設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 一週就收回2億美金成本嘅爛故事片特技片王

1萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

《變形金剛 - 狂派再起》

一小段對白一場勁動作場面,一兩場爛gag又另一場action,一陣肉唇露波罅又多另一場跑來跑去,咁就2個半鐘。你有乜感受﹕
1) 唔知做乜就過咗150分鐘﹔
2) 150分鐘內你想見到megan fox多過fallen﹔
3) 好唔明啲美國佬咁鐘意送死,又係世界警察上身,大大大美國主意﹔
4) 睇到ending - 留得青山在,那怕無身變,明白到香港黄飛鴻系列可以有過百齣,柯栢文咪係黃師傅,麥加登咪奸人堅囉,呢隻ending......攞膽!

如果你唔喜歡《變2》,正明係大人、精明消費者,要有內容加特技動作至好睇,老實講當年睇《珍珠港》已經深明micheal bay嘅大場面駕馭力係超頂班,但無凝聚力。試回想當年《侏羅紀2》一樣,史匹堡明白恐龍再多亦已經唔新鮮,所以加好多緊張位帶動觀衆情緒,micheal bay喺《變2》就做唔到嘞。

如果你係喜歡《變2》,好大可能你係比較年輕﹔亦可能唔鍾意用腦嘅級數非常之高﹔又可能係打機大,只要視覺剌激已經覺得夠﹔又再或者係睇開4仔唔明點解要情節,動作片就梗係埋牙最緊要啦!

P.S.《星空奇遇記》就如港片《投名狀》整齣戲就平衡十分到家,樣樣有、而樣樣精,係本暑期片嘅正選。

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

1萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

畀你當得係「影評」,就唔使凌模兩可,同討好任何人!

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

lukalok兄都係講可能唶. 某程度上我覺得係講得o岩既,不過重有其他可能性佢冇講唶.
好似佢指既唔用腦咁,如果我一心只係想搵套戲輕鬆下,開開心心個零鐘,真係唔想用腦架.咁我用呢個心情去睇呢套戲,我真係覺得幾好睇幾開心的.
但係如果認真咁去分析呢套戲,故仔處理手法又真係小朋友左d的.

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果喜歡變2係等於比較年輕同唔鍾意用腦,我會絕對認同,不過咁樣只係証明發文者思想年齡守舊,懷念過去,無法接受新事物或新世代而己,做人唔係要隨波逐流,主流未必係好,但排斥主流,絕對係自己的損失,點解咁多人仲喜歡睇港產片同電視戲,就係因為大部分人都唔喜歡用腦,當一個人係現實社會工作過後,唔用腦去睇一套電影,盡情去享受觀能的剌激,未必唔係一件好事,正如發文者所說,用四仔來比喻,一個未見個女人裸體的小處男,你比佢揀全片120分鐘都係不同角色,不同方法,不同體位的埋牙大亂鬥電影,定係要有戲情有美感,但只有兩場十分鐘的激情埋牙的絕世經典?  今時今日每星期都有好幾套新戲上,如果套套戲都要求各方面都完美,那是不現實的,正如一個Office入面,總要有斤斤計較的人,亦要有嘻皮笑臉的人,先會有互相調和的化學作用!

P.S.: Star Trek 係本年度我看過最好的電影,無論戲情,笑位,給人反思的空間都做到十分完美,但變型金剛2絕對係本年度你不能錯過的電影,Start Trek可以唔去戲院睇,買Blu-Ray珍藏,但變型金剛2唔去電影院睇,除非你對科幻、特技、機械人都無興趣,否則你會錯過過去十年來能給觀眾官能最剌激的作品!

注: 無意得罪樓主,不過希望樓主要明白,主流的人要求都不會太高,電影公司都要賺錢,唔賺錢又何來資本拍無片房保證的好戲,就正如北野武的作品一樣,可以走到暴力的盡頭,亦可以清新如菊次郎之夏,更可以平衡得像座頭市般兩者兼備!

1萬

鑽石玩家

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

Star Trek
8.4/10   75,815 votes
Top 250: #99

http://www.imdb.com/title/tt0796366/

1萬

鑽石玩家

好奇怪我冇鼓勵人唔去睇,仲要係好多人出完小評我至post,亦唔代表我將來唔買blu-ray喺屋企返煲,但係個人觀感係唔覺得好睇

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

睇戲絕對係非常個人既東西, 大家都可以有自己既立場同影評, 大家無需要太過認真看待呀!!!
LUK兄都係想舒發自己睇完呢套戲既立場呢~~~

對唔住, 我會屏蔽一D唔合適既回應!!
THX~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.