設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 請問中置係咪一定要擺正中間?

見習玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

我睇左好多師兄都話中置放中間和耳水平係最好,以下有幾條問題想請教各師兄!

1.) 想問如果放唔到正中間,可唔可以放其它位置或有乜野擺法唔會影響音質?

2.) 如果我放入左右後都密封既音響櫃內又得唔得呢?

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

Ching 你想放係邊 ? !

見習玩家

edlsang 發表於 2013-3-8 00:14
Ching 你想放係邊 ? !

其實因為我會做入牆音響櫃,個中置要被迫放入音響櫃裡面,因為唔想淨係凸左部中置出黎,但中置個位又唔可以做入牆身,所以諗住放入個入牆音響櫃裡面偏右手邊,但會移少少面向皇帝位!

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

wkwkevin 發表於 2013-3-8 00:19
其實因為我會做入牆音響櫃,個中置要被迫放入音響櫃裡面,因為唔想淨係凸左部中置出黎,但中置個位又唔可 ...

總之一定要面向雙耳 !
Elac 249 & 241
KEF Q500 surround speaker
KEF T101 Atmos speaker
MK X10 Subwoofer
Yamaha CXA5100
Ediscreation 後級 7ch
Ediscreation HIFI HTPC
Panasonic 65VT60H
Rockna wavedream Dac
Modwright LS100 & KW

見習玩家

edlsang 發表於 2013-3-8 00:25
總之一定要面向雙耳 !

塞入個櫃裡面都無問題?

我會轉少少角度同座高返少少從而令到個前置面向返皇帝位!

想問下中置係咪淨係發人聲?

我係比較擔心放個中置入個內籠密封既櫃入面會影響音質!

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果一定要放入密封音響櫃,揀中置時不要背後有低音反射氣孔的,
中置最好能和一對前置放在同一水平高度,而中置的高音單元角度盡量調較至皇帝位的人面水平。

反而有個問題,既然係自己做,那為何不把中置做在中間?
Post76 我們手牽手,互相信任,共進退!

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

留意如果前面音相擺放不平衡,比較容易出現整體音場接軌不協調情況。

黑鑽玩家

wkwkevin 發表於 2013-3-8 00:50
塞入個櫃裡面都無問題?

我會轉少少角度同座高返少少從而令到個前置面向返皇帝位!

中置並非只出人聲,但在擴音機輸出分配和軟件聲度設計上,中置擔當的輸出的音頻段主要以人聲為主。

見習玩家

mankoo米高 發表於 2013-3-8 01:23
如果一定要放入密封音響櫃,揀中置時不要背後有低音反射氣孔的,
中置最好能和一對前置放在同一水平高度, ...

咁想問下MS Mezzo 5有無你所講既低音反射氣孔,我點樣可以分辨到個中置有無低音反射氣孔?

我前置係座地,應該無問題,但因為入牆櫃後面就係房,所以個入牆櫃中間會有野頂住,個入牆櫃似"凹"型,所以放唔到個中置係中間

謝謝Mankoo師兄

黑鑽玩家

wkwkevin 發表於 2013-3-8 01:36
咁想問下MS Mezzo 5有無你所講既低音反射氣孔,我點樣可以分辨到個中置有無低音反射氣孔?

我前置係座地 ...

如果你現在係用緊同品牌中MS Mezzo 2/6 座地做前置的話,你會發現在鋁質中音單元之下有一個欖型氣孔,那便是低音反射氣孔,作用係加強低音效率。