設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: wkwkevin

[請教] 請問中置係咪一定要擺正中間?

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Kevin,可以的話影一張現場櫃位置相上來,等大家可以比多些意見作參考
Post76 我們手牽手,互相信任,共進退!

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

mankoo米高 發表於 2013-3-8 02:33
Kevin,可以的話影一張現場櫃位置相上來,等大家可以比多些意見作參考 ...

x2

中置入櫃會令個櫃諧振唔好聲,搞好多被振,工程大效果少,美觀與聲效係要妥協的,
轉用Sound Bar放TV下得唔得呢?
中置一定要放正中,不能放正中可以用兩隻一左一右,咁啲聲一樣正中滿足到你要求,反而高度唔需太在意,有人放係地上斜向
上一樣OK,AV Amp裡可調節中置聲上下的。

若用兩隻中置放左右一定要選8 ohm喇叭,兩隻並接變4 ohm,4 ohm係Amp可負荷最少ohm數。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +10 收起 理由
sam12345 + 10 + 10
mankoo米高 + 10 抵比10分

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

若放左右用兩隻的話,那麼就選後置用細細隻的款式就是啦。

3萬

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

如果中置偏差得太緊要,又塞入櫃困聲的話,又要大幅度調校角度去就,咁我寧願off 咗av amp內中置,連中置都唔用,等主音負責,俾啲心機調校好對主音嘅人聲同左右之間嘅連貫性,取得兩者之間嘅平衡,等對主音做埋中置嘅角色

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +20 收起 理由
joelcan + 10
sam12345 + 10 + 10
mankoo米高 + 10 用家心得
582 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

SANYO Z4000+GRANDVIEW 90寸幕
SAMSUNG D8000 60寸TV
YAMAHA 3900
YS-AUDIO BALANCED A2升級電容版
PARASOUND HCA-2003&JBL S400(x2)
Oppo 105&SINE 60A
Chario Pegasus&Phoenix
Monitor BRFX(x4)
Aviano 9(x2)

7萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

其實中置同前置同係AV system主音, 一個重要既角色, 影張相俾大家睇下
LG65UC97004K,OPPO 205, Lexicon ZX7 x 2,Marantz 8802a,KEF Reference 207/2 (LR) 202/2c (C), R900 (SL/SR) R500 (SBL/SBR) CI2200RR-THX(TFL/TFR), R50(SDL/SDR), Velodyne DD 15 PLUS x 2, SONY WM1Z/JH Layla

見習玩家

多謝各位師兄既回覆,我只得個floorplan,因為就快裝修所以煩惱緊

希望各位師兄俾下意見小弟,感激!

見習玩家

我中置將會係MS Mezzo 5,已經check過Mezzo 5無低音反射氣孔,個高音單元應該都唔會受困櫃內,請問有無可以唔影響音質?

如果要放影音櫃上面正中間,又唔可以入牆,唯有掛起佢,但就會凸晒出黎,因為Mezzo 5都幾厚身,

如果唔用Mezzo 5,有乜野同等質素既中置又無咁厚身可以上牆而唔會凸晒出黎?

見習玩家

多口問句,如果我前置用座地Mezzo 6,我個廳 9尺x9尺,用Mezzo 6會唔會over左?

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

唔好做入牆柜呀, 限制好大, 買音響下下要就住就住,
喇叭最好聲當然放腳架, 放入柜, 死得啦.

見習玩家

風仔風仔仔 發表於 2013-3-8 22:06
唔好做入牆柜呀, 限制好大, 買音響下下要就住就住,
喇叭最好聲當然放腳架, 放入柜, 死得啦. ...

師兄,我係中置有機會要放入櫃only

因為屋企細,所以迫住要做入牆櫃