆身夠位咪做入牆中置呀,必要時DIY定做中置,櫃邊到電視邊有無5寸呀?有咪DIY牆身開個窿塞隻中置入去咪得囉,介意太細做兩隻。

唔用中置不如玩2ch算啦,7.1聲效影碟只得5.1喇叭已經唔過引,仲費埋中置真係唔知點⋯

禁止發言

見習玩家

YYSKY 發表於 2013-3-8 23:39
牆身夠位咪做入牆中置呀,必要時DIY定做中置,櫃邊到電視邊有無5寸呀?有咪DIY牆身開個窿塞隻中置入去咪得 ...

櫃邊到電視邊有10寸,一定夠擺中置,因為原本我都計算左個位俾佢

其實我都有諗過加埋Front Height Speaker既

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

wkwkevin 發表於 2013-3-8 23:49
櫃邊到電視邊有10寸,一定夠擺中置,因為原本我都計算左個位俾佢

其實我都有諗過加埋Front He ...

咁就掂喇大大隻中置都塞得入呀,預個大孤窿for 市面至大隻中置都入到,日後升級唔會限制了選擇,內裡貼五邊吸音硬身物料,定做塊靚面板收靚四邊啫醜。

見習玩家

想問下紅箭咀指住果個係咪師兄之前提過既"低音反射氣孔"?

圖中果隻中置係MS Mezzo 5既背面

見習玩家

YYSKY 發表於 2013-3-9 00:03
咁就掂喇大大隻中置都塞得入呀,預個大孤窿for 市面至大隻中置都入到,日後升級唔會限制了選擇,內裡貼五 ...

咁就掂喇大大隻中置都塞得入呀,預個大孤窿for 市面至大隻中置都入到,日後升級唔會限制了選擇,內裡貼五邊吸音硬身物料,定做塊靚面板收靚四邊啫醜。

師兄,小弟係超新手,想問下內裡貼五邊吸音硬身物料有乜作用,同埋要用乜野吸音硬身物料?

我應該會做個桃木架俾隻中置,係咪唔需要定做塊靚面板收靚四邊啫醜?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

wkwkevin 發表於 2013-3-9 00:13
咁就掂喇大大隻中置都塞得入呀,預個大孤窿for 市面至大隻中置都入到,日後升級唔會限制了選擇,內裡貼五 ...

做個桃木架抬起集喇叭,咁即是明放係TV下邊啦,之前你話肉酸凸出一舊嘢唔好睇,我建議你在牆開個窿塞隻中置入去平衡番個TV面咪靚靚囉,得個窿抬唔起隻中置的,咁要係個窿裡四邊裝塊板封埋個底咪有五邊啦,放隻中置入去就抬起好穩固,咁樣焗住一定有諧振的,只要五邊貼上吸音物料就可解決,但因為下面那塊要承受隻中置重量,所以要硬身的,

望埋去四邊黑色物料唔好睇,可以用四條木線收口啫醜,又可以做塊有個大孔露出隻中置的面板冚上去都得。

唔知我的表達你明唔明

見習玩家

YYSKY 發表於 2013-3-9 01:27
做個桃木架抬起集喇叭,咁即是明放係TV下邊啦,之前你話肉酸凸出一舊嘢唔好睇,我建議你在牆開個窿塞隻中 ...

非常多謝師兄提點,就一於開個窿,再做個比隻中置大小小嘅入牆小櫃安置佢咪得囉,YEAH!

另外吸音物料可以喺邊度買,自己買要點貼上去?

Thank you so much!

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

wkwkevin 發表於 2013-3-8 21:23
多謝各位師兄既回覆,我只得個floorplan,因為就快裝修所以煩惱緊

希望各位師兄俾下意見小弟,感激! ...

個人意見,如果長度九呎九可以考慮書架喇叭做前置,起碼低音會比較容易處理,而且客廳面積不算太大,大件頭喇叭對整體空間感有一定影響,平平哋一套傑士書架加中置,同樣係金屬盤快聲又好爆,加上有號角高音睇戲一流,易推又易夾,另外可以的話不要做硬入檣櫃,一來唔好聲二來限制了日後更換變通性,考慮電視上檣,地下放隻簡單音響架,美觀好擺位又實際,中置便可以輕鬆地放回中間電視下面了,大把選擇呢

( 假如真的喜歡MS Mezzo,那可以考慮MS Mezzo 6書架,用腳架獨立托好分別放在影音架兩則地上做前置)
Post76 我們手牽手,互相信任,共進退!